Презентація "Історія українського фартуха"

Про матеріал
Презентація до уроку " Виготовлення столової білизни", містить інформацію про історію виникнення українського фартуха в різних регіонах України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фартухяк елемент жіночого, українського , національного вбрання

Номер слайду 2

Трішки історіїБажання бути красивою притаманне кожній жінці. І мода створена саме для того, щоб це бажання задовольнити. Безліч моделей, фасонів і стилів дозволяють жінці мінятися залежно від настрою, сезону або просто скороминущого капризу.

Номер слайду 3

Трішки історіїДивно наскільки різною може бути одна і та ж річ. Так, наприклад, стараннями дизайнерів звичайний фартух може перетворитися з “одягу покоївок” на робочий жіночий одяг, – мабуть, саме відтоді він перестає існувати і суто декоративний елемент і стає приналежністю побутового одягу для роботи вдома, також будучи виробничим одягом.

Номер слайду 4

Різновиди українського фартуха

Номер слайду 5

Попередниця , передник , фартух. Дійсно, як тільки його не називали. Цю частину одягу носили на Україні з плахтою, але пізніше її вдягали також разом зі спідницями. Попередницю робили з більш-менш барвистої матерії, найчастіше з крамної, оздоблювали вишивкою.

Номер слайду 6

Особливості відповідно до регіонів. Певні основні елементи українського народного вбрання були сформовані ще в княжі часи та пізніше майже не змінювалися. Одяг українців залежав від місця проживання та матеріального становища населення. За місцевістю можна вирізнити і особливості одягу певних регіонів України, таких як: Волинь, Поділля, Полісся, Покуття, Гуцульщина, Бойківщина, Лемківщина, Слобожанщина, Полтавщина та власне Подніпрянська Україна.

Номер слайду 7

Різновиди українського фартуха

Номер слайду 8

Особливості по регіонам В деяких місцевостях на Волині їх ткали або робили з купного сукна і зверху вишивали. В інших місцевостях, як наприклад у Бехах, їх робили з килимової тканини з особливим узором. На півночі України переважали білі попередниці з затканою червоною крайкою внизу. Досить багато та гарно оздоблені були попередниці на Поділлі, в Прикарпатті та Карпатах, де їх часто вишивали шовковими шнурами, стрічками, тощо.

Номер слайду 9

Київлянки 1841-1843рр.

Номер слайду 10

Особливості по регіонам. На Київщині до плахти носили червоні або сині попередниці, а до спідниць носили білі вишиті попередниці. На Поділлі до спідниць носили білі більше або менше вишиті попередниці. На Буковині, Бесарабії та Покутті запаски носили чорної тканини з більш-менш строкатим краєм унизу та передники до них не одягали.

Номер слайду 11

Київлянки 1843- 1847 рр.

Номер слайду 12

Особливості Подільського одягу В жіночому подільському одязі своєрідністю відзначалася сорочка, вишита червоними, темно-синіми або чорними та жовтими нитками. До чорних ниток деколи додавали срібну або золоту нитку. На початку 19 ст. подільські сорочки були вишиті ясно-червоними та небесними нитками.

Номер слайду 13

Особливості Подільського одягу. У подільський сорочці основним був «полик» («опліччя»), (12-20 см), який був тридільним. На Поділлі полик (верх рукава) розшивався суцільною широкою смугою поперек рукава геометричним орнаментом в вигляді мозаїки : «Рукáва як писанка, а личко як маків цвіт».

Номер слайду 14

Подолянки. Антоніна Маєвська 1893р. Дівчина. Камянець-Подільський.

Номер слайду 15

Особливості Подільського одягу. Запаска спереду була виткана повздовжніми смугами і переткана срібною або золотою ниткою. Або пізніший варіант поверх сорочки носили — димку (спідницю), поверх якої спереду прив'язувалась довга до кісточок ткана запаска (фартух).

Номер слайду 16

Полісся. Фартух дівочий з білого домотканного полотна, вишитими червоними та чорними нитками, низ оздобленний мереживом . Український національний фартух по регіонах України

Номер слайду 17

Колекія фартухів:«Подільська господарочка»

Номер слайду 18

Колекія фартухів:«Подільська господарочка»

Номер слайду 19

Наша колекція-це не лише бар’єр між плямами і вашим одягом- це зручний побутовий атрибут для натхнених кулінарних ідей. Кожна модель являє собою поєднання квітучих принтів, подільських полів та зручних кишень, що водночас роблять вироби більш вишуканими та створюють лейтмотив колекції.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Родзинкою нашої лінії став унікальний, притаманний лише Поділлю розпис, що підсвідомо створює настрій рідного, та підкреслює стильність колекції.

Номер слайду 22

pptx
Додано
19 березня 2020
Переглядів
1565
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку