Презентація "Італія після Другої світової війни"

Про матеріал

Презентація до уроку. Мета: охарактеризувати процес розвитку Італії у повоєнні роки. Розкрити основні тенденції економічного, політичного, соціального розвитку. Показати основні проблеми, що стояли перед країною, і шляхи їх подолання. Навчити використовувати набуті знання для аналізу конкретно-історичного матеріалу. Розвивати вміння аналізувати, порівнювати, встановлювати причиново-наслідкові зв'язки, критично мислити, працювати з різноманітними історичними джерелами, висловлювати власні судження. Виховувати в учнів зацікавленість історією.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Колізей

Номер слайду 2

Гондоли – одна із туристичних принад

Номер слайду 3

Пізанська Вежа

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Результати виборів ХДП ІСП Інші партії ІКП

Номер слайду 12

Конституція 1948р. (ухвалена 22 грудня 1947р.) Президент 7 років Голова Ради Міністрів Рада Міністрів Парламент сенат Палата депутатів Виконавча гілка влади Законодавча гілка влади Основні положення Конституції Італії: Обмеження великого землеволодіння; Націоналізація сировинних та енергетичних галузей промисловості;участь трудящих в управлінні виробництвом; Право на страйки, працю, відпочинок, соціальне забезпечення, на освіту; Встановлення рівності чоловіка і жінки

Номер слайду 13

2 червня італійці згадують важливі події, що відбулися у 1946 році - зміну монархічного устрою на республіканський - і відзначають День Республіки ( Festa della Repubblica). Цей день вважається народженням нової системи правління у державі. Зазвичай у День Республіки у великих містах відбуваються військові паради. У Римі по проспекту Імператорських форумів від Колізею до підніжжя Капітолію проходять святкові колони, до яких входять представники усіх родів військ. У небі над центром Риму пролітають новітні винищувачі «Єврофайтер», розпорошуючи в повітрі кольори національного прапора Італії.

Номер слайду 14

Державний прапор Герб Республіки Італії є її офіційним символом з 5 травня 1948 року

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Економічне диво Італії

Номер слайду 18

· структурні зміни в економіці, спрямовані на створення нових прогресивних галузей: електротехніки, нафтохімії, автомобільної промисловості; раціональне використання патентів та ліцензій; · вступ Італії до "Спільного ринку" сприяв створенню кон'юнктури для ряду галузей промисловості та сільського господарства; · дешевизна робочої сили (у пошуках роботи та заробітків у 1946—1966 pp. країну покинуло 6 млн. чол.); · низький рівень військових витрат, оскільки армія значною мірою утримувалася за рахунок коштів, що надходили зі США. Слід також мати на увазі, що державне втручання у приватний сектор мало суто економічний характер, було спрямоване на підтримку всіх секторів народного господарства. Наслідки "економічного дива" в цілому для Італії були позитивними. Щорічний ріст виробництва з 1951 по 1974 р. у середньому становив 7,5 %, а в приватних компаніях він був ще вищим. Прибуток останніх у середньому щорічно зростав на 30 %. Однак "диво" не ліквідувало та й не могло ліквідувати всі проблеми італійського суспільства.

Номер слайду 19

Зарплата працюючого в Італії, попри її певне зростання, усе ж залишилася дещо нижчою, ніж в інших високорозвинутих країнах Європи. Кількість безробітних ніколи не опускалася нижче 1 млн. чол. Розроблений у 1956 р. "план Ваноні" так і не привів до цілковитої інтеграції економіки Півдня в загальну економічну систему. Значні диспропорції між Північчю і Півднем продовжували зберігатися. Відмінності мали місце не тільки в рівні економічного розвитку, а й у психології людей. Якщо на Півночі працювали в поті чола, то на Півдні багато хто прагнув жити на нетрудові доходи. Результати: Зростання промислового виробництва втричі. Перетворення на високорозвинену індустріальну державу. Збереження диспропорції у розвитку півдня і півночі. Італія перетворилася на високорозвинену в промисловому відношенні країну, яка мала найширшу в Європі систему соціального забезпечення. 

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Альдо Моро очолює уряд в 1963-1976 В уряді Моро очолював Християнсько- Демократичну партію. Його перший лівоцентристський кабінет був за участі соціалістів. У 1970-х роках він був автором проекту, що отримав назву «історичний проект». Суть його полягала в тому, що комуністи  тепер повинні були пройти і в уряд. Це був беспрецендентний крок на Заході, так як в більшості країн НАТО комуністи були відсутні в уряді ще з кінця 1940-х років. Комуністи отримали третину голосів.

Номер слайду 22

Альдо Моро 1963-1976 Вибори 1976р. ІКП 34,4% ХДП ЗА ПРОТИ

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

В 1978 р. друге покоління Червоних бригад на чолі з Маріо Моретті викрали колишнього прем'єр-міністра від Християнсько-демократичної партії Альдо Моро, який був убитий ними через 54 дні.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

М а ф і я — специфічна система соціальних відносин, яка виявляється у стійкому існуванні й широкому розгалуженні таємної структури, що вдається до методів економічного примусу, насильства, терору та вбивств, тобто радикальних методів. 

Номер слайду 29

Операція «Чисті руки»— безпрецедентний комплекс поліцейських заходів і судових процесів в Італії 1992—1993 рр., спрямований проти впливу мафії в правоохоронних органах і політиці. Привід: зростання мафіозної злочинності. За офіційними даними, в 1991 р. злочинними угрупуваннями було скоєно 718 вбивств і 822 викрадення, 830 замахів і 886 випадків залякування представників місцевої влади. Серед жертв були прокурори і судді. Але головною проблемою була корупція, яка робила злочинність практично непереможною. Ініціатором операції став віце-прокурор Мілана Антоніо Ді П'єтро. Розгорнута їм компанія була гаряче прийнята суспільством. В результаті були проведені масштабні зміни у законодавстві та пристрої правоохоронних органів. Тільки на початку операції було арештовано близько півтори тисяч чоловік. Тільки політиків всього засуджено більше 500, Всі основні політичні партії практично припинили існування.

Номер слайду 30

(9-й Президент Італії) 1992-1999 рр. 1993р. – референдум стосовно вибору до сенату. Сенаторів обирати за більшістю голосів, т.ч. ослабити роль партії у законодавчих органах. Президент 16 січня 1994р. Розпустив парламент, що фактично означало кінець існування італійської першої республіки.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Романо Проді очолює уряд, колишній ХД. 1996-1998, 2006-2008 Погасили інфляцію. Прийняли нові соціальні закони. Європейська інтеграція.

Номер слайду 33

Діяльність уряду С.Берлусконі (2001-2006, 2008-2011). Внутрішня політика уряду С.Берлусконі базувалася на неоконсервативних позиціях: Сприяння розвитку приватного бізнесу; Зниження податків для підприємців; відміна податку на спадок; Реформа виборів ( пропорційна система виборів); Розробка реформи державного устрою країни; Реформування імміграційної політики Італії. В 2011р. С.Берлусконі подав у відставку

Номер слайду 34

Маріо Монті (2011-2013) Енріко Летта (2013-2014) Маттео Ренці (2014)

Номер слайду 35

Італія визнала незалежність України 28 грудня 1991 р. і вже у березні 1992 р. було відкрито її посольство в Києві.. Двосторонні стосунки між Києвом і Римом обидвi краiни оцінюють позитивно: товарообіг між Україною й Італією перевищив 10 млн доларів США, на українській території зареєстровано 252 підприємства з прямими італійськими інвестиціями. Але проблема трудової міграції з України до Італії є однією з найсуттєвіших, яка спричиняе непорозуміння між Києвом і Римом.

Номер слайду 36

Висновки У другій половині ХХ ст. Італія пройшла складний шлях подолання фашистського минулого. Завдяки наполегливості політичної еліти Італія стала однією з провідних країн Західної Європи, ставши членом “G-7”. У 50-60-ті роки в розвитку економіки країни спостерігалось «економічне диво». Найбільш складною проблемою для країни стала корупція, яка стала вагомим чинником політичного життя. Вона стала основою для процвітання організованої злочинності – мафії, яка пронизала політичні структури країни. 90-ті роки ХХ ст. стали періодом розгортання широкомасштабної боротьби з корупцією. Були внесені кардинальні зміни і в політичне життя країни, що стало основою для твердження, що в Італії встановилась Друга республіка (початок 90-х років).

Номер слайду 37

Домашнє завдання Опрацювати параграф 14. Вивчити нові поняття та дати.

ppt
Додано
27 червня 2018
Переглядів
12587
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку