Презентація "Іван Карпович Тобілевич"

Про матеріал

Біографія письменника, творча спадщина, асоціативний кущ. літературна вікторина. інформативне гроно. прислів'я про гроші. гра "Мікрофон".....








Зміст слайдів
Номер слайду 1

(Іван Карпенко- Карий) 29 вересня 1845 року в слободі Арсенівці поблизу Єлисаветграда (нині Кіровоград) в родині збіднілого дворянина народився майбутній драматург.

Номер слайду 2

Навчався у чотирикласному училищі у Бобринці. З 14 років працював канцеляристом, пройшов шлях від писаря до секретаря міського поліційного управління. З 1865 р. жив у Єлисаветграді, керував аматорським театральним гуртком, налагодив зв`язки з діячами українофільського громадського руху. 1883 р. –звільнений зі служби, вступив до української театральної трупи М. Старицького, гастролював з нею в містах України. 1884 р. – за участь у діяльності таємного народницького гуртка й допомогу політичним “злочинцям” висланий на три роки до м. Новочеркаська, де був підручним коваля, потім відкрив палітурну майстерню. З 1887 р. жив на хуторі Надія поблизу Єлисаветграда під гласним наглядом поліції, активно працював в “Театрі корифеїв”. 15 вересня 1907 р. – після складної операції помер у Берліні. Тіло було перевезене й поховане а сільському Карлюжинському кладовищі поблизу хутора Надія.

Номер слайду 3

* Оповідання “Новобранець”; * драматичні твори (18 п`єс і 3 етюди); * комедії “Розумний і дурень”, “Мартин Буруля”, “Сто тисяч”, “Хазяїн”, “Суєта”, “Житейське море”, “Паливода ХVІІІ століття”; * драми “Безталанна”, “Бурлака”, “Наймичка”, “Понад Дніпром”, “Лиха іскра поле спалить і сама щезне”, “Гандзя”; * трагедії “Бондарівна”, “Сава Чалий”; * критичні праці, рецензії і переклади.

Номер слайду 4

Драматург Актор Режисер Громадський і культурний діяч

Номер слайду 5

1. Карпенко – Карий народився на Сумщині. 2. На 11 – ому році життя майбутній драматург почав учитись у Бобринецькій повітовій школі. 3. Коли Іванові було 14 років, батько влаштував його працювати секретарем у повітовому суді. 4. Під наглядом поліції Іван Карпович перебував, коли жив у Бобринцях. 5. І. Карпенко – Карий написав 18 пєс. 6. У своїх творах виявляв глибоке співчуття до трудящих, показує їх ненависть до хижаків – капіталістів. 7. Писати Іван почав ще у Бобринцях, навчаючись в університеті. 8. Перша назва комедії “Сто тисяч” – “Гроші”. 9. Гроші – улюблена тема розмов Герасима Калитки. 10. Роль Герасима Калитки прекрасно виконав Панас Саксаганський, рідний брат письменника. 11. “Сто тисяч” І. Карпенка – Карого належать до реалістичної соціально – побутової драми. 12. В Єлисаветграді Тобілевич розпочав нелегальну політичну діяльність.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

“ Скільки вам потрібно грошей і для чого?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Гротеск – художній засіб, прийом, що грунтується на свідомому перебільшенні, контрастах трагічного й комічного, де реальне в житті переплітається з фантастичним, страшне – з незвичайно смішним. Іронія – троп: приховане кепкування, глузування. Також уживання слова в оберненому, протилежному значенні. Іронія може бути доброзичливою, сумною, злою, дошкульною, гнівною. Дошкільна, гнівна іронія близька до сарказму.

Номер слайду 13

Сарказм – троп: глузування над людиною, державою, діяльністю організацій, що грунтується на почутті переваги мовця над тим, про кого чи про що він пише, говорить чи до кого він звертається. Буває їдким, викривальним, гірким. Сарказм близький до іронії. Сатира – вид художньої літератури у прозі чи віршах, де зображення здійснюється через різке осміювання, критику всього негативного. Об`єкт висміювання часто малюється в перебільшеному смішному чи комічному вигляді. У вузькому значенні – вірші з таким змістом.

Номер слайду 14

Скласти сенкан до слова Сенкан – вірш із 5 рядків, кожний із яких має визначений зміст і певну форму: 1 – й рядок –іменник, що задає тему вірша; 2 – й рядок – два прикметники до цього іменника; 3 – й рядок – три дієслова до іменника; 4 – й рядок – змістовна фраза; 5 – й рядок – одне заключне слово (речення), що визначає емоційне ставлення до всього сказаного.

Номер слайду 15

* Підготувати до твору малюнки на тему: “Якими я уявляю героїв п`єси”. * Дібрати цитати та скласти план до характеристики образів п`єси І. Карпенка – Карого “Сто тисяч”. * Тестові завдання (або підготувати питання).

ppt
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
2640
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку