Презентація "Вам надійшов лист"

Про матеріал

Презентація розрахована на повторення та узагальнення матеріалу з української літератури за 10-11 класи. Учні мають пригадати твір, автора, героя, якому належать слова - адресанта.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нікольська гімназія “Софія”Гордієнко Ольга Олександрівна,учитель української мови та літератури. Нікольської гімназії “Софія”з загальноосвітньою школою І ступеня №2 Нікольської районної ради Донецької областіВітаю, випускнику!На твою адресу надійшли листи. На жаль, на них не вказано адресанта, але, я впевнений, ти легко здогадаєшся, від кого вони. Будь пильним, звертай увагу на підказки 2018 р.* Для того, щоб перевірити себе, треба натиснути на слайд.

Номер слайду 2

«Тож відпустити дівчину негайно і скасувати вирока того. А суддям я таку даю нагану: щоб наперед без відома мого не важились на страти самочинні, передовсім освідчили мене про кожну страту, по такій причині, що смерть повсюди, а життя одне». Б. Хмельницький,«Маруся Чурай»Ліна Костенко

Номер слайду 3

Україно! Ти для мене диво!І нехай пливе за роком рік,Буду, мамо горда і вродлива,З тебе дивуватися повік... В. Симоненко«Задивляюсь у твої зіниці»

Номер слайду 4

"А я ляхів не боюся Гадки не маю — За собою великую Потугу я знаю, Іще й орду татарськую За собой веду, — А все тото, вражі ляхи…» Б. Хмельницький,«Чи не той-то хміль»Історична пісня

Номер слайду 5

«А що ти усумнивсь на момент. Щодо волі моєї,То, побачивши сю вітчину. Сам не вступиш до неї». Бог,«Мойсей» І. Франко

Номер слайду 6

«Contra spem spero!» Леся Українка. Я на гору круту крем'яную Буду камінь важкий підійматьІ, несучи вагу ту страшную, Буду пісню веселу співать.

Номер слайду 7

Г. Многогрішний,«Тигролови»Іван Багряний«Краще вмерти, біжучи, ніж жити гниючи»

Номер слайду 8

«Вічний революціонер» І. Франко. Словом сильним, мов трубою, Міліони зве з собою, — Міліони радо йдуть, Бо се голос духа чуть …

Номер слайду 9

«О панно Інно, панно Інно»Павло Тичина. Любові усміх квітне раз — ще й тлінно. Сніги, сніги, сніги...

Номер слайду 10

Маруся Богуславка,«Дума про Марусю Богуславку»Народна дума«…Моєму батьку й матері знати давайте: Та нехай мій батько добре дбає,Грунтів, великих маєтків нехай не збуває,Великих скарбів не збирає,Та нехай мене…3 неволі не викупає…»

Номер слайду 11

Остап Вишня“Моя автобіографія”"Чого я перекладаю, коли ж можу фейлетони писати! А потiм — письменником можна бути. Он скiльки письменникiв рiзних є, а я ще не письменник. Квалiфiкацiї, — думаю собi, — в мене особливої нема, бухгалтерiї не знаю, що я, — думаю собi, — робитиму".

Номер слайду 12

Василь Кравчина,«Україна в огні»О. Довженко«За що ми б’ємося? За що умираємо?.. Ми б’ємось за те, чому нема ціни у всьому світі, — за Батьківщину».

Номер слайду 13

Наум Дрот,«Маруся»Г. Квітка-Основ’яненко«На кого ж ти нас покинула? Узяла всі наші радощі з собою…»

Номер слайду 14

Чіпка,«Хіба ревуть воли як ясла повні»Панас Мирний «Скрізь неправда… скрізь!.. Куди не глянь, де не кинь — всюди кривда та й кривда!.. Живеш, нудишся, тратиш силу, волю, щоб куди заховатися від неї, утекти від неї; плутаєшся у темряві, падаєш, знову встаєш, знову простуєш, знову падаєш… не вхопиш тропи, куди йти; не знаходиш місця, де б прихилитися… »

Номер слайду 15

Старий Шрам,«Чорна рада»Пантелеймон Куліш"Вкраїна розідрана надвоє, проте усім байдуже!"

Номер слайду 16

«Засвіт встали козаченьки»Маруся Чурай. Стоїть місяць над горою,Та сонця немає,Мати сина в доріженьку. Сльозно проводжає.

Номер слайду 17

Не вмирає душа наша,Не вмирає воля…«Кавказ»Т. Г. Шевченко

Номер слайду 18

«І мертвим, і живим, і ненародженим…»Т. Шевченко. Обніміться ж, брати мої,Молю вас, благаю!

Номер слайду 19

«Як добре те, що смерті не боюсь я»Василь Стус. Народе мій, до тебе я ще верну,і в смерті обернуся до життясвоїм стражденним і незлим обличчям,як син, тобі доземно поклонюсьі чесно гляну в чесні твої вічі,і чесними сльозами обіллюсь.

Номер слайду 20

Карпо,«Кайдашева сім’я»І. Нечуй-Левицький«В Семигорах нема де і втопиться, бо в ставках старій жабі по коліна…»

Номер слайду 21

“Гайдамаки”Т. Г. Шевченко. Все йде, все минає — і краю немає. Куди ж воно ділось? відкіля взялось?І дурень, і мудрий нічого не знає. Живе... умирає... одно зацвіло,А друге зав'яло, навіки зав'яло...

Номер слайду 22

«Intermezzo»М. Коцюбинський«Хто дасть мені втіху бути самотнім? Смерть? Сон?Як я чекав їх часом!А коли приходив той прекрасний брат смерті і брав мене до себе — люди і там чигали на мене…»

Номер слайду 23

Одарка Єрмолаївна(мати Сашка),«Зачарована Десна»О. Довженко«Нiчого в свiтi так я не люблю, як саджати що-небудь у землю, щоб проiзростало. Коли вилiзає з землi всяка рослиночка, ото менi радість»

Номер слайду 24

Прадід Данило,«Дитинство»Ю. Яновський…"як прийде страшний суд до нас — треба помирати, і яке було багатство — треба покидати…"

Номер слайду 25

«Любіть Україну»Володимир Сосюра. Для нас вона в світі єдина, однав просторів солодкому чарі... Вона у зірках, і у вербах вона,і в кожному серця ударі...

Номер слайду 26

«Пам’яті тридцяти»Павло Тичина. На кого завзявся Каїн?Боже, покарай! —Понад все вони любили. Свій коханий край.

Номер слайду 27

Мина Мазайло,«Мина Мазайло»М. Куліш«…Нічого з вашої українізації не вийде, це вам факт, а якщо і вийде, то пшик з бульбочкою — це вам другий факт, бо так каже моє серце…»

Номер слайду 28

Вітаю!

pptx
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
1180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку