Презентація "Із чого починається картина. Формат"

Про матеріал
Презентація до уроку образотворчого мистецтва у 5 класі за темою "Із чого починається картина. Формат"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІЗ ЧОГО ПОЧИНАЄТЬСЯ КАРТИНАФормат. Трубачова О.І.

Номер слайду 2

Із чого починається картина? Насамперед художник вирішує, що саме він бажає зобразити, тобто обирає сюжет картини. Але безпосередньо робота над нею починається з вибору її формату. Термін формат не випадково нагадує слово «форма». Адже це - форма того, на чому буде виконано зображення, тобто дошки, полотна, картону чи паперового аркуша. Звичайно, можна просто взяти для майбутньої картини стандартний аркуш з альбому. Але навіть у цьому разі ви подумаєте, як краще розташувати на ньому зображення - горизонтально чи вертикально. А може, краще підійде коло чи трикутник?

Номер слайду 3

Картини прямокутної форми (витягнутої по горизонталі)На горизонтальному прямокутнику краще виглядають краєвиди чи якісь цікаві події - роздивляючись таку картину, ми ніби «прогулюємось» нею. Давні китайські художники створювали горизонтальні картини-краєвиди у вигляді сувоїв, які були надзвичайно довгими. Також на горизонтальному форматі будуть мати кращий вигляд предмети або істоти що мають витягнуту по горизонталі форму.

Номер слайду 4

КАРТИНИ ПРЯМОКУТНОЇ ФОРМИ (витягнутої по горизонталі)

Номер слайду 5

КАРТИНИ ПРЯМОКУТНОЇ ФОРМИ(трохи витягнутої по горизонталі)

Номер слайду 6

КАРТИНИ ПРЯМОКУТНОЇ ФОРМИІснують картини, дуже витягнуті по горизонталі, їх називають фризи.

Номер слайду 7

Картини прямокутної форми (витягнутої по вертикалі)А от людину частіше зображують на картині вертикального формату: так її постать привертає до себе найбільшу увагу, а саме це і є метою художника. На вертикальному форматі будуть мати кращий вигляд предмети або істоти що мають витягнуту по вертикалі форму. Цей формат найчастіше використовують для зображення портрету. Натюрморти з вертикальною композицією теж зображують на такому форматі.

Номер слайду 8

КАРТИНИ ПРЯМОКУТНОЇ ФОРМИ(витягнутої по вертикалі)

Номер слайду 9

Картини прямокутної форми (дуже витягнутої по вертикалі)Картини, що дуже витягнуті по вертикалі, також існують - адже саме такий формат найліпше передає, приміром, красу квітки на довгій стеблині, довгоногих і довгошиїх птахів, як-от лелеки чи журавля. Зазвичай такі твори розміщують, наприклад, уздовж стіни великої зали чи по обидва боки дверей. Також на такому форматі не рідко зображують людину на повний зріст.

Номер слайду 10

КАРТИНИ ПРЯМОКУТНОЇ ФОРМИ

Номер слайду 11

КАРТИНИ КВАДРАТНОЇ ФОРМИПорівняно рідко художники обирають для своєї майбутньої картини квадратний формат. Ця геометрична форма, дуже стала і спокійна, найліпше підходить для зображення того, що не рухається, скажімо фруктів і овочів, красивого посуду, різних побутових речей. Та все одно квадратні композиції доволі часто використовуються в образотворчому мистецтві.

Номер слайду 12

КАРТИНИ КВАДРАТНОЇ ФОРМИ

Номер слайду 13

КАРТИНИ КРУГЛОЇ ФОРМИ (ВПИСАНІ У КОЛО)Митці як минулих літ, так і сьогодення вдало використовують й несподівані формати. Приміром, круглі картини, які називають тондо, створювали найвідоміші художники: Сандро Боттічеллі, Рафаель Санті і Міке-ланджело Буонарроті. Ці формати дуже полюбляють графічні дизайнери.

Номер слайду 14

КАРТИНИ КРУГЛОЇ ФОРМИ

Номер слайду 15

КАРТИНИ КРУГЛОЇ ФОРМИ

Номер слайду 16

КАРТИНИ ОВАЛЬНОЇ ФОРМИХудожники, які зображували людей (портретисти), завжди дуже шанували овальний формат. Зазвичай це був овал, витягнутий вертикально вгору. Проте, якщо художник мав зобразити декілька людей, вертикальний овал «клали на бік» - інакше дві, а тим більше три моделі в ньому просто не вмістилися б. Митці, які прикрашали декоративними розписами церкви чи палаци, могли отримати замовлення і на зображення в півколі. Воно розташовувалося над парадними дверима.

Номер слайду 17

КАРТИНИ ОВАЛЬНОЇ ФОРМИ

Номер слайду 18

КАРТИНИ ТРИКУТНОЇ ФОРМИДуже рідкісними є картини трикутного формату. Художники, у тому числі й сучасні, звертаються до нього заради цікавого експерименту. Сюжети з реального життя в такому форматі навряд чи будуть виглядати переконливо, сцени ж фантастичні - набагато ліпше. Також цей формат гарно виглядає у графічному дизайні. Художники декоративно-ужиткового мистецтва однаково вдало використовують усі можливі формати. Адже коло - це тарілка, овал - писанка, прямокутник -стіна хати чи скрині, трикутник - квітчаста хустка.

Номер слайду 19

КАРТИНИ ТРИКУТНОЇ ФОРМИ

Номер слайду 20

КАРТИНИ СКЛАДНОЇ ФОРМИПроте все сказане не означає, що не існує краєвидів у колі, горизонтальних портретів або зображень речей в овалі. Єдиним правилом для вибору формату завжди є лише задум художника, але він повинен бути обгрунтованим та гармонійним. У сучасному мистецтві також набувають популярності картини складних форм. Це дивовижні ідеї та образи, що художник зобразив на полотні.

Номер слайду 21

КАРТИНИ СКЛАДНОЇ ФОРМИ

Номер слайду 22

СМАЧНІ ВПРАВИ (рефлексія)Які формати можна обрати для зображення смаколиків?

Номер слайду 23

СМАЧНІ ВПРАВИ

Номер слайду 24

Мистецтво вимагає знань. Бертольд Брехт

pptx
Додано
16 серпня 2022
Переглядів
1206
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку