Презентація "Калейдоскоп цікавинок про школу"

Про матеріал
Презентація " Калейдоскоп цікавинок про школу" ознайомить дітей з історією виникнення шкіл та першою абеткою, цікавими фактими про шкільне приладдя
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Усний журнал «Школа»Калейдоскоп цікавинок про школу

Номер слайду 2

Чи були у давнину школи?

Номер слайду 3

  Перші школи. Школа – це місце, де декілька чоловік, зазвичай дітей, збираються разом, щоб отримати певні знання і уміння. Грецькі і римські школи стали попередниками усіх сучасних шкіл і коледжів. Але навіть в Греції багато віків тому були часи, коли до одного учителя приводили одного учня. Тоді не було ні шкіл, ні класів.

Номер слайду 4

Перший вчитель Великий грецький філософ Платон був першим учителем, який організував навчання в місці, яке він назвав «академією». Термін навчання складав там 3-4 роки.

Номер слайду 5

Школи в Київській РусіУ часи Київської Русі князь Київський Володимир Великий, за словами літописців «почав брати у визначних людей дітей й давати їх у книжну науку». Перші школи були утворені при кафедральних церквах, вчителями й вихователями ставало освічене духовенство. Світська освіта була нижчою за релігійну, бо остання вимагала досконалого освоєння Святого Письма.

Номер слайду 6

Перша абетка з букв з’явилася близько чотирьох тисяч років тому. Відомо, що літери використовували вже стародавні фінікійці, а після них – стародавні греки і римляни, у яких алфавіт з’явився дві з половиною тисячі років тому.Єгипетські народи склали своєрідний алфавіт з 24 символів, що означають певні звуки. Слов’яни почали використовувати букви пізніше, близько тисячі років тому.

Номер слайду 7

Погляд в історію Вигадали писемність не відразу, і автором її не міг бути один чоловік. Але є приклади, коли алфавіт народжувався як результат творчого процесу в певний період часу. І сьогодні ми точно знаємо імена творців слов’янського алфавіту – їх звуть Кирило і Мефодій. Їх часто називають «Солунські брати». Кирило і Мефодій

Номер слайду 8

Виникнення слов’янської писемностіПершу слов’янську азбуку – глаголицю – брати створили на основі грецького письма та деяких єврейських знаків ще до від’їзду до Моравії. Переклади перших церковних книг були зроблені на старослов’янську мову, і при цьому використовувалася саме глаголиця.

Номер слайду 9

Предмети школи

Номер слайду 10

Перші зошити. На Русі, наприклад, шкільні зошити з’явилися в ХІ столітті. Словом «зошит» книжники називали зшиті разом чотири листи пергаменту. Спочатку це був не папір, а пергамент із тонко виробленої телячої шкіри. Під час шкільних занять пергаментні блоки не використовували – це було занадто дорого. Для письма брали інші, більш зручні матеріали, наприклад, бересту (верхній шар березової кори), на якій літери видряпували гострим інструментом. Дуже популярним був і віск. Дощечки покривали воском з поглибленням на одній стороні.

Номер слайду 11

Історія шкільних речей. Школярі були у всі часи, а от історія портфеля налічує трохи більше століття. Чому? Давним-давно, тисячі років тому люди писали на глиняних табличках. «Книжки» і «зошити» зберігалися у величезних скринях, або здоровенних глиняних судинах.

Номер слайду 12

Коли винайшли папірус в Стародавньому Єгипті , його можна було склеювати в сувої. Підготувавши домашнє завдання, згорнув сувій і поклав у – ні, не в портфель. А у виготовлений спеціальний круглий пенал, який носили на шнурку біля пояса. Пізніше китайці винайшли папір. Майже, 800 років тому з Кита вона потрапила в Європу. Так у Європі і була винайдена сумка для носіння паперів – портфель. Вимовляли тоді «портфейль», що буквально означає «носити аркуші паперу».

Номер слайду 13

Прислів’я і приказки про школу Вік живи, вік учись. Щоденник – дзеркало учня. Золото добувають із землі, а знання – з книги. Книга – найкращий друг. Не кажи: вчився, а кажи, що дізнався. Не школа, а життя вчить. Повторення – мати навчання. Найскладніша школа – це школа життя. Спочатку аз та буки, а потім науки. Вчитися ніколи не пізно.

pptx
До підручника
Літературне читання 2 клас (М. Зоряна)
Додано
23 грудня 2023
Переглядів
139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку