Презентація "Кам’яна Могила"

Про матеріал
Не так вже багато в світі є пам’яток, які б органічно поєднували в собі природну унікальність та історичну цінність. Саме таке місце розташоване лише в 20 км на північ від Мелітополя на мальовничому березі річки Молочної, неподалік від селища Мирне. Це державний історико-археологічний заповідник «Кам’яна Могила».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДНЗ “Запорізький центр професійно-технічної освіти водного транспорту” «Мій Запорізький край »

Номер слайду 2

Кам’яна Могила

Номер слайду 3

Національний історико-археологічний заповідник “Кам’яна Могила” Не так вже багато в світі є пам’яток, які б органічно поєднували в собі природну унікальність та історичну цінність. Саме таке місце розташоване лише в 20 км на північ від Мелітополя на мальовничому березі річки Молочної, неподалік від селища Мирне. Це державний історико-археологічний заповідник «Кам’яна Могила». Заповідник розміщується на правому березі р. Молочна, поблизу с. Терпіння Мелітопольського району, займає територію площею 15 га, де знаходиться пісковий пагорб - унікальна пам'ятка стародавньої історії та культури (3 га), а також природи - залишок сарматського ярусу третичної епохи (14 млн. років тому). Це колосальне нагромадження піскових брил далеко неординарне явище, аналоги якого в неогенових товщах порід України невідомі і належного тлумачення подібному скупченню не існує і залишається загадкою.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

14 млн. років тому Сарматське море, відступаючи, оголило піщаний пагорб, що з плином часу перетворився на твердий моноліт. Під дією сонця й вітру а також дощу пагорб почав тріскатися. Великі брили повільно почали сповзати до землі. В результаті в Кам’яній Могилі утворилася велика кількість гротів і печер. Ці гроти завжди приваблювали до себе людей. Різноманітні стародавні палеолітичні племена, мисливці епохи міді і бронзи, а пізніше степові кочовики кіммерійці, скіфи, сармати, гуни й інші племена селилися неподалік від Кам’яної Могили, використовуючи її як святилище. Жерці перед кожною важливою подією піднімалися на стародавні схили для здійснення магічних обрядів.

Номер слайду 6

У 68 гротах і печерах зосереджено велику кіль¬кість петрогліфічних комплексів — унікальних зразків первісного мистецтва. Більш ніж 3 тисячі малюнків починаючи від кам’яного віку до епохи бронзи і більш пізні утворюють унікальну галерею, яку можна порівняти хіба що з Ермітажем. Є в цій «галереї» грот Бика, на плитах якого зображено запряжених биків, плита «слідів» з малюнками людських стіп (причому, парних немає), «кінські» плити з зображенням коней з першими в Європі вершниками на них, а також окремі петрогліфи візків, човнів, диких тварин, солярних знаків, сцен полювання і багато іншого. На основі наукових досліджень, вчені довели, що Кам’яна Могила — потужний випромінювач енергії. На вершині пагорба знаходяться 5 каменів з позитивною енергетикою та лише один — з негативною.

Номер слайду 7

В різні часи Кам’яну Могилу відвідали Верховний Лама Непалу, видатний дослідник океану Жак Ів Кусто, Президент України В.А. Ющенко та інші представники вітчизняної та світової еліти. За останній час заповідник став справжнім центром археологічної та історичної науки на Запоріжжі. Щорічно, починаючи з 1932 р. тут проводяться археологічні експедиції, що дозволяють виявляти нові пам’ятки стародавніх культур. Унікальним явищем стало відкриття найстародавнішої на Землі, так званої «протошумерської писемності», яка може бути представлена на міжнародних виставках світу. Перші відомості про пам'ятку з'явились у 1778 році під час російсько-турецької війни. Дослідженням “Кам'яної Могили” займалися видатні дослідники: М.І. Веселовський, О.М. Бадер, В.М. Даниленко, Я. Рудинський, В.М. Гладілін. У гротах і печерах зосереджено велику кількість петрогліфічних комплексів - унікальних зразків первісного мистецтва. До піскового пагорбу прилягає цілинний степ з реліктовими та ендемічними рослинами, які занесено до Червоної Книги України. Щорічно заповідник обслуговує понад 50,0 тис. відвідувачів, серед яких багато іноземців. “Кам'яна Могила” розташована поблизу Азовського узбережжя і має всі підстави стати міжнародним центром туризму на півдні України.

Номер слайду 8

Петрогліфи Особливу увагу і наукові дискусії викликають численні зображення що нагадують давні письмена, які датують дошумерським періодом. Зокрема, сучасний російський шумеролог, професор А.Г. Кифішин стверджує, що ним прочитані деякі написи з гротів Кам’яної могили, він датує їх VII-III тис. до Р. Х. і знаходить паралелі з написами на глиняних табличках міста-держави Ур в Месопотамії (нині – Ірак) та шумерського міста Шуруппак на р. Євфрат. Крім того, вчений вважає що виявив палеолітичну карту річок України, на якій позначені Дніпро, Південний Буг, Дністер, Молочна. А.Г. Кифішин також вважає – Кам’яна могила могла бути важливим святилищем протошумерських племен, збирачем важливої інформації для формування і розвитку багатьох етносів та культур. Детальні наукові дослідження малюнків Кам'яної Могили до сьогоднішнього часу не проводились. Точне число гротів невідоме, розмальованих зон може бути більше, але, не зважаючи на те, що дослідження ведуться з тридцятих років XX століття , багато гротів і печери до цих пір можуть залишатися засипаними піском. За нинішнього стану пам'ятника видалення піску може привести до подальших обвалів глиб піщаника.

Номер слайду 9

Ні у самій Кам'яній могилі, ні в безпосередній близькості від неї не виявлено людських поселень, які можна пов'язати з пам'ятником. На підставі цього, дослідники роблять висновок, що кам'яна могила використовувалася виключно в культових цілях, як святилище. Окрім цього, практично всі зображення Кам'яної могили нанесені на внутрішні поверхні кам'яних глиб, і їх можна спостерігати лише, проникаючи всередину гротів, лазів і печер, що також свідчить про їх сакральність. На деяких зображеннях збереглися сліди червоної фарби, якою вони були розфарбовані в давнину. Петрогліфи нанесені невеликими каменями твердих порід, які легко залишали сліди на м'якому піщанику. Декілька таких кварцевих каменів були виявлені в процесі досліджень.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ppt
Додав(-ла)
Семенова Ольга
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
17 січня 2019
Переглядів
7443
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку