Гідроліз складного ефіру під дією водного розчину лугу протікає незворотньо, при цьому утворюється не кислота, а її сіль О О-СН2-СН3 СН3-СН2-С H2O + NaOH О ОNa СН3-СН2-С + НО-СН2-СН3 натрієва сіль пропіонової кислоти етанол етиловий ефір пропіонової кислоти ОТРИМАННЯ КАРБОНОВИХ КИСЛОТ
6. Реакція заміщення О OН СН3-СН2-С пропанова кислота + Br2 О OН СН3-СН-С Br + НCl α α О OН СН3-СН-С Br α + Br2 О OН СН3-С-С Br2 α α-бромпропанова кислота 2-бромпропанова кислота 2-бромпропанова кислота 2,2-дибромпропанова кислота Р (червоний) Р (червоний) ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ КАРБОНОВИХ КИСЛОТ
Мурашиная кислота застосовується в медицині, бджільництві, в органічному синтезі, при отриманні розчинників та консервантів; як сильного відновлювача. Вперше була виділена в XVII столітті з червоних лісових мурашок. Міститься також в соку пекучої кропиви. Безводна мурашина кислота - безбарвна рідина з гострим запахом і пекучим смаком, що викликає опіки на шкірі. Застосовується в текстильній промисловості в якості протрави при фарбуванні тканин, для дублення шкір, а також для різних синтезів
Оцтова кислота застосовується в харчовій та хімічній промисловості (виробництво ацетилцелюлози, з якої отримують ацетатне волокно, органічне скло, кіноплівку; для синтезу барвників, медикаментів і складних ефірів). У домашньому господарстві як смакова і консервуюча речовина. Широко поширена в природі - міститься у виділеннях тварин (сечі, жовчі, екскрементах), в рослинах (у зелених листках). Утворюється при бродінні, гнитті, скисании вина, пива, міститься в кислому молоці і сирі.