Презентація "Карликові планети, астероїди, малі тіла Сонячної системи"

Про матеріал
Презентація - додатковий матеріал до уроків астрономії. Він дає можливість узагальнити матеріал теми, що пояснює вчитель, розширити кругозір учнів. ознайомити з новими фактами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Карликові планети, астероїди та малі тіла Cонячної системи. Вчитель фізики КУ Сумська гімназія №1 Казбан Т. Л.

Номер слайду 2

Карликові планети. Міжнародний астрономічний союз (IAU) визначає карликову планету як “небесне тіло” в прямому орбіті Сонця, достатньо масивне для того, щоб його форма контролювалася гравітацією, але на відміну від планети не очистила свою орбітальну область від інших об'єктів.

Номер слайду 3

В даний час МАС розпізнає п'ять карликових планет в нашій Сонячній системі: Церера, Плутон, Хаумеа, Макемаке і Ерида.

Номер слайду 4

Плутон. Одною з карликових планет Сонячної системи є Плутон. Оскільки Плутон дуже далеко від Землі, про нього мало що було відомо до недавнього часу. Лише у 2015 році до карликової планети дістався космічний апарат НАСА “Нові горизонти”, який виявив, що Плутон має діаметр 2370 км.

Номер слайду 5

Щоб краще зрозуміти розмір Плутона, погляньте на зображення нижче. На ньому показані карликова планета та її найбільший супутник Харон на тлі земної кулі.

Номер слайду 6

Ерида. Ерида - друга за розміром після Плутона, наймасивніша і найвіддаленіша від Сонця карликова планета Сонячної системи. Еріда наближається до Сонця і віддаляється від нього в діапазоні від 5,7 до 14,5 млрд км. Таким чином, один оберт навколо світила займає понад 560 земних років. Діаметр: 2 326 км

Номер слайду 7

Церера. Це найближча до Землі карликова планета, вона часом наближається на відстань 263 млн км. За діаметром близько 950 км.

Номер слайду 8

Макемаке. Макемаке – це третя за величиною карликова планета Сонячної системи.Її діаметр: 1 430 км.

Номер слайду 9

Хаумеа. Хаумеа - карликова планета Сонячної системи. Це тіло, що обертається найбільш швидко з усіх вивчених об'єктів Сонячної системи, що мають діаметр більше 100 км.

Номер слайду 10

Малі тіла Сонячної системи. Малі тіла Сонячної системи — астрономічні об'єкти Сонячної системи менші за планети. До них належать астероїди, комети, метеорні тіла і міжпланетний пил.

Номер слайду 11

Астероїди. Астероїд являє собою великий шматок скелі, що обертається навколо Сонця. Астероїди також відомі як планетоїди або дрібні планети. За даними МАС, астероїд класифікується як маленьке тіло Сонячної системи, якщо воно не відповідає вимогам, щоб бути карликовою планетою.

Номер слайду 12

Характеристика астероїда. Астероїди мають неправильну форму і не мають атмосфери, хоча при цьому у них можуть бути супутники

Номер слайду 13

Пояс астероїдів. Більшість відомих на даний момент астероїдів зосереджено в межах поясу астероїдів, розташованого між орбітами Марса та Юпітера. Найбільшими об'єктами поясу астероїдів є Веста, Паллада та Гігея.

Номер слайду 14

Веста. Паллада. Гігея

Номер слайду 15

Астероїди (2092)Суміана та (1900)Катюша. Суміана та Катюша знаходяться в поясі астероїдів. Назва Суміана походить від міста Суми в Україні, його відкрили 16 жовтня 1969 року у Кр. АО(Кримська астрофізична обсерваторія). (1900)Катюша - був відкритий 16 грудня 1971 року, його назвали на честь льотчиці Катерини Зеленко, Героя Радянського Союзу - єдиної жінки, яка здійснила повітряний таран (прийом повітряного бою, що полягає в нанесенні пошкоджень літальному апарату противника безпосередньо самим літальним апаратом атакуючого).

Номер слайду 16

Боліди і метеорити. Болідом називається явище, спричинене вторгненням у щільні шари атмосфери великих твердих частинок, які називають метеоритними тілами. Від сильного опору повітря метеоритне тіло нерідко розколюється і з гуркотом падає на Землю у вигляді осколків. Рештки метеоритних тіл, що впали на Землю, називаються метеоритами.

Номер слайду 17

Знайдені метеорити. Гоба - залізний метеорит масою близько 60 тонн. Це найбільший метеорит, знайдений на Землі.

Номер слайду 18

Метеорит Allende — Після того, як метеорит розлетівся на друзки, було організовано екстенсивний пошук уламків, в результаті чого зараз цей метеорит часто називають «найкраще дослідженим метеоритом в історії».(на фото зображено уламок метеорита)

Номер слайду 19

Мерчисонський метеорит — один з найкраще досліджених метеоритів завдяки своїй великій масі (>100 кг), та тому факту, що його падіння спостерігали очевидці.

Номер слайду 20

Комети. Комета — мале тіло Сонячної системи, яке обертається навколо Сонця і має кому, ядро та хвіст.

Номер слайду 21

Будова комети. Ядро комети – невелике тверде крижане тіло, що включає тугоплавкі частинки та органічні сполуки. Кома – хмара пилу й газу, що оточує ядро комети. Голова – кома та ядро комети. Хвіст – витягнутий шлейф з кометного пилу або газу.

Номер слайду 22

Комета Галлея. Комети поділяють на короткоперіодичні (з періодом обертання менше як 200 років) і довгоперіодичні. Комета Галлея — найвідоміша з комет і найяскравіша з короткоперіодичних комет. Вона наближається до Землі кожні 75—76 років, а її спостереження зафіксовані понад 2000 років тому. Названа на честь англійського астронома Едмонда Галлея, який вирахував її орбіту.

Номер слайду 23

Метеори та метеорні потоки. Метеор — явище, що виникає за згоряння в атмосфері Землі дрібних метеорних тіл (наприклад, уламків комет чи астероїдів). Метеорний потік — природне явище, під час якого на нічному небі можна побачити численні метеори, що летять ніби з однієї точки на небосхилі.

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Момонт Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гулич Руслан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бондар Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
12550
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку