Презентація "Карти і глобус – моделі Землі".

Про матеріал
Матеріал допоможе знайомити учнів із способами зображення планети Земля, уявленням про обертання Землі навколо своєї осі, навчить дітей користуватися глобусом і картою півкуль, спостерігати за добовими змінами на планеті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вправа на знайомство «Ім’я та м’яч».

Номер слайду 2

-На яке космічне тіло схожий м'яч? Ми з вами будемо вивчати нашу планету.І сьогодні розглянемо моделі Землі.

Номер слайду 3

Люди ще у давні часи пізнавали світ: мореплавці відкривали нові землі і зображали їх та шлях до них на папері. Згодом почали створювати карти і глобуси. Глобус і карта — це моделі Землі. Карта — це пласке зображення поверхні Землі. На карті півкуль окремо зображують Східну і Західну півкулі

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Глобус — об’ємна модель Землі. Він імітує обертання Землі навколо своєї осі. Екватор умовно поділяє глобус на Північну і Південну півкулі.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Для чого люди придумали моделі Землі? Яка з моделей землі передає вигляд Землі з Космосу? Яку з моделей Землі зручно брати з собою у подорож?

Номер слайду 8

Вправа «Глобус і карта»

Номер слайду 9

Вправа «Глобус і карта»

Номер слайду 10

• Яка карта вийшла точніша — карта світу чи півкуль? • Що утворилося, коли ви зняли шкірку з мандарина?• Яка карта вийшла точніша — карта світу чи півкуль? • Що утворилося, коли ви зняли шкірку з мандарина? Ви помітили, що для того, щоб утворилась карта, потрібно із об'ємного об'єкту створти плаский. Зображення Землі при цьому буде викривлено, особливо на полюсах. Для того, щоб розташування об'єктів на картах було однаковим, придумали уявні лінії – паралелі і меридіани. Ці лінії завжди покажуть, якому місцю на глобусі відповідає місце на карті

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Виконайзавдання в зошиті на с. 11.

Номер слайду 13

pptx
Додано
8 червня 2021
Переглядів
1653
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку