Презентація "Кіммерійці та скіфи на території України."

Про матеріал
Мультимедійна презентація до уроку історії ( інтегрований курс) у 6 класі ( автори підручника : Щупак І., Піскарьова І., Бурлака О.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КІММЕРІЙЦІ ТА СКІФИ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ. Вчитель історії Тетяна БЕЗВЕРХНЯ 2023 рік

Номер слайду 2

Вправа «Очікування»

Номер слайду 3

ЗАВДАННЯ УРОКУ: 1. Дізнатися про території та час розселення кіммерійців та скіфів. 2. З'ясувати хто такі кіммерійці та скіфи, який спосіб життя вони вели. 3. Познайомитися з Великою Скіфією та дізнатися коли утворилася та занепала ця держава.

Номер слайду 4

ПРОБЛЕМНЕ ПИТАННЯ УРОКУ: Що спільне і відмінне було у кіммерійців і скіфів?

Номер слайду 5

У І тис. до н.е. на території сучасної України поширюються знаряддя праці та зброя із заліза, міцнішого і дешевого за інші метали. Початок використання заліза мав величезне значення для розвитку людства в цілому і народів, які мешкали на теренах сучасної України, зокрема.

Номер слайду 6

Словничок Кіммерійці – перший народ на території України, назва якого дійшла до нашого часу. Вважається, що саме кіммерійці принесли на наші землі початкові навички обробки заліза. Це - войовничі племена кочівників, які знаходилися на рівні розпаду первісно-общинного ладу. Словничок Кіммерія - територія Північного Причорномор'я і Приазов'я, Криму, Кавказу.

Номер слайду 7

Гомер Геродот Давньогрецький поет Гомер у поемі «Одіссея» писав, що країна і місто кіммерійців знаходиться біля входу до потойбічного світу. «Зайшло сонце, і вкрила темінь усі шляхи, а корабель наш досягнув меж океану. Там народ і місто людей кіммерійських». Давньогрецький історик, "батько історії» Геродот вважав, що «країна, що її тепер займають скіфи, належала здавна, як кажуть, кіммерійцям.  Ще й тепер у Скіфії існують кіммерійські фортеці, кіммерійські переправи, є також і країна, що називається Кіммерією, є й так званий Кіммерійський Боспор».

Номер слайду 8

ОСНОВНІ ЗАНЯТТЯ: Кочове скотарство, провідну роль у якому відігравало конярство. Першими на території України почали виплавляти залізо з болотяної руди. Винайшли горно та навчилися виплавляти високоякісну сталь, з якої робили зброю. Певною мірою займалися землеробством Кіммерський посуд Золота прикраса

Номер слайду 9

Здійснили воєнні походи до Малої Азії, Урарту, Ассирії, Фрігії, земель прасловґян. Державний устрій – військова демократія Військово-політичні союзи племен, перехід станово-класового суспільства, рабство

Номер слайду 10

Релігійні уявлення кіммерійців відомі за матеріалами поховань. Знатних людей ховали у великих курганах. У чоловічі поховання клали кинджали, вуздечки, набір наконечників для стріл, камґяні бруски, жертовну їжу, коня. У жіночі – золоті та бронзові каблучки, скляне та золоте намисто, глиняний посуд. Кам`яні зображення людських фігур (чоловічих та жіночих) представляють божества кіммерійських часів.

Номер слайду 11

СКІФИ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ. Словничок Скіфи– кочові племена, що прийшли з Північного Ірану та витіснили кіммерійців на теренах Північного Причорномор‘я у VІІ – ІІІ ст. до н. е. Словничок Велика Скіфія – держава, що існувала у Північному Причорномор‘ї в 7-4 ст. до н. е.

Номер слайду 12

ДАВНЬОГРЕЦЬКИЙ ІСТОРИК ГЕРОДОТ У V СТ. ДО Н. Е. ОСОБИСТО ВІДВІДАВ СКІФІЮ ТА ОПИСАВ ЇЇ. Геродот виділяв серед скіфів такі групи: царські скіфи; скіфи-орачі; скіфи-землероби; скіфи-кочівники.

Номер слайду 13

НАПРИКІНЦІ VI СТ. ДО Н. Е. В ПРИЧОРНОМОРСЬКИХ СТЕПАХ ФОРМУЄТЬСЯ МОГУТНЄ ДЕРЖАВНЕ ОБґЄДНАННЯ НА ЧОЛІ ЗІ СКІФАМИ – ВЕЛИКА СКІФІЯ. Період найвищого розквіту Скіфії припадає на ІV ст. до н. е. Його повґязують з правлінням царя Атея, який карбував власну монету. Влада царя поширювалася на величезні території, що простягалися від Дунаю до Дону.

Номер слайду 14

ОСНОВНІ ЗАНЯТТЯ: Скіфи-кочівники – розводили коней. Скіфи-орачі і скіфи-землероби вели осілий спосіб життя і займалися землеробством, використовували деревґяний плуг. Займалися садівництвом, ремеслами, торгівлею. Наймогутнішим й найчисленнішим племенем були скіфи царські, які вважали інших скіфів своїми рабами.

Номер слайду 15

Важливу роль у життя скіфів відігравала військова справа Воювали з Персією, Мідією Лідією, Македонією, кіммерійцями, сарматами У 513 році до н. е. до Скіфії вторглися війська перського царя Дарія І, похід якого закінчився для персів поразкою. За свідченнями Геродота, у війську Дарія було сімсот тисяч воїнів. Скіфський цар Іданфірс не вступав у бій з персами. Він обрав тактику партизанської війни: відступаючи, скіфи спалювали усе на своєму шляху, засипали колодязі, влаштовували степові пожежі та засідки.

Номер слайду 16

339 року до н. е. в битві проти македонського царя Філіппа, батька Александра Македонського, скіфи зазнали нищівної поразки. У цій битві загинув їхній 90-річний цар Атей. У ІІІ ст. до н. е. Велика Скіфія занепала. Зазнавши поразки в боях із племенами сарматів, царські скіфи та скіфи-кочівники відійшли на південь і створили Малу Скіфію зі столицею в Неаполі (нині передмістя Сімферополя). Перестала існувати в ІІІ ст. н. е.

Номер слайду 17

ДЕРЖАВНИЙ ЛАД. Державу очолював цар, якому належала вся повнота законодавчої та розпорядчої влади. Він самостійно вирішував питання внутрішньої та зовнішньої політики, здійснював судові функції. Скіфія була державою рабовласницького типу. За формою правління — один із різновидів рабовласницької монархії. За часів Геродота у скіфському суспільстві існував також демократичний орган — народні збори всіх воїнів, де обговорювалися важливі питання суспільного життя й і престолонаслідування. Зі зміцненням царської влади, починаючи від Атея, збори втратили своє значення. До апарату державного управління входили найближчі родичі, найвідданіші слуги та військова верхівка. Найвпливовіші з них утворювали наближений до царя дорадчий орган — царську раду. На уявленні про божественне походження царської влади базувалися також його функції жерця.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

СКІФСЬКІ КУРГАНИ Скульптура скіфської баби на подвір'ї Херсонського обласного краєзнавчого музею

Номер слайду 20

СПІВВІДНЕСІТЬ ФАКТИ З НАРОДАМИ, ЯКИХ ВОНИ СТОСУЮТЬСЯ. https://learningapps.org/display?v=pt2f2uej323 ПРОБЛЕМНЕ ПИТАННЯ УРОКУ: Що спільне і відмінне було у кіммерійців і скіфів?

Номер слайду 21

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Опрацювати §§ 30-31 Заповнити таблицю у додатку ( в НЗ) Дякую за урок!

ppt
Додано
26 липня 2023
Переглядів
988
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку