Презентація "Кінематограф незалежної України"

Про матеріал
Презентація містить 22 слайди про найкращі зразки кінематографу незалежної України. Включає коротку анотацію і постери з фільмів. Можна використовувати на уроках історії України в 11 класі, у темі "Культура незалежної України", на уроках мистецтва, у позакласній роботі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кінематограф незалежної України

Номер слайду 2

У перiод незалежності українське кіно характеризується розпадом кіноіндустрії в 1990-х , спробами відбудувати її в 2000–2010-х роках, занепалом в 2010 – 2013, ренесансом в 2014 – 2019 рр..

Номер слайду 3

Кількість художніх фільмів знятих в Україні різко зменшується в 1990-их. Так, за рік в Україні зняли 45 фільмів 1992 року, а 2000 року ця цифра впала до 4 фільмів на рік. Оскільки кінопрокат в Україні практично зник, у цей період на українських кіностудіях знімають лише ігрові та неігрові телефільми що так ніколи й не з'являються в кінопрокаті

Номер слайду 4

Попри збитковість кіногалузі в цей час, ряд українських фільмів має успіх на міжнародних кінофестивалях. 2003 року, вже в Основному конкурсі того ж Берлінале отримав «Срібного ведмедя» фільм українського аніматора Степана Коваля «Йшов трамвай № 9». 2005 року стрічка «Подорожні» молодого українського режисера Ігоря Стрембіцького отримала «Золоту пальмову гілку» кінофестивалю в Каннах за короткометражний фільм «Подорожні».

Номер слайду 5

На початку 90-х українське телебачення розпочало активно знімати телесеріали, першим з яких став «Роксолана»

Номер слайду 6

На рубежі 2000-х р. величезний успіх мав фільм польського режисера Єжи Гоффмана «Вогнем і мечем», у якому український актор Богдан Ступка зіграв роль гетьмана Богдана Хмельницького. 

Номер слайду 7

Тіні незабутих предків. Молодіжний містичний трилер, знятий Любомиром Левицьким. В український широкий прокат вийшов 14 листопада 2013 року. У часи, коли ліси від українських Карпат, аж до самої Трансільванії, були переповнені злими духами та іншими містичними істотами, дев'ять наймогутніших магів утворили Коло Сили, щоб утримувати рівновагу темних сил. Їх називали мольфарами.

Номер слайду 8

В 1990-2000-х українські фільми практично не виробляються й не виходять в кінопрокат. У цей період траплялися поодинокі випадки успішних російсько-українських копродукційних російськомовних стрічок де Україна була співвиробником.

Номер слайду 9

ХАЙТАРМА«Хайтарма» (від крим. qaytarma— повернення) — перший кримськотатарський повноформатний художній фільм і перша художня картина про депортацію кримських татар. Режисер фільму і виконавець головної ролі Ахтем Сеітаблаєв. Фільм вперше представили в Україні 17 травня 2013 року в сімферопольському кінотеатрі імені Тараса Шевченка, напередодні Дня жалоби за жертвами депортації кримськотатарського народу. Для обмеженого кінопрокату фільму у травні 2013 року в Україні прокатник фільму не створив українськомовного дубляжу й показ відбувався з оригінальною російсько-кримськотатарською аудіодоріжкою.

Номер слайду 10

Ситуація кардинально змінилася лише після Революції гідності, з 2014 року почався період ренесансу україномовної культури. Починаючи з 2014 року, коли в кінопрокат вийшов перший український блокбастер «Поводир», українські фільми почали збирати чималу касу в українському кінопрокаті.  

Номер слайду 11

Сторожова застава. Пригодницький фільм-фентезі, знятий Ю. Ковальовим за мотивами однойменного роману В. Рутківського. Фільм розповідає про сучасного школяра Вітька, який через загадковий портал часу потрапляє у минуле — на тисячу років назад. Там воїни — майбутні богатирі, охороняють заставу, здолати яку прагнуть половці, і допомога Вітька виявляється дуже слушною. Стрічка вийшла в широкий український прокат 12 жовтня 2017 року.

Номер слайду 12

Заборонений(робочі назви — «Птах душі» та «Стус») —художній повнометражний фільм, який на широкому тлі боротьби українських дисидентів кінця 1960-х — початку 1980-х років розповідає про життя і загадкову смерть відомого поета-шістдесятника, правозахисника, Героя України — Василя Стуса. Режисером фільму виступив Роман Бровко, авторами сценарію — Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов. Вони стали також авторами однойменного біографічного кінороману.

Номер слайду 13

Чужа молитва. Копродукційний історико-драматичний фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва. Прем'єра стрічки в Україні відбулася 18 травня 2017 року. Фільм розповідає про молоду кримськотатарську дівчину Саїде Аріфову, яка під час Другої світової війни, ризикуючи власним життям, врятувала 88 єврейських дітей-сиріт, проте ця історія не підтверджується Яд Вашем

Номер слайду 14

Сімейна казка «Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке» знята за мотивами твору Сашка Лірника «Про старого козака, різдвяного чорта, чотири роги і козацький рід». Творча команда фільму перемогла на десятому пітчингу Держкіно та отримала від держави фінансування на зйомки картини. Знімали в Україні, починаючи з березня 2018 року. Режисером стрічки став дебютант М. Костров.

Номер слайду 15

Захар Беркут(англ. Zakhar Berkut), також відомий у міжнародному прокаті як «Зринаючий яструб» (англ. The Rising Hawk) — американсько-український художній фільм 2019 року режисерів Ахтема Сеїтаблаєва та Джона Вінна, екранізація однойменної історичної повісті «Захар Беркут» Івана Франка. Гасло фільму — «У свободі моя сутність».

Номер слайду 16

Кіборги Повнометражний художній фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва за сценарієм Наталії Ворожбит про бої у Донецькому аеропорту під час війни на Донбасі. Займає 82-у позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно

Номер слайду 17

Черкасиукраїнський художній фільм режисера Тимура Ященка про оборону однойменного морського тральщика, заблокованого російськими військами в бухті Донузлав у березні 2014 року під час анексії Криму. Стрічка створена за підтримки Держкіно України. Українська та міжнародна прем'єра фестивальної версії стрічки відбулася 16 липня 2019 року

Номер слайду 18

Донбас. Драматичний фільм режисера С. Лозниці, поставлений 2018 року. Спільне виробництво Німеччини, України, Франції, Нідерландів та Румунії. Світова прем'єра відбулася 9 травня 2018 на 71-му Каннському міжнародному фестивалі, де стрічка отримала приз за найкращу режисуру у програмі «Особливий погляд», а також стала фільмом-відкриттям фестивалю.

Номер слайду 19

Наші котикикопродукційний український комедійний фільм режисера Володимира Тихого про пригоди у 2014 році бійців української армії під час Російсько-української війни на Сході України. Гасло фільму — «патріотична неполіткоректна комедія Наші Котики». Фільм вийшов в український прокат 30 січня 2020 року.

Номер слайду 20

Кайдашева сім’я (серіал)«Спіймати Кайдаша»—12-серійний телесеріал 2020 року. Його було створено компанією «Про. Кіно» для телеканалу СТБ. Сценаристка та виконавча продюсерка проєкту – Наталка Ворожбит. За основу сюжету телесеріалу взято повість Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». Прем'єра телесеріалу відбулася 2 березня 2020 року на телеканалі «СТБ». Попри шалений успіх серіалу Наталка Ворожбит неодноразово наголошувала, що не планує створювати другий сезон.

Номер слайду 21

Мої думки тихіТрагікомедія українського режисера Антоніо Лукіча 2019 року для якого вона стала дебютною повнометражною художньою стрічкою. За сценарієм молодий звукорежисер і невдаха Вадим отримує замовлення від клієнта з Канади з проханням записати голоси рідкісних тварин та пташок української фауни Закарпаття, однак завдання ускладнюється тим, що у подорож Закарпаттям разом із Вадимом вирушає його мати-таксистка.

Номер слайду 22

«Щедрик» — українська історична драма режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко за сценарієм Ксенії Заставської, що вийшов у прокат в Україні 5 січня 2023 року. Світова прем'єра відбулася 4 березня 2022 року. Дистрибюторами фільму виступають FILM. UA Distribution та Kinomania Film Distribution. Має інші назви «Szczedryk» (Польща) та «Carol of the Bells» (Велика Британія). У фільмі розповідається про життя трьох родин різних національностей: українців, поляків та євреїв, об'єднаних спільною бідою — війною. Після репресивної системи СРСР вони відчувають на собі каральну машину Третього Рейху.

pptx
Додано
11 березня 2023
Переглядів
1044
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку