Презентація: Кирило-Мефодіївське братство та роль Т.Г.Шевченка.

Про матеріал
Презентація для уроку з історії України у 9 класі з теми "Кирило-Мефодіївське братство та роль Т.Г.Шевченка."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Навчальна: ознайомити учнів з процесом розвитку національної ідеї в суспільно-політичному русі України першої половини ХІХ століття та діяльністю першої політичної організації – Кирило-Мефодіївського товариства; показати діяльність Тараса Шевченка, як суспільно-політичного діяча та його участь у братерстві; Розвиваюча: продовжувати розвивати в учнів уміння виділяти головне під час роботи з підручником, історичними матеріалами; розвивати критичне мислення та вміння обґрунтовувати власне світобачення; Виховна: виховувати у учнів почуття патріотизму та шанобливого ставлення до героїчного минулого України, громадянами якої являються; розвивати почуття гідності за пробудження самосвідомості українців та піднесення прагнень щодо створення самостійності держави.

Номер слайду 3

1. Передумови утворення Кирило-Мефодіївського товариства.  2. Утворення та діяльність Кирило-Мефодіївського товариства.  3. Значення Кирило-Мефодіївського товариства для розгортання національно-визвольного руху.  4. Місце Тараса Шевченка в українському визвольному русі.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вид на Київський університет із Бессарабки. XIX ст.

Номер слайду 7

Київський університет. З 1939 року носить ім'я Т. Г. Шевченка.

Номер слайду 8

До братства входило 12 осіб. Але засновниками братства були п’ять осіб: В. Бєлозерський, М.Гулак, П. Куліш, М. Костомаров, Т. Шевченко.

Номер слайду 9

ЗОВНІШНІ ВНУТРІШНІ  Загострення протистояння в Європі між силами абсолютизму і демократії  Розвиток європейської філософської думки  Поява європейських таємних організацій Подальший наступ російського царизму на права українців  Посилення процесу русифікації  Виникнення української національної ідеї  Збереження та подальший розвиток традицій українського-національного руху

Номер слайду 10

1. Хто такі Кирило і Мефодій? 2.Чому учасники братства назвали організацію іменами святих?

Номер слайду 11

Мико́ла Іва́нович Костома́ров ( 1817 - 1885 р. ) — видатний український і російський історик, поет-романтик, мислитель, громадський діяч, етнопсихолог. Активний діяч братства. «Щира любов історика до своєї Батьківщини може виявлятися тільки в строгій повазі до правди», — повторював Микола Іванович. Цим принципом він керувався все життя.

Номер слайду 12

Білозерський Василь Михайлович Біографія: 1843-1846 рр. навчався в Київському університеті св. Володимира. 1846-1847 рр.- учитель у Полтаві. Співавтор «Статуту Слов'янського братства св. Кирила і Мефодія», автор «Записки» - пояснення до Статуту. 1847р.- заарештований і засланий в Олонецьку. 1856р.-звільнений із заслання, оселяється в Петербурзі, де стає активістом місцевого гуртка українців. 1861–1862рр.- редактор першого українського щомісячного журналу «Основа». Опис біографії розпочинати після знаку “ : “, виконувати шрифтом Arial Black № 18. Встановити : час і місце народження та смерті ; освіту та місце діяльності до і після участі в братстві; внесок в діяльність братства; форму, термін, місце відбуття покарання; внесок в розвиток української справи; найвідоміші твори, праці, досягнення тощо. Опис має вміститись у відведеному місці слайду. Зміна розташування і розмірів обєктів слайду небажана. Описуючи біографії, локацію “Заметки к слайду” ,не використовувати . Після ознайомлення, перед початком роботи дану інструкцію видалити.

Номер слайду 13

М. Гулак (1821-1899) – громадський та політичний діяч, педагог, учений. Народився в Варшаві. Закінчив юридичний факультет Дерптського університету. Увійшов до гуртка київської молоді. На рубежі 1845-1846 років заснував Кирило-Мефодіївське товариство. Автор «Статуту…» , був причетним до «Книги буття українського народу». У 1850-1859 відбував заслання у м. Пермь. Повернувшись займався педагогічною та науковою роботою.

Номер слайду 14

Пантелеймо́н Олекса́ндрович Кулі́ш (1819 – 1897) — український письменник, фольклорист, етнограф, мовознавець, перекладач, критик, редактор, видавець. Член Кирило – Мефодіївського братства. Автор першої фонетичної абетки “кулішівку” для української мови, яка лежить в основі сучасного українського правопису. Автор першого історичного роману «Чорна рада». Закликав українську інтелігенцію до просвітництва народу.

Номер слайду 15

Проводили пропагандистську діяльність. Створювали в селах школи для народу. Розробляли проекти запровадження в Україні мережі початкових навчальних закладів. Складали шкільні підручники. Видавали книги та журнали. Збирали кошти на культурні потреби, на видання популярних книжок.

Номер слайду 16

Головні ідеї програмних документів Кирило-Мефодіївського братства Ліквідація самодержавства кріпосництва та поділу суспільства на стани Забезпечення слов’янським народам демократичних прав, свобод та рівних можливостей розвитку національних мов і культур Створення демократичної федерації християнських слов’янських республік Забезпечення демократичних свобод усім громадянам Поширення християнського ладу на весь світ

Номер слайду 17

Викладено програму товариства, 109 положень релігійно – повчального та історико – публіцистичного характеру. Показано основні події світової історії від давніх часів до середини ХІХ ст. Підкреслювалося, що історичне покликання України полягає в тому, щоб підняти інших слов'ян на боротьбу за національне відродження. Ставили завданням перебудову суспільства на засадах християнства.

Номер слайду 18

Основні ідеї: 1) створення демократичної федерації християнських слов'янських республік; 2) знищення царизму та скасування кріпосного права та станів; 3) утвердження в суспільстві демократичних прав і свобод для усіх громадян; 4) досягнення рівної у правах на розвиток національної мови, культури та освіти всіма слов'янськими народами; 5) поступове поширення створеного християнського ладу на весь світ.

Номер слайду 19

“Головні ідеї” “Головні правила” 2 частини

Номер слайду 20

2 течії Помірковано - ліберальна Радикальна М. Костомаров, П. Куліш, В. Білозерський РЕФОРМИ Т. Шевченко, М. Гулак РЕВОЛЮЦІЙНИЙ ПЕРЕВОРОТ

Номер слайду 21

Кирило – Мефодіївське товариство проіснувало 14 місяців. За доносом провокатора студента Петрова було викрите і розгромлене жандармами. Членів товариства засудили до різних строків заслань, а Т. Шевченка віддали в солдати на 10 років із забороною писати й малювати.

Номер слайду 22

Самостійна робота з підручником

Номер слайду 23

1. Шевченко – ідейний натхненник українства 2. Національно-патріотичні твори Шевченка. 3. Закликав до боротьби за визволення України. 4. Шевченко – демократ, федераліст, республіканець.

Номер слайду 24

Які ідеї пропагували кирило-мефодіївці? Охарактеризуйте програмні документи братства. Назвіть найвідоміших представників Кирило-Мефодіївського братства. Яку роль відіграло Кирило-Мефодіївське братство у розвитку українського національного руху? Яке місце в українському відродженні посідав Т. Шевченко.

Номер слайду 25

Україна - незалежна демократична держава Федеративний союз слов'янських держав Москва – центр слов'янського світу Україна - конституційна монархія Наявність власних збройних сил Смертна кара і тілесні покарання для злочинців Свобода віросповідання Обов'язкова початкова освіта Київ – центр федеративного союзу Рівність усіх громадян Звільнення від царизму та кріпацтва Висока моральність керівників держав

Номер слайду 26

Опрацювати параграф підручника. Підготувати уривки з творів Тараса Григоровича Шевченка, в яких звучать українські національні ідеї.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Затинацька Віра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стасик Маряна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
23 січня 2019
Переглядів
16364
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку