Тематична перевірка знань "Моніторинг з історії України", 9 клас

Про матеріал
Презентацію підготовлено для використання під час проведення уроків та підготовки до ЗНО з історії України, вікторин та конкурсів в ході проведення тижня історії. В матеріалі надано питання щодо історичних подій розвитку України на початку ХХ століття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Варіант І А Правобережжі Б Лівобережжі В Півдні Г Слобожанщині А заохочувалося створення хуторів і відрубів Б примусово відчужувалися поміщицькі землі В розвивалося общинне (громадське) землеволодіння Г вводилося зрівняльне землекористування «за трудовими нормами» Варіант ІІ 1. У якому регіоні України під час Столипінської аграрної реформи початку XX ст. більшість селян закріпила свої земельні володіння у приватну власність, вийшовши з общини?

Номер слайду 3

Варіант І А легалізація діяльності українських політичних партій Б перша спроба відкрити недільні українські школи В об'єднання «Просвіт» у Товариство українських поступовців Г реорганізація Української православної церкви А революційними подіями 1905– 1907 рр. Б виданням циркуляру про заборону реєстрації товариств «інородців» В формуванням самостійницької течії в українському русі Г проведенням Столипінської аграрної реформи Варіант ІІ 2. У роки революції 1905–1907 рр. в Російській імперії відбулася:

Номер слайду 4

Варіант І А завершенню промислового перевороту Б створенню монополістичних об'єднань В націоналізації великих підприємств Г подоланню залежності від іноземного капіталу А аграрне перенаселення Б політичні утиски В національно-релігійний гніт Г низький рівень промислового розвитку Варіант ІІ 3. Концентрація промислового виробництва в металургійній, вугільній і залізорудній галузях Наддніпрянської України на початку XX ст. сприяла:

Номер слайду 5

Варіант І А Російська імперія Б Австро-Угорщина В Німеччина Г Франція А демографічний вибух і збереження великого землеволодіння Б соціальне розшарування та зростання кількості робітників В скасування панщини та міграція селян із західноукраїнських земель Г поразка першої російської революції та проведення Столипінських реформ Варіант ІІ 4. Яка країна на початку XX ст. визнала свої зовнішньополітичні пріоритети таким чином: «1) приєднати західні землі та з належною поступовістю викорінити тут мазепинський дух; 2) заволодіти протоками, які мають для нас виключне значення для виходу нашого флоту... в Середземне море»?

Номер слайду 6

Варіант І А початку промислового перевороту Б завершенню промислового перевороту і початку індустріалізації В завершенню монополізації Г завершенню індустріалізації та початку монополізації А високий рівень товарності селянських господарств Б домінування фермерських господарств В відсутність поміщицьких господарств Г хронічне селянське малоземелля Варіант ІІ 5. У XIX – на початку XX ст. розвиток машинної індустрії долає такі стадії розвитку: промисловий переворот, індустріалізація, монополізація. Реформи 60–70-х рр. XIX ст. сприяли:

Номер слайду 7

Варіант І А складовою Української греко- католицької церкви Б складовою Російської православної церкви В складовою Грецької православної церкви Г самостійною (автокефальною) церквою А гасло ліквідації «межі осілості» в українських губерніях Б вимогу створення української автокефальної церкви В право України на початкову школу і судочинство українською мовою Г ідею скасування Емського указу Варіант ІІ 6. На початку XX ст. православна церква на українських землях була:

Номер слайду 8

Варіант І А Революційної української партії (РУП) Б Русько-української радикальної партії (РУРП) В Української народно- демократичної партії (УНДП) Г Української народної партії (УНП) А Києві Б Катеринославі В Юзівці Г Одесі Варіант ІІ 7. Правонаступницею якої партії в 1905 р. стала Українська соціал- демократична робітнича партія?

Номер слайду 9

Варіант І А І та II Б II та III В І та IV Г III та IV А М.Міхновський Б М.Грушевський В І.Шраг Г В.Шемет Варіант ІІ 8. У яких скликаннях російської Державної Думи були створені українські думські громади?

Номер слайду 10

Варіант І А П.Столипін Б П.Валуев В М.Терещенко Г О.Брусилов А створення губернських зборів і земських управ Б утворення Української автокефальної церкви В поява перших україномовних періодичних видань Г відкриття в усіх університетах кафедр історії України Варіант ІІ 9. Укажіть ім'я державного діяча XX ст., якому належить наведений уривок із виступу в Державній Думі Росії на захист ним реформи: «В основу закону 9 листопада покладена певна думка, певний принцип... У тих місцевостях Росії, де особистість селянина отримала вже певний розвиток, де община як примусовий союз ставить перешкоду для його самодіяльності, там необхідно дати йому свободу працювати, багатіти, розпоряджатися своєю власністю; треба дати йому владу над землею, треба позбавити його від кабали віджилого общинного ладу».

Номер слайду 11

Варіант І А М.Грушевському Б М.Міхновському В Д.Донцову Г М.Драгоманову А великодержавний шовінізм Б земельна реформа П. Столипіна В міграція росіян на Південь і Схід України Г подолання сепаратизму поляків-землевласників Правобережжя Варіант ІІ 10. Кому з діячів українського визвольного руху найбільш імовірно могло належати таке висловлювання? «Час вишиваних сорочок... минув і ніколи вже не вернеться. Українська інтелігенція стає до боротьби кривавої і безпощадної. Вона вірить в сили свої і вона виповнить свій обов'язок. Вона виписує на своєму прапорі ці слова: "Одна, єдина, нероздільна,вільна, самостійна Україна від Карпат аж до Кавказу... Наша нація ступила на новий шлях життя, а ми мусимо стати на її чолі, щоб вести до здійснення великих ідеалів"... Державна самостійність єсть головна умова існування нації, а державна незалежність єсть національним ідеалом у сфері міжнаціональних відносин».

Номер слайду 12

Варіант І А «Зоря Галицька» Б «Рада» В «Основа» Г «Громада» 1 М.Терещенко А Громадський і політичний діяч, організатор і видавець першої щоденної україномовної газети Є.Чикаленко Б Прем'єр-міністр Росії, ініціатор ґрунтовної аграрної реформи; прирівняв українців, що проживали в Російській імперії, до «інородців» П.Столипін В Підприємець, цукрозаводчик, землевласник, меценат української культури В.Каразін Г Вчений, винахідник, громадський діяч, ініціатор відкриття Харківського університету Д Актор, режисер, видатний діяч українського театру Варіант ІІ 11. Яке щоденне періодичне видання було започатковане в роки рево­люції 1905– 1907 рр. Є.Чикаленком? 11. Установіть відповідність між історичними постатями та їхніми характеристиками.

Номер слайду 13

Варіант І 1 1900–1903 рр. А «Справа Бейліса» 1905–1907 рр. Б Діяльність Українські думської громади 1906–1916 рр. В Економічна криза в Російській імперії 1911–1913 рр. Г Перша російська революція Д Столипінська аграрна реформа А «Справа Бейліса» Б Утворення ТУП В Третьочервневий переворот Г Вбивство в Києві П.Столипіна Варіант ІІ 12. Установіть відповідність між періодами та подіями.

ppt
До підручника
Історія України 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
26 січня 2019
Переглядів
4513
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку