Презентація "Кислотні дощі"

Про матеріал
Презентація "Кислотні дощі" включає матеріал шкільного курсу з хімії для 11 класу. Може бути використана і на уроках біології та екології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кислотні дощі

Номер слайду 2

Кислотні дощі — усі види метеоро-логічних опадів: дощ, сніг, град, туман, дощ зі снігом — кислотність яких вища від нормальної. Мірою кислотності є значення рН (водневий показник). Нормальне pH у чистих дощах — 5,6.

Номер слайду 3

Показники кислотності різних речовин Шкала значення рН йде від 0 (найвища кислотність), через 7 (нейтральне сере-довище) до 14 (лужне сере-довище), причому нейтраль-на точка (чиста вода) має рН = 7. Дощова вода в чистому повітрі має рН = 5,6. Чим нижче значення рН, тим вище кислотність. Якщо кислот-ність води нижче 5,5, то опади вважаються кислотни-ми.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Штучні джерела кислотоутворюючих викидів Кислотний дощ утворю-ється в результаті реакції між водою і такими забруднюючими речовинами, як Сульфур(IV) оксид і різних оксидів Нітрогену (NOx). Ці речовини потрапляють в атмосферу з викидами авто-транспорту, у результаті діяль-ності металургійних підприємств і електростанцій, а також при спалюванні вугілля і деревини. Вступаючи в реакцію з водою атмосфери, вони перетворю-ються в розчини кислот: сульфатної, сульфітної, нітратної й нітритної. Потім, разом із снігом чи дощем, вони випадають на землю.

Номер слайду 6

Природні джерела кислоутворюючих викидів Природними джерелами надходження Сульфур(ІV) оксиду в атмосферу є головним чином вулкани та лісові пожежі. Тим часом природні надходження в атмосферу Нітроген оксидів пов'язані найбільше з електричними розрядами, під час яких утворюється NО, згодом — NO2. Значна частина цих оксидів (природного походження) переробляється в ґрунті мікроорганізмами, тобто є ланкою біохімічного колообігу.

Номер слайду 7

Вплив кислотних дощів на водну екосистему У водних екосистемах кислотні опади викликають загибель риб та інших мешканців водойм. Підкислення води рік і озер серйозно впливає і на сухопутних тварин, тому що багато звірів та птахів входять до складу харчових лан-цюгів, що починаються у водних екосистемах.

Номер слайду 8

Вплив на лісову екосистему Разом із загибеллю озер стає очевидною і деградація лісів. Кислоти порушують захисний восковий покрив листя, роблячи рослини вразливішими для комах, грибів чи інших патогенних мікроорганізмів. Під час посухи через ушкоджене листя випаровується більше вологи. Вилуджування біогенів із ґрунту і вивільнення токсичних елементів сприяє уповільненню росту і загибелі дерев. Якщо руйнується лісова екосистема, починається ерозія ґрунту, засмічення водоймищ, повінь і погіршення запасів води стають катастрофічними.

Номер слайду 9

ґрунтова фауна Коли деградує ґрунтова фауна, знижуються врожаї, погіршується якість сільськогосподарської продукції, а це, як ми знаємо, спричинює погіршення здоров'я населення. Під дією кислот з гірських порід і мінералів вивільняється алюміній, а також ртуть і свинець, які потім потрапляють у поверхневі і ґрунтові води. Алюміній здатний викликати хворобу Альцгеймера, різновид передчасного старіння. Важкі метали, що знаходяться в природних водах, негативно впливають на нирки, печінку, центральну нервову систему, викликаючи різні онкологічні захворювання.

Номер слайду 10

Вплив на організм людини Вдихання вологого повітря, що містить Суль-фур(ІV) оксид, особливо небезпечне для людей похилого віку, які страж-дають на серцево-судинні та легеневі захворювання, у важких випадках може виникнути набряк легень. SO2 та інші сульфатні частинки мають канцерогенну дію.

Номер слайду 11

Під час трагічного лондонського туману 1952 р. більше 4000 смертей було віднесено за рахунок підвищеного вмісту у вологому повітрі SO2 і сульфатних частинок. Численні дослідження показали збільшення числа захворювань дихальних шляхів у районах, повітря яких також було забруднено Нітроген(ІV) оксидом NО2.

Номер слайду 12

Кислотні дощі роз'їдають метали, фарби, синтетичні з'єднання, руйнують архітектурні пам'ятки.

Номер слайду 13

Багато скульптур і будинки в Римі, Венеції й інших містах, пам'ятки зодчества, такі, як Акрополь в Афінах, Кельнський собор та інші, за кілька останніх десятиліть одержали значно більші ушкодження, чим за весь попередій час. Під загрозою повного руйнування в результаті дії кислотних опадів знаходяться більше 50 тис. скульптур скельного «Міста Будд» під Юньанем у Китаї, побудованого 15 століть тому.

Номер слайду 14

Кислотні дощі та території України

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Паращак Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підкалюк Любов Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
1 грудня 2021
Переглядів
31986
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку