ПЛАН БУДОВИ (ХАРАКТЕРИСТИКИ) РЕЧОВИНИ , КЛАСУ , ЕЛЕМЕНТУ: БУДОВА ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ДОБУВАННЯЗАСТОСУВАННЯ БІОЛОГІЧНА РОЛЬ
Номер слайду 3
ВУГЛЕВОДИВуглеводи — органічні сполуки, до складу яких входять тільки Вуглець, Кисень та Водень. ВУГЛЕВОДИ : МОНОСАХАРИДИ ГЛЮКОЗАФРУКТОЗА РИБОЗА (РНК)ДЕЗОКСИРИБОЗА (ДНК)2) ДИСАХАРИДИ: САХАРОЗАМАЛЬТОЗАЛАКТОЗА3) ПОЛІСАХАРИДИ : КРОХМАЛЬЦЕЛЮЛОЗА
Номер слайду 4
ВУГЛЕВОДИС6 Н12 О6 ГЛЮКОЗАМОНОСАХАРИДИ – вуглеводи , що не піддаються гідролізу .1)ГЛЮКОЗА (виноградний цукор)І. БУДОВА : В ПРИРОДІ ІСНУЄ 3 ФОРМИ ПОЛОЖЕННЯ ГЛЮКОЗИ: АЛЬФА(𝛼) БЕТА(β)РОЗГОРНУТА
Номер слайду 5
МОНОСАХАРИДИ (ГЛЮКОЗА)ІІ. ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ: ТВЕРДА КРИСТАЛІЧНА РЕЧОВИНА ДОБРЕ РОЗЧИНА У ВОДІСОЛОДКА НА СМАК
Номер слайду 6
МОНОСАХАРИДИ (ГЛЮКОЗА)ІІІ. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ: Як багатоатомний спирт (реагує на гідроксильну групу ОН):*продовження реакції
МОНОСАХАРИДИ (ГЛЮКОЗА)ІІІ. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ:2) ЯК АЛЬДЕГІД2) «РЕАКЦІЯ СРІБНОГО ДЗЕРКАЛА»*продовження реакції
Номер слайду 9
МОНОСАХАРИДИ (ГЛЮКОЗА)ІІІ. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ:2) ЯК АЛЬДЕГІД3) ГІДРУВАННЯ(ПРИЄДНАННЯ ВОДНЮ)
Номер слайду 10
МОНОСАХАРИДИ (ГЛЮКОЗА)ІІІ. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ:2) ЯК АЛЬДЕГІД4) ЕСТЕРИФІКАЦІЯ (Взаємодія з ангідридом СН3 СООН утворення пентаноату )
Номер слайду 11
МОНОСАХАРИДИ (ГЛЮКОЗА)ІІІ. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ:3) СПЕЦИФІЧНІ РЕАКЦІЇ , ТІ ЯКІ АКТУАЛЬНІ ТІЛЬКИ ДЛЯ ГЛЮКОЗИ ,А САМЕ БРОДІННЯ: СПИРТОВЕ БРОДІННЯ :2) молочно-кисле бродіння3) масляно-кисле бродіння
Номер слайду 12
МОНОСАХАРИДИ(ГЛЮКОЗА):ІV. ДОБУВАННЯ: В ПРИРОДІ – ФОТОСИНТЕЗ : РЕАКЦІЯ БУТЛЕРОВА:
Номер слайду 13
МОНОСАХАРИДИ(ГЛЮКОЗА): V. ЗАСТОСУВАННЯ: ДЖЕРЕЛО ЕНЕРГІЇ В ОРГАНІЗМІ ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ МЕДИЦИНА