Презентація "Класифікація пам'яті"

Про матеріал
Презентація для ознайомлення з призначенням, ієрархічною структурою та класифікацією пристроїв пам’яті комп’ютера.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

класифікація пам'яті

Номер слайду 2

Класифікація за вимогою наявності живлення:енергозалежна (RAM, Random Access Memory) - тимчасова, невелика за обсягом, але швидка. Це пам'ять, яка безпосередньо адресується ЦП та заповнюється програмним кодом і даними для їх обробки процесором. Енергозалежна пам'ять має таку назву внаслідок необхідності присутності питомої напруги для зберігання інформації. При знятті напруги живлення дані втрачаються через досить короткий проміжок часу. Енергозалежною пам'яттю є оперативна пам'ять ПК (ОЗП), яка використовується в цілях внутрішньої обробки даних. ОЗП служить для тимчасового зберігання даних;

Номер слайду 3

Класифікація за вимогою наявності живлення:енергонезалежна (ROM, Read Only Memory, ПЗП) - постійна пам'ять, більш містка і повільна, інформацію з якої можна тільки зчитувати. Використовується для довготривалого зберігання програмних модулів і файлів даних. З функціональної точки зору вміст ПЗП завжди залишається постійним, він не може бути змінений та доступний тільки для читання. Незалежна пам'ять зберігає дані, що містяться в ній, навіть після зняття напруги живлення. Тим не менш, вона вимагає наявності питомої напруги для запису та зчитування даних. ПЗП містить набори програм і даних і застосовується, наприклад, для зберігання інформації, необхідної для налаштування системи при включенні живлення (BIOS).

Номер слайду 4

Класифікація за вимогою наявності живлення: Сьогодні багато випускається чіпів з BIOS, які являють собою FLASH ROM (флеш-пам'ять). Для запису нової інформації в чіпи флеш-пам'яті використовується спеціальне програмне забезпечення. При цьому стара інформація видаляється, а нова записується на її місце і зберігається там до тих пір, поки знову не будуть записані нові дані.

Номер слайду 5

Класифікація за типом запам'ятовуючих комірок: У комп'ютерних системах робота з пам'яттю ґрунтується на дуже простій концепції – зберігати один біт інформації так, щоб потім він міг бути витягнутий звідти. З огляду на це існує така класифікація: Статична (SRAM, Static Random Memory Access) – статична оперативна пам'ять на базі статичного тригера (1 тригер – 5 транзисторів). Статична пам'ять дозволяє потоку електронів циркулювати по ланцюгу. Напруга, що прикладається, може змінювати напрямок руху електронів. Причому існує тільки два напрямки руху потоку, що дозволяє використовувати дані ланцюги як елементи пам'яті. Статична пам'ять працює на зразок вимикача, що перемикає напрямок електронного потоку. SRAM використовується для основної пам'яті, оскільки вона швидше і не вимагає схеми регенерації пам'яті, щоб не зруйнувати дані. Однак її фізичні розміри і істотно більша вартість роблять її використання малоефективним.

Номер слайду 6

Класифікація за типом запам'ятовуючих комірок: Динамічна DRAM (Dynamic Random Access Memory) – найбільш поширений тип пам'яті. В даний час широкого поширення набули пристрої динамічної пам'яті, що базуються на пристроях, здатних зберігати електричний заряд – конденсатори. Хоча конденсатор не задовольняє основній вимозі пристроїв пам'яті, тому що не здатний зберігати заряд протягом тривалого проміжку часу, але він дозволяє робити це протягом декількох мілісекунд, що цілком достатньо, щоб використовувати це в електроніці. У сучасних персональних комп'ютерах динамічна пам'ять реалізується на базі спеціальних ланцюгів провідників, що замінили звичайні конденсатори. Велика кількість таких ланцюгів об'єднуються в корпусі одного динамічного чіпа.

Номер слайду 7

Класифікація за типом доступу: Пам’ять з довільним доступом. До цієї пам’яті в кожному такті може бути записане число або зчитане з неї число за довільною адресою. За принципом пам’яті з довільним доступом побудовано регістровий файл регістрової пам’яті процесора та основна пам’ять. Пам’ять із впорядкованим доступом. Із такої пам’яті дані вибираються в порядку, який визначається внутрішньою структурою пам’яті. До такої пам’яті належить зокрема пам’ять з послідовним доступом, з якої дані зчитуються послідовно одне за одним. За принципом пам’яті з послідовним доступом побудовано, зокрема, буферну пам’ять, яка використовується у пристроях введення-виведення , зовнішню пам’ять на магнітних стрічках.

Номер слайду 8

Класифікація за типом доступу: Пам’ять з асоціативним доступом. В такій пам’яті дані шукаються за їх змістом або за деякою їх ознакою. За принципом пам’яті з асоціативним доступом побудовано, зокрема, кеш-пам’ять.Існує також пам’ять з прямим доступом. Кожен запис має унікальну адресу, що відображає її фізичне розміщення на носії інформації. Звернення здійснюється як адресний доступ до початку запису з подальшим послідовним доступом до певної одиниці інформації усередині запису. В результаті час доступу до певної позиції є величиною змінною. Такий режим характерний для магнітних дисків. Найчастіше в комп'ютерах використовують пам'ять з довільним доступом або адресну пам'ять. Ця пам'ять ділиться на два типи: оперативний запам'ятовуючий пристрій (ОЗП), Random Access Memory (RAM), та постійний запам'ятовуючий пристрій (ПЗП), Read Only Memory (ROM).

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
30 серпня 2019
Переглядів
2141
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку