Презентація "Клімат"

Про матеріал
Презентація призначена для використання на уроці географії. До підручника Т.Г.Гільберг, Л.Б.Паламарчук. Використовується до параграфу 7: "Клімат і кліматотвірні чинники".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Клімат

Номер слайду 2

Що таке клімат?На нашій планеті існує чимало типів різного клімату залежно від регіону, де ми знаходимо їх характеристики. Це світовий клімат. Їх можна розділити відповідно до температури, рослинності та метеорологічних явищ. Враховувати цю класифікацію є деякі фактори, тому кожен з них необхідно детально вивчити. Клімат можна визначити як набір змінних станів, які залишаються незмінними з плином часу. Звісно, ​​з цим реченням ви нічого не знайдете. Ми детальніше пояснимо це. Метеорологічні змінні такі температура, опади (або дощ чи сніг), штормові умови, вітер, атмосферний тисктощо. Ну, набір усіх цих змінних має значення протягом календарного року.

Номер слайду 3

Характеристика клімату. Усі значення метеорологічних змінних реєструються та можуть бути проаналізовані, оскільки вони завжди близькі до одного порогу. Наприклад, в Андалусії температура не зафіксована нижче -30 градусів. Це пояснюється тим, що ці значення температури не відповідають середземноморському клімату. Після того, як всі дані зібрано, клімат на основі цих значень поділяється на зони. Північний полюс характеризується низькими температурами, сильним вітром, опадами у вигляді снігу, тощо. Ці характеристики роблять їх полярним кліматом.

Номер слайду 4

Принципи класифікації кліматичних зон. Клімат Землі можна не тільки класифікувати відповідно до метеорологічних змінних, згаданих вище, але й інші фактори, такі як висота і широта або відстань місця щодо океану. У наступній класифікації ми будемо широко розуміти існуючі типи клімату та характеристики кожного клімату. Крім того, у кожному типі макроклімату є деякі більш детальні підтипи, які обслуговують менші території.

Номер слайду 5

Зони з теплою погодою: Цей клімат характеризується високими температурами. Середньорічна температура становить близько 20 градусів, і між порами року є лише великі відмінності. Це місця прерій і лісів з високою вологістю і в багатьох випадках рясними дощами. Існують різні підтипи жаркого клімату. Ми збираємося проаналізувати, що це таке: Екваторіальний клімат. Як випливає з назви, це клімат, що межує з екватором. Опадів зазвичай багато протягом усього року, вологість висока, а погода завжди спекотна. Вони поширені в регіоні Амазонки, Центральній Африці, Індонезії, на Мадагаскарі та на півострові Юкатан. Тропічний клімат. Він подібний до попереднього клімату, за винятком того, що він поширюється на тропічні райони Рака та Козерога. Єдина відмінність полягає в тому, що дощу тут достатньо лише влітку. Його можна зустріти в Карибах, Венесуелі, Колумбії, Еквадорі, Перу, деяких районах Південної Америки, Південно -Східній Азії, частині Австралії, Полінезії та Болівії.

Номер слайду 6

Зони з теплою погодою: Сухий субтропічний клімат. Цей клімат має широкий діапазон температур, а кількість опадів змінюється протягом року. Його можна побачити на південному заході Північної Америки, південному заході Африки, частинах Південної Америки, центральній Австралії та на Близькому Сході. Пустеля і напівпустеля. Цей клімат характеризується високими температурами протягом усього року, і різниця температур між днем ​​і вночі дуже очевидна. Навряд чи є вологість, рослинність і фауна є дефіцитними, а також кількість опадів. Вони поширені в Середній Азії, Монголії, на Середньому Заході Північної Америки та в Центральній Африці.

Номер слайду 7

Зони з помірним кліматом: Для них характерна середня температура близько 15 градусів. У цьому кліматі ми бачимо, що пори року сильно змінюються. Ми виявили, що він розподілений між середніми широтами на 30-70 градусів від широти. У нас є такі підтипи. Середземноморський клімат. Серед його основних характеристик ми виявляємо, що літо дуже сухе і сонячне, а зима дощова. Ми можемо знайти його в Середземномор’ї, Каліфорнії, на півдні ПАР та на південному заході Австралії. Китайська погода. Цей клімат має тропічні циклони, а зима дуже холодна.

Номер слайду 8

Зони з помірним кліматом: Океанічний клімат. Це тип, який зустрічається у всіх прибережних районах. За звичайних обставин завжди буває багато хмар і дощів, хоча взимку чи влітку вони не мають екстремальних температур. Він розташований на узбережжі Тихого океану, у Новій Зеландії та частині Чилі та Аргентини. Континентальна погода. Це клімат в приміщенні. Вони з’являються в районах, де немає берегової лінії. З цієї причини вони нагріються і охолонуть раніше, оскільки немає моря як регулятора тепла. Цей клімат поширений переважно в Центральній Європі та Китаї, США, на Алясці та у Канаді.

Номер слайду 9

Зони з холодним кліматом: У цих кліматичних умовах температура зазвичай не перевищує 10 градусів за Цельсієм, і буде багато опадів у вигляді льоду та снігу. Полярний клімат. Це панівний клімат на полюсах Землі. Він характеризується дуже низькими температурами протягом усього року, а оскільки земля постійно замерзає, немає рослинності. Альпійський клімат. Він існує у всіх високогірних районах і характеризується рясними дощами та зниженням температури з висотою.

Номер слайду 10

Глобальна зміна клімату. Що таке зміна клімату?Клімат часто порівнюють з погодою, але між ними є різниця. Погода змінюється щодня – часом іде дощ, іноді настає спека або мороз. А клімат – це характер погодних умов протягом тривалого періоду для значної території. За всю історію існування Землі клімат змінювався багато разів. Вченим відомо про 7 льодовикових періодів, після яких завжди наступало потепління. Потепління в наш час – не лише природний процес, бо відбувається у 10 разів швидше, ніж будь-коли. Все частіше науковці вживають термін “кліматична криза” замість “зміни клімату”, щоб підкреслити серйозність цієї проблеми та потребу її вирішувати вже зараз. Кліматична криза – це надмірно стрімка зміна клімату “через” підвищення глобальної середньої температури. Щоб протидіяти кліматичній кризі, слід досягти вуглецевої нейтральності вже 2050 року та адаптуватися до змін клімату.

Номер слайду 11

Глобальна зміна клімату. Парниковий ефект. Парниковий ефект – це процес, за якого парникові гази затримують сонячну енергію на поверхні Землі та в атмосфері і перешкоджають її поверненню назад у космос. Парниковий ефект підтримує на Землі комфортну для життя температуру. Якби не було цього ефекту, то середня глобальна температура була б не +15℃, а -18℃. Парниковий ефект – це нормальне природне явище. Але після промислової революції з середини 19 ст.  через спалювання викопного палива концентрація парникових газів в атмосфері почала різко зростати. До парникових газів відносять: Двоокис вуглецю СО2, Метан CH4 ,Оксид азоту(I)  N2 O, Озон О3, Водяна пара. Перші чотири сполуки місяцями та навіть роками перебувають в атмосфері, не зазнаючи фізичних чи хімічних змін. До прикладу, молекула метану може перебувати в атмосфері без змін до 14 років, а молекула озону приблизно 100 діб. Це сприяє підвищенню глобальної температури протягом десятиліть. Водяна пара перебуває в атмосфері лише декілька днів і швидко реагує на температурні зміни. Чим тепліше стає, тим більше води випаровується і потрапляє в атмосферу. Таким чином водяна пара посилює процес глобального потепління.

Номер слайду 12

Глобальна зміна клімату. Викиди парникових газів. Людство суттєво змінює концентрацію парникових газів в атмосфері, спалюючи викопне паливо: вугілля, нафту, газ тощо. Під час їх горіння вивільняється вуглець, який з’єднується з киснем у повітрі та утворює СО2. За останні 150 років концентрація СО2 зросла з 280 ppm (часток на мільйон) до більш ніж 400 ppm. Таке стрімке зростання вмісту СО2 в атмосфері сталося на планеті вперше за сотні тисяч років: Що таке глобальна середня температура?Глобальна середня температура –  це середнє значення всіх річних температур на Землі. Зазвичай дані обчислюються по регіонах за кожен день, а потім виводиться середнє арифметичне за рік для всієї планети. Різниця між річними показниками цих середніх температур і є те саме зростання (або падіння) середньої глобальної температури на Землі. Підвищення глобальної середньої температури на Землі означає, що спекотних днів у році стало більше, а холодних – менше. Це НЕ означає, що кожен день у порівнянні з відповідним днем року у доіндустріальну епоху став майже на 1 градус теплішим. Згідно зі спостереженнями, середня глобальна температура на Землі вже зросла на 0,95°С з 1880 року. Глобальне потепління відбувається нерівномірно по планеті. Середня температура в арктичних регіонах планети вже зросла на 2°С.

Номер слайду 13

Глобальна зміна клімату. Танення льодовиків. Потепління в Арктиці відбувається вдвічі швидше у порівнянні з іншими регіонами планети. Тому льодовики тануть швидше. З 1979 року (перший повний рік супутникового спостереження) об’єм льоду в найтепліший сезон в Арктиці зменшився на 32%. За такої тенденції до середини століття в літний період Арктика буде без льоду. Танення льодовиків має декілька серйозних наслідків. Перший. Скорочується площа білого покриву, який відбиває від 20% до 50% сонячної радіації. А площа океану збільшується та поглинає більше 95%. Так вода ще більше нагрівається і пришвидшує танення льодовиків, призводячи до більших змін клімату. Другий. За підрахунками вчених з National Snow and Ice Data Center, вічна мерзлота утримує 1 400 гігатонн вуглекислого газу – це майже вдвічі більше, ніж зараз містить атмосфера. Поки вічна мерзлота тане, вона поступово вивільняє ці поклади газу. Разом із CO2 в атмосферу потрапляє Метан (СН4) –  газ із парниковим ефектом у 84 рази сильнішим ніж СО2.

Номер слайду 14

Глобальна зміна клімату. Третій. Підвищення рівня Світового океану. Вже зараз під водою зникають острови: Мальдіви, Фіджі, Сейшельські Острови, Маршаллові острови, Канарські острови, Федеративні Штати Мікронезії, Французька Полінезія, Філіппіни, Тувалу, Соломонові острови (вже втратили 5 островів через підняття рівня океану). Хвилі тепла. Тренд, який фіксують науковці протягом останніх десятиліть, –  хвилі тепла. Вони стають більш розповсюдженими у світі, тривають довше і стають більш екстремальними. Такою, наприклад, стала хвиля тепла влітку 2019 року у Європі. 25 липня 2019 року зафіксовані теплові рекорди за всю історію спостережень у Німеччині – 41.7°C, у Франції – 42.6°C, у Бельгії – 41.8°C та інших країнах Центральної та Північної Європи. Згідно з висновками вчених, вірогідність її виникнення була у два рази вищою саме через антропогенні зміни клімату.

pptx
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
1818
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку