Презентація "Клімат"

Про матеріал
Дана презентація містить матеріал до уроку на тему "Клімат".Вчитель може використовувати презентацію для пояснення теми.Особливо зручно використати при дистанційному навчанні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Клімат

Номер слайду 2

Про погоду Ви вже взнали,А про нього лиш почали:за багато літ і зимсформувався цей режим

Номер слайду 3

Клімат твориться не сам,Він підвласний небесам,Ось заглянув у віконце. День ясний, бо світить сонце. Чим вище сонце, то більше тепла. Дійшло до поверхні і земля взяла,Взяла, щоб повітря нагріти,Щоб все жило і росли квіти. Вверх підіймається водяна пара,З неї утвориться темная хмара. Час пролетить, дощик оросить. Землю благодатну, що вологи просить. А бува в природі і таке: Нічого не видно, бо мете,Крутить і свистить,З океану тайфун летить. Це шалений вітер-мусон-З океану приніс тропічний циклонІ з’явився в оселях гість-Неприємна надмірна вологість. Та згодна я із тим,Що написав поет один: У матінки-природи. Немає поганої погоди.

Номер слайду 4

ЧИМ КЛІМАТ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД ПОГОДИ?

Номер слайду 5

Взаємозв'язок між поняттями «погода» і «клімат» очевидний. Клімат більш стійкий до змін, ніж погода, тому для виявлення його змін потрібні десятиліття, століття, а то й тисячоліття. Клімат Землі вивчає наука кліматологія.

Номер слайду 6

Клімат – це багаторічний режим погоди у даній місцевості. Запиши та запамʼятай

Номер слайду 7

Причини, що впливають на формування клімату певної території.

Номер слайду 8

Сонячна радіація. Кількість сонячного тепла, яке залежить від кута падіння сонячних променів.  

Номер слайду 9

види сонячної радіації

Номер слайду 10

Сонячна радіація прямавідбитавідбита відбита ввібрана сумарна = пряма + розсіяна розсіяна

Номер слайду 11

Надзвичайно важливим чинником формування клімату є сама земна поверхня - суходіл чи вода, сухий ґрунт чи вологий, ліс чи рілля, поверхня піщана чи вкрита снігом. Усі вони по-різному поглинають сонячні промені та віддають тепло, по-різному нагріваються і випаровують, тому неоднаково впливають на нагрівання і переміщення приземних шарів повітря, утворення хмар та опадів. Альбедо - це здатність поверхонь або окремих тіл відбивати сонячну радіацію.

Номер слайду 12

Показник альбедо різних підстильних поверхонь

Номер слайду 13

АТМОСФЕРНА ЦИРКУЛЯЦІЯПовітряні маси - окремі великі об`єми повітря, які мають певні загальні властивості (температуру, вологість прозорість) і які рухаються як одне ціле.

Номер слайду 14

Іншим важливим чинником клімату є рух повітря. Переміщення великих мас повітря перерозподіляє тепло і холод на земній кулі між широтами та визначає характер і час випадання опадів у певній місцевості. ВІТРИАтмосферні вихори. ПостійніЗмінні Циклони. Антициклони

Номер слайду 15

Циклон. Влітку циклон приносить прохолодну, дощову або хмарну погоду, а взимку — підвищення температури, відлигу, опади.

Номер слайду 16

Антициклон. Влітку антициклон приносить жарку, ясну погоду, а взимку – холодну, ясну погоду.

Номер слайду 17

Неабияке значення для формування клімату має і географічне положення території у внутрішніх частинах материка чи біля узбережжя. Від цього клімат буде сухішим чи вологішим, з більшою чи меншою річною амплітудою коливання температури повітря. Важливим для формування клімату є також те, як розташована територія відносно високих гірських хребтів та яка її абсолютна висота. Від висоти над рівнем моря залежить те, як зміняться атмосферний тиск, температура повітря і кількість опадів. Ці зміни значно ускладнюються особливостями рельєфу: стрімкістю схилів, чергуванням гірських хребтів і улоговин тощо.

Номер слайду 18

ПІДСТИЛАЮЧА ПОВЕРХНЯРЕЛЬЄФМОРСЬКІ ТЕЧІЇАЛЬБЕДО-відбиваюча здатність поверхні123

Номер слайду 19

Гірські хребти затримують повітряні маси. Вплив рельєфу на клімат. У прибережних районах на схилах гір випадає більше опадів

Номер слайду 20

Впливають на клімат і теплі та холодні океанічні течії. Так, теплі течії переносять з більш низьких широт до високих велику кількість тепла, а холодні, навпаки, з високих широт до низьких - холод. Течії істотно впливають на клімат саме прибережних територій.

Номер слайду 21

Як читати кліматичну карту. Клімати́чна ка́рта — географічна карта, на яких показано особливості клімату даної території (кількісна характеристика метеорологічних явищ та числові показники). На кліматичній карті відображаються результати багаторічних спостережень на певній території (материк, країна, окремий регіон або їх частина) кліматичних умов. Ці карти можуть показувати як окремі параметри клімату (температура, опади, напрямок переважаючих вітрів за сезонами року тощо), так і їхні комбінації. Для кращого сприйняття окремі показники, наприклад, температури повітря, атмосферного тиску, зображаються у вигляді ізоліній. Для відображення даних про середні температури — ізотерм. Кліматичні карти також можуть містити інформацію про тривалість сонячного сяйва, сумарну сонячну радіацію, атмосферний тиск.

Номер слайду 22

Кліматична карта. Визначіть основні показники клімату для м. Вінниця. Кількість опадів450 мм середня місячна температура повітря липня січня +19 ─ 6 переважаючий напрям вітру липень північнозахідний січень західний

Номер слайду 23

Україна розташована в помірноконтинентальному кліматичному поясі

Номер слайду 24

Закінчи речення: Багаторічний режим погоди для певної місцевості…….. Здатність відбивати сонячну радіацію…….. На формування клімату впливають……,….,….. Види сонячної радіації………. Великі об`єми повітря, яке має певні загальні властивості (температуру, вологість прозорість) і яке рухається як одне ціле…. Гірські хребти затримують………. Україна розташована у ……………клімптичному поясі. Влітку циклон приносить ……………погоду, а взимку —………. Влітку антициклон приносить ………погоду, а взимку – ………погоду.

Номер слайду 25

Домашня робота. Опрацювати параграф 38

pptx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
2027
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку