Презентація "Клітинні мембрани. Транспорт речовин через мембрани"

Про матеріал

Мета

•Освітня. Продовжити формувати знання учнів про клітини; ознайомити із особливостями будови клітинної мембрани, з її функціями, хімічним складом, молекулярною організацією, особливостями активного та пасивного транспорту крізь мембрану; актуалізувати інтерес учнів до вивчення нової теми.

•Розвиваюча. Розвивати уміння порівнювати взаємозв'язок будови і функцій мембрани та особливості транспортних систем поверхневого апарату.

•Виховна. Виховувати спостережливість, увагу, старанність.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з біології 10 клас Підготувала – вчитель біології Гілевич Наталія Ігорівна

Номер слайду 2

Фотопитання 1 Який основний метод дослідження у цитології?

Номер слайду 3

2. Що зображено на фото?

Номер слайду 4

Ці методи можна віднести до методів майбутнього. Чому?

Номер слайду 5

Ці методи можна віднести до методів майбутнього. Чому?

Номер слайду 6

Ці методи можна віднести до методів майбутнього. Чому?

Номер слайду 7

Закінчіть речення - Цей метод передбачає розгляд цитологічних препаратів під мікроскопом (світлова мікроскопія) - Цей метод відкрив цитологам ті структури клітини, які мають розміри, менші від довжини світлової хвилі (електронна мікроскопія) - Метод, у якому використовуються мічені ізотопи (метод мічених атомів) - Метод тривалого зберігання та вирощування у спеціальних середовищах клітин (метод культури) - Метод передбачає руйнування клітини, а потім виділення клітинної структури (центрифугування) - Наука що вивчає клітину, її функції, структуру і процеси життєдіяльності (цитологія)

Номер слайду 8

Дайте відповіді на запитання Які структури входять до складу клітин ? Хто такі прокаріоти і еукаріоти ? Які особливості будови клітин еукаріотів ? Чим клітини прокаріотів за будовою відрізняються від клітин еукаріотів ? Чим пояснити відмінності в будові рослинної і тваринної клітин ?

Номер слайду 9

Клітинні мембрани. Транспорт речовин через мембрани

Номер слайду 10

Мета: Освітня. Продовжити формувати знання учнів про клітини; ознайомити із особливостями будови клітинної мембрани, з її функціями, хімічним складом, молекулярною організацією, особливостями активного та пасивного транспорту крізь мембрану; актуалізувати інтерес учнів до вивчення нової теми. Розвиваюча. Розвивати уміння порівнювати взаємозв’язок будови і функцій мембрани та особливості транспортних систем поверхневого апарату.  Виховна. Виховувати спостережливість, увагу, старанність.

Номер слайду 11

Будова мембран Однією з основних особливостей усіх еукаріотичних клітин є різноманітність і складність будови внутрішніх мембран. Мембрани відмежовують цитоплазму від довкілля, а також формують оболонки ядер, мітохондрій і пластид. Вони утворюють лабіринт ендр-плазматичного ретикулума і сплощених бульбашок у вигляді стопки, що становлять комплекс Гольджи.  Мембрани утворюють лізосоми, великі і дрібні вакуолі рослинних і грибних клітин, пульсуючі вакуолі простих. Усі ці структури складають з себе відсіки, призначені для тих або інших спеціалізованих процесів і циклів. Отже, без мембран існування клітини неможливе. 

Номер слайду 12

Плазматична мембрана, або плазмалема, - найбільш постійна, основна, універсальна для усіх клітин мембрана. Вона є найтоншою (близько 10 нм) плівкою, що покриває усю клітину. Плазмалема складається з молекул білків і фосфоліпідів.

Номер слайду 13

Молекули фосфоліпідів розташовані в два ряди - гідрофобними кінцями всередину, гідрофільними голівками до внутрішнього і зовнішнього водного середовища. В окремих місцях біслой (подвійний шар) фосфоліпідів наскрізь пронизаний білковими молекулами (інтегральні білки). Усередині таких білкових молекул є канали - пори, через які проходять водорозчинні речовини.

Номер слайду 14

Захисна. Опорна. Обмежувальна. Забезпечення зв'язку між клітинами. Транспортна. Регуляція обміну речовин між клітиною і зовнішнім середовищем. Рецепторна. Функції мембран

Номер слайду 15

Властивості мембран Мембрани мають властивість виборчої проникності,тобто добре проникні для одних речовини або молекул, і погано проникні (або зовсім непроникні) для інших.

Номер слайду 16

Пасивний транспорт Активний транспорт Переміщення речовин, що йде без витрат енергії. Переміщення речовин, що йде з витратами енергії. Види транспорту

Номер слайду 17

Пасивний транспорт Пасивний транспорт забезпечує вибіркове проникнення речовин через мембрани. При цьому молекули переміщуються завдяки різниці концентрації речовин по обидва боки мембрани: з ділянки, де їхня концентрація висока, у ділянку, де їхня концентрація нижча. Пасивний транспорт триває доти, доки не вирівняються концентрації речовин по обидва боки мембрани.

Номер слайду 18

Пасивний транспорт Види пасивного транспорту Транспорт речовин через ліпідний бішар (проста дифузія) Транспорт речовин через мембранні канали Транспорт речовин через спеціальні транспортні білки (полегшена дифузія)

Номер слайду 19

Пасивний транспорт (1) Проста дифузія - транспорт речовин безпосередньо через ліпідний бішар. Через нього легко проходять гази, неполярні або малі незаряджені полярні молекули. Чим менше молекула і чим більше вона жиророзчинна, тим швидше вона проникає через мембрану.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Транспорт води через мембрану Дифузію води через мембрани називають осмосом. Вода, дуже швидко проникає через ліпідний бішар. Це пояснюється тим, що її молекула мала і електрично нейтральна.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Пасивний транспорт Речовини, які не є розчинними у ліпідах, транспортуються через іонні канали, утворені в мембрані білками, чи за допомогою білків-переносників. Це полегшена дифузія, шляхом якої, напр., здійснюється надходження глюкози до еритроцитів. 

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Активний транспорт Види активного транспорту Натрій-калієвий насос Екзоцитоз Ендоцитоз Фагоцитоз Піноцитоз

Номер слайду 26

Активний транспорт Необхідність активного транспорту виникає тоді, коли потрібно забезпечити перенесення через мембрану молекул проти електрохімічного градієнта. Цей транспорт здійснюється білками-переносниками, діяльність яких вимагає витрат енергії. Джерелом енергіїслужать молекули АТФ.

Номер слайду 27

Натрій-калієвий насос Натрій-калієвий насос, активно перекачує Na + з клітини, а K + в клітину. На його роботу витрачається третина всієї енергії, необхідної для життєдіяльності клітини. Насос-трансмембранний білок мембрани,здатний змінювати свою конформацію і приєднувати до себе2 іона К +, із зовнішнього боку мембраниі 3 іона Na + з внутрішньої сторони.

Номер слайду 28

Натрій-калієвий насос За один цикл роботи насос викачує з клітини 3 Na+ і закачує 2 К+ за рахунок енергії однієї молекули АТФ.

Номер слайду 29

Активний транспорт Ендоцитоз - процес поглинання клітиною речовин із навколишнього середовища шляхом обволікання їх ділянками мембрани. Включає фагоцитоз - поглинання твердих частинок, піноцитоз - поглинання рідини 

Номер слайду 30

Активний транспорт Екзоцитоз - процес, зворотній ендоцитозу. Його роль - виведення з клітин різних речовин 

Номер слайду 31

Узагальнення і систематизація вивченого 1)    Які основні властивості клітинних мембран ви знаєте? 2)    Що таке ендо- та екзоцитоз? 3)    Які функції мають мембрани в клітині?

Номер слайду 32

Підсумки уроку  На уроці я зрозумів … Сьогодні я навчився … На уроці найцікавішим було … На уроці мені було найважче …

Номер слайду 33

Підсумок

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Воловицька Інна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мішура Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Медведєва Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Соколенко Єлизавета Михайлівна
    Дякую за презентацію. Чудова розробка для використання на уроці.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
24 липня 2018
Переглядів
16364
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку