Презентація "Клітинний цикл.Мітоз".

Про матеріал
Мітоз - основний спосіб поділу клітини - лежить в основі розмноження цілих організмів, одночасно вивчення мітозу підготує наукову базу для сприйняття учнями основних положень генетики і селекції. Основне завдання теми вивчити один із способів розмноження, виділити в цьому процесі найважливіші закономірності і пояснити їх з погляду еволюційної теорії, продовжуючи тим самим розвиток в учнів історичного підходу до вивчення біологічних явищ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літинська середня загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 2 КЛІТИННИЙ ЦИКЛ. МІТОЗ Вчитель біології Вогнивенко Г. О.

Номер слайду 2

Поділ клітин: клітинний цикл, мітоз. МЕТА: Навчальна: ознайомити учнів із поняттям клітинного циклу та особливостями перебігу процесів мітозу; навчити учнів розрізняти фази мітозу у рослинних і тваринних клітинах; Розвиваюча: розвивати критичне і логічне мислення, увагу, пам’ять; Виховна: виховати інтерес до предмета, бережливе ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточуючих. Тип уроку: засвоєння нових знань.

Номер слайду 3

Типи поділу клітин. Мітоз. Мейоз. Амітоз

Номер слайду 4

Клітинний цикл Клітини зазвичай розмножуються поділом. Період існування клітини між початками її двох послідовних поділів або ж від початку поділу до загибелі називають клітинним циклом.

Номер слайду 5

Тривалість клітинного циклу у різних організмів неоднакова:у бактерій за оптимальних умов вона становить усього 20-30 хвінфузорія туфелька поділяється кожні 10-20 годин у клітин еукаріотів – 10-80 годин

Номер слайду 6

Клітинний цикл складається з періодів поділу та проміжку до початку наступного поділу – інтерфази Інтерфаза (від лат. інтер – між і грец. фазіс – поява) – період між двома послідовними поділами клітини або від завершення останнього поділу до загибелі клітини. В інтерфазі клітина росте, синтезує органічні сполуки та запасає енергію у вигляді особливого типу хімічного (макроергічного) зв’язку. В інтерфазі розрізняють три послідовні етапи (періоди). Процеси біосинтезу інтенсивно відбуваються на синтетичному етапі. У цей час подвоюються молекули ДНК, хроматиди, центріолі, поділяються мітохондрії та пластиди тощо. Етап між завершенням попереднього поділу і синтетичним етапом називають передсинтетичним, а між завершенням синтетичного етапу і початком наступного поділу – післясинтетичним Тривалість інтерфази зазвичай не перевищує 90 % часу всього клітинного циклу. Досягнення клітиною певних розмірів часто спонукає її до початку наступного поділу.

Номер слайду 7

Інтерфаза {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Періоди інтерфази. Процеси, які відбуваються в клітиніПресинтетичний. Синтез білків, активаторів синтетичного періоду, зростає об’єм і маса клітин. Синтетичний. Подвоєння хроматид, що пов’зано з подвоєнням ядерної ДНК; центріолей; синтез білків. Постсинтетичний. Синтез іРНК та р. РНК, а також тубулінів – білків, мітотичного веретена, накопичення енергії, підготовка до поділу

Номер слайду 8

Три чільні контрольні пункти клітинного циклу:1 – наприкінці передсинтетичного етапу (G1/S); 2 – наприкінці післясинтетичного етапу (G2/M); 3 – у завершальній частині метафази

Номер слайду 9

Мітоз (рідше каріокінез або непрямий поділ) (від дав.-гр. μίτος — нитка) — найпоширеніший спосіб поділу ядер клітин.

Номер слайду 10

Мітоз у рослинних клітин був відкритий у 1874 році Чистяковим І. Д. , а у тваринних клітин мітотичний поділ відкрили дещо пізніше – у 1878 році – В. Флемінг та Перемежко Π. І. Перемежко П.І. Чистяков І. Д. В. Флемінг

Номер слайду 11

Основним способом поділу еукаріотичних клітин є мітоз Він супроводжується ущільненням хромосом й утворенням особливого веретена поділу, яке забезпечує впорядкований розподіл спадкового матеріалу дочірніми клітинами. Фази мітотичного поділу. Мітоз складається з чотирьох послідовних фаз: профази, метафази, анафази і телофази та триває від кількох хвилин до 2-3 годин.

Номер слайду 12

Профаза Профаза – фаза спіралізації двохроматидних хромосом. У профазі відбуваються такі процеси:- спіралізація (конденсація), тобто вкорочення і потовщення двохроматидних хромосом;розходження центріолей до полюсів; зменшення і зникнення ядерця (ядерець);розпад на фрагменти ядерної оболонки; формування веретена поділу – системи мікротрубочок у клітині, яка ділиться. Забезпечує розходження хромосом у мітозі. У складі веретена поділу міститься два типи мікротрубок: ті, які відходять від полюсів (полюсні) і від центромер хромосом (хромосомні). Розходження хромосом відбувається в результаті скорочення хромосомних мікротрубок. Веретено поділу разом із центрами збирання мікротрубочок утворює мітотичний апарат.

Номер слайду 13

Метафаза Метафаза – фаза розташування двохроматидних хромосом на екваторі клітини. У метафазі хромосоми розташовуються на екваторі клітини на рівній відстані від полюсів ядра в одній площині, утворюючи такзвану метафазну пластинку. Важливо відзначити, що вони залишаються в такому положенні протягом досить тривалого часу. У зв'язку з цим метафаза є найзручнішою для підрахунку кількості хромосом у клітині.

Номер слайду 14

Анафаза Анафаза – фаза розходження однохроматидних хромосом до полюсів клітин. В анафазі хромосоми поділяються на окремі хроматиди і розходяться до полюсів клітини.

Номер слайду 15

Телофаза Телофаза – фаза деспіралізації однохроматидних хромосом. її називають ще "профазою навпаки", оскільки відбуваються процеси, що є протилежними до процесів профази: деспіралізація однохроматидних хромосом, розташування центріолей біля ядра, формування ядерця (ядерець), утворення ядерної оболонки та руйнування веретена поділу.

Номер слайду 16

лабораторне дослідження:“Фази мітозу”Знайдіть клітини на стадії інтерфази. Замалюйте клітину, зробіть підписи до малюнка. Знайдіть клітини на стадії профази. Замалюйте клітину, зробіть підписи до малюнка. Знайдіть клітини на стадії метафази. Замалюйте клітину, зробіть підписи до малюнка. Знайдіть клітини на стадії анафази. Замалюйте клітину, зробіть підписи до малюнка. Знайдіть клітини на стадії телофази. Замалюйте клітину, зробіть підписи до малюнка. Дайте відповідь на запитання: “За якими ознаками визначили фази мітозу”?Висновок. Як мітоз забезпечує передачу спадкової інформації ?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Характеристика мітозу{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ознака. Мітоз. Які клітини вступають у поділ?Соматичні (2п)Які клітини утворюються в процесі поділу?2 соматичні (2п)ФАЗИінтерфаза. Підготовка клітини до поділу, подвоєння ДНКпрофаза. Конденсація хромосом, зникнення ядерця, розпад ядерної оболонкиметафаза. Хромосоми розташовуються по екваторі, формується веретено поділуанафаза. До полюсів розходяться хроматидителофаза. Хромосоми деконденсуються, формуються нові ядерні оболонки і ядерця

Номер слайду 19

Узагальнена схема клітинного циклу

Номер слайду 20

Схема, що ілюструє значення мітозу Мітоз – це спосіб поділу еукаріотичних клітин, внаслідок якого утворюються 2 дочірні клітини, які мають такий самий набір хромосом, що й материнська клітина. Упродовж мітозу відбувається один поділ клітини, який складається з чотирьох фаз: профази, метафази, анафази і телофази. Набір хромосом у клітинах перед поділом і після поділу диплоїдний. Стан спадкової інформації після поділу незмінний.

Номер слайду 21

Висновки У результаті мітозу з однієї клітини виходять дві, кожна з яких має характерну для даного виду організму число і форму хромосом, а отже, постійну кількість ДНК. Біологічне значення мітозу полягає в тому, що він забезпечує сталість числа хромосом у всіх клітинах організму. В процесі мітозу відбувається розподіл ДНК хромосом материнської клітини строго нарівно між виникаючими з її двома дочірніми клітками. У результаті мітозу всі клітини тіла, крім статевих, одержують ту саму генетичну інформацію. Такі клітини називаються соматичними (від гр. "сома" - тіло). лежить в основі нестатевого розмноження, регенерації, росту.

Номер слайду 22

Виконайте завдання:1. Вкажіть, як називається властивість організмів відтворювати собі подібних: а) розвиток; б) ріст; в) розмноження; г) подразливість.2. Вкажіть відповідність: А) мітоз 1. при утворенні статевих клітин;Б) амітоз 2. є універсальним для клітин одноклітинних і багатоклітинних організмів ; В) мейоз 3. характерний для спеціалізованих і патологічних клітин. 3. Закінчити речення: А) Життя клітини від одного поділу до наступного називається …………………….................. Б) Мітоз відбувається послідовно у кілька фаз …………………………………………………………….. В) Періоди інтерфази: …………………………………………………………………………………………………..4. Метод “Прес”. * Чи відбувся б мітоз без однієї з фаз? Спрогнозуйте наслідки вилучення різних фаз із мітозу. * До яких наслідків призводить неправильне розходження хромосом в анафазі? Від чого залежить частота таких порушень?

Номер слайду 23

Заповнення анкети: НА УРОЦІ Я ДІЗНАВСЯ (ЛАСЯ)Нові поняття: ________________________________________________________________________________________________________________________Я НАВЧИВСЯ (ЛАСЯ) (підкреслити те, чому навчився):• працювати з науковим текстом• складати біологічні схеми• порівнювати процеси правильно застосовувати наукові терміни• аналізувати прочитаний текст• робити висновки на підставі прочитаного• синтезувати завдання• узагальнювати • висловлювати припущення і доводити свою точку зору

Номер слайду 24

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 28, завдання на стор.156 - 157

Номер слайду 25

Література : 1. Кучеренко М.Є., Вервес Ю. Г., Балан П. Г., Войціцький В. М. Загальна біологія: Підручн. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл. – К.: Генеза, 2001. – 160 с.: іл.2. Межжерін С. В., Межжеріна Я. О., Коршевнюк Т. В. Біологія: (профіл. рівень): підручн. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл. – К.: Планета книжок, 2010. – 336 с.: іл.3. Балан П. Г., Вервес Ю. Г., Поліщук В. П. Біологія: Підручн. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл. К.: Генеза, 2010. – 288 с.: іл.4. Тагліна О. В. Біологія: (рівень стандарту, академічний рівень): Підручн. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл. – Х.: Вид-во «Ранок», 2010. – 256 с.: іл.5.https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&ved=2ah. UKEwj. Lzvvx54_n. Ah. WPyq. YKHRF6 Cvg. Qjhx6 BAg. BEAI&url=https%3 A%2 F%2 Fsvitppt.com.ua%2 Fmedicina%2 Fpodil-klitin.html&psig=AOv. Vaw1 O_Mg23 JKp0q8oe. TAj. Ui0q&ust=15795277588749906. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 C%D1%96%D1%82%D0%BE%D0%B7

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кучинська Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Зінчук Вікторія
    Чиє відповіді на завдання з 22 та з 24 слайдів? ТЕРМІНОВО!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Шаламов Р.В., Носов Г.А., Литовченко О.А., Каліберда М.С.)
Додано
20 січня 2020
Переглядів
53712
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку