Презентація "Ключові компетентності учнів"

Про матеріал

Як вирішувати завдання формування компетентностей учнів. Формування пізнавальної компетентності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ключові компетентності учнів. Як вирішувати завдання формування компетентностей учнів. Формування пізнавальної компетентності.

Номер слайду 2

Документи про ключові компетентності учнів Наказ МОН України “Про затвердження критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти” Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти «

Номер слайду 3

Компетентность — набута у процесі навчання інтегрована здатність учня, що складається із знань, умінь, досвіду, цінностей і ставлення, що можуть цілісно реалізовуватися на практиці

Номер слайду 4

Ключова компетентність- спеціально структурований комплекс характеристик (якостей) особистості, що дає можливість їй ефективно діяти у різних сферах життєдіяльності і належить до загальногалузевого змісту освітніх стандартів

Номер слайду 5

Структура компетентності

Номер слайду 6

Ключові компетентності учнів (Наказ МОН України від 05.05.2008 №371)

Номер слайду 7

Ключові компетентності учнів (Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти ) До ключових компетентностей належить уміння вчитися, спілкуватися державною, рідною та іноземними мовами, математична і базові компетентності в галузі природознавства і техніки, інформаційно-комунікаційна, соціальна, громадянська, загальнокультурна, підприємницька і здоров’язбережувальна компетентності.

Номер слайду 8

Компетентнісний підхід Спрямованість навчально-виховного процесу на досягнення результатів, якими є ієрархічно підпорядковані ключова, загальнопредметна і предметна (галузева) компетентності. Відбір відповідного змісту навчання , варіанта його організації та способу оцінювання результатів якості.

Номер слайду 9

Пояснювальна записка про ключові компетенції Зміст навчального матеріалу предмета , що розміщений у центральній колонці таблиці навчальної програми, забезпечує формування ключових компетентностей , які визначають очікувані результати навчальної діяльності учнів(знаннєвий, діяльнісний та ціннісний компоненти ). У правій колонці прописані наскрізні змістові лінії , які є засобом інтеграції ключових та загальопредметних компетентностей навчальих предметів.

Номер слайду 10

Пояснювальна записка про компетентнісний потенціал предмета ( географія) Спілкування державною мовою. Спілкування іноземними мовами. Математична компетентність. Основні компетентності в природничих науках і технологіях. Інформаційно-цифрова компетентність. Уміння вчитися впродовж життя. Ініціативність і підприємливість. Соціальна та громадянська компетентності. Обізнаність та самовираження у сфері культури. Екологічна нрамотність і здорове життя.

Номер слайду 11

Формування пізнавальної компетентності. (Уміння вчитися) Самостійне опрацювання літератури з написанням рефератів та повідомлень. Розвиток уміння працювати з текстом, картою. самостійне складання структурно – логічних схем, таблиць. проведення бесід, тестів, проектів, презентацій. Участь в олімпіадах,турнірах,  конкурсах,позакласних заходах.

Номер слайду 12

Формування здоров’язберігаючої компетентності Урок повинен бути цікавим Заходи щодо профілактики стомлення (фізкультурні хвилинки, динамічні паузи). Обов’язковою умовою проведення уроків є профілактики стомлення зору (проведення пальмінгу ). На протязі уроку необхідно декілька разів змінювати поставу «сидячи – стоячи» вирішуючи проблему гіподинамії( робота біля карти, магнітної дошки, робота у динамічних групах).

Номер слайду 13

Формування загальнокультурної (комунікативної) компетентності Скласти усну або письмову характеристику об’єктів, явищ, подій. Скласти таблицю  або схему за текстом чи побудувати відповідь на основі схеми, таблиці. Навчитися висловлювати власну думку, формулювати й захищати власну позицію. Складати різні типи планів характеристик географічних об’єктів. Готувати доповіді, реферати, складати тези, розгорнутий та опорний конспекти,  будувати відповідь на цій основі.

Номер слайду 14

Формування соціальної компетентності. Елементи взаємного оцінювання та аналізу відповідей. Проведення нестандартних уроків: уроків-подорожей, уроків-телепередач, ігор, конференцій. Проведення предметних тижнів, конкурсів, олімпіад. Залучення учнів до природоохоронної, краєзнавчої роботи, різноманітних екскурсії. Здійснення міжпредметних зв’язків на уроках географії та вивчення інтегрованих курсів.

Номер слайду 15

Формування інформаційної компетентності. Завдання, пов’язані з аналізом текстів, таблиць, схем, діаграм, графіків Роботу з різними джерелами  географічної інформації ( підручник, довідники, карти, наукові журнали, мережа Інтернет, фільми, фотоматеріали) Роботи з підручником, картою, умовними знаками та легендою карти. Характеристики різних географічних об’єктів, використовуючи типові плани  їх характеристики Екскурсії до краєзнавчого, геологічного та інших музеїв, до місцевої метеостанції, природоохоронних територій.

Номер слайду 16

Дякую за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Kарпов Андрій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Трубіцина Любов Петрівна
    Дякую за необхідну та актуальну презентацію!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
10 листопада 2019
Переглядів
4600
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку