Презентація "Кочові народи"

Про матеріал
Матеріал уроку направлений на розкриття теми . В процесі роботи з картою та історичними джерелами вчитель разом з учнями відтворюють особливості життя та устрою кочових народів в період Х-ХІІІ століття . Особливе місце відводиться аналізу воєнних подій, що відбувалися в Причорноморських степах. Розглядається призначення половецьких "баб"- ідолів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кочові народи степів України Х – ХІІІ ст. Крим у складі Візантії. Історія України 7 клас

Номер слайду 2

Хозарський каганат (близько 650 – 965 рр.) За літописом слов'янські племена полян, сіверян та деревлян сплачували данину хозарам. До його складу входили приазовський, причорноморський степи та більша частина Кримського півострова.

Номер слайду 3

Каганат багатів завдяки міжнародній транзитній торгівлі, адже хозари контролювали основні торговельні шляхи, які зі Сходу й Візантії вели на землі балтів, фінів та слов’ян. У містах бурхливо розвивалося ремісництво, а в провінціях - землеробсько-скотарське господарство. Основні заняття:

Номер слайду 4

Перемігши у 965 р., русичі перестали бути хозарськими данниками, проте спустілий степ відкрив шлях на Русь ордам печенігів.

Номер слайду 5

Перша згадка про печенігів у руських літописах датується 915 р. Печеніги. Пригадайте: За часів князювання якого давньоруського князя це відбулося?

Номер слайду 6

Печеніги не застосовували ні щитів, ні списів, користуючись переважно луками. Їхня легка кіннота перемагала завдяки ефекту раптовості - саме тому їх часто називали «летючими людьми».

Номер слайду 7

Наприкінці X ст. зародилася нова форма захисту - спорудження високих і довгих дерево-земляних стін-укріплень («Змієві вали»), які тяглися кількома смугами, відділяючи руське порубіжжя від Степу.

Номер слайду 8

У 1036 р. печеніги зазнали нищівної поразки від Ярослава Мудрого під стінами Києва. Частина розгромлених кочовиків перемістилася за Дунай, а звідти - на Балкани.

Номер слайду 9

Половецький степ (Дешт-і-Кипчак) – близько 1060 – близько 1220 рр. У другій половині XI ст. біля кордонів Русі з’явилися кочові племена половців.

Номер слайду 10

 Від початку Русь і Половецький степ часто воювали між собою. За доби роздробленості Русі-України половецькі хани дедалі частіше втручалися у внутрішні справи Русі, родичаючись із князівськими родами.

Номер слайду 11

Половецькі баби («боввани») - намогильні кам’яні статуї половців, пам’ятки мистецтва IX—XIII ст. До наших днів збереглося понад дві тисячі кам’яних статуй, розміщених переважно на Півдні України.

Номер слайду 12

Крим у складі Візантії. Володіння Візантії у Криму охоплювали територію Боспорського царства, Херсонеса та його околиць. Робота з картою: Знайдіть на карті Херсонес. Яку давньоруську назву мало місто? З якими подіями й історичними діячами Русі-України пов’язане це місто?

Номер слайду 13

У VI ст. Візантія поширила вплив на Боспорське царство, перетворивши його на великий торговельний центр імперії. Упродовж VII—XIII ст. Боспор сплачував данину хозарам, а згодом перебував у складі Тмутороканського руського князівства й Трапезундської імперії. З початку XIV ст. перетворився на генуезьку торговельну колонію.

ppt
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
6 лютого
Переглядів
190
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку