Презентація "Комп’ютерна графіка"

Про матеріал
Інформатика, матеріал до уроку 6 класу з теми "Комп’ютерна графіка". Поняття, види (властивості, переваги та недоліки) комп'ютерної графіки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комп’ютерна графіка. Підготувала: вчитель Гімназії № 3 м. Новомосковська. Антоненко Катерина Олегівна

Номер слайду 2

Комп’ютерна графіка — це сукупність засобів і методів створення та опрацювання графічних зображень за допомогою комп’ютера.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Векторна графіка. Векторне зображення – це зображення, яке отримують за допомогою математичного подання простих об’єктів — ліній, кіл, з яких створюються більш складні. Такі прості об’єкти називають графічними примітивами.

Номер слайду 5

Властивості векторних зображеньвиди та кількість графічних примітивів, з яких будується зображення;кількість кольорів, що використовуються.

Номер слайду 6

Переваги та недоліки векторних зображень. Переваги:невеликі розміри файлів зображень;збереження якості при масштабуванні;простота редагування окремих елементів зображення. Недоліки:складність реалістичного відтворення об’єктів;відсутність плавного переходу між кольорами;відсутність пристроїв для автоматизованого створення зображення.

Номер слайду 7

Растрова графіка. Растрове зображення — це зображення, що являє собою набір пікселів, кожний із яких має певний колір. Піксель — (від англ. Picture Element) — найменша одиниця растрового зображення. Растр (від лат. rastrum — граблі) — прямокутне поле, що складається з точок (пікселів) різного кольору та (або) яскравості.

Номер слайду 8

Під час перегляду растрового зображення у звичайному масштабі розміри пікселів такі малі, що зображення здається суцільним. Але після збільшення масштабу перегляду графічного зображення або його розмірів стає помітна мозаїчна структура зображення. Це явище називають пікселізацією зображення.

Номер слайду 9

Властивості растрових зображень. Розмір – ширина та висота. Вимірюється в пікселях, сантиметрах, дюймах. Роздільність – кількість пікселів на одиницю довжини. Вимірюється в пікселях на дюйм (dpi) або пікселях на см. Чим більше роздільність – тим чіткіше зображення, але і більший розмір файлу. Глибина кольору – кількість бітів, що використовується для кодування кольору одного пікселя. Вимірюється в бітах на піксель (bpp). 8 біт – 256 кольорів, 16 біт – 65536 кольорів, 24 біт – більше 16 млн., 32 біт – більше 4 млрд.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Переваги та недоліки растрових зображень. Переваги: Дозволяє створити практично будь-яке зображення, незалежно від складності. Висока швидкість обробки складних зображень, якщо не потрібно масштабування. Простота автоматизованого вводу (оцифрування) зображень за допомогою сканерів, відеокамер, цифрових фотоапаратів. Фотореалістичність. Можна отримувати різні ефекти, такі як туман, розмитість, тонко регулювати кольори, створювати глибину предметів. Недоліки: Великий розмір файлів у простих зображень. Неможливість ідеального масштабування. Складність управління окремими фрагментами зображення.

Номер слайду 12

Існує багато форматів для запису графічних зображень у файл. У деяких з них підтримується тільки растрова або тільки векторна графіка, в інших — обидва типи графіки.

Номер слайду 13

Формати файлів векторних зображень: AI – файли програми Adobe Illustrator. Розширення – ai. CDR - файли програми Corel. Draw. Розширення – cdr. SVG – зберігає також і анімацію. Використовується в інженерній графіці та під час розробки веб-сайтів. Розширення – svg. WMF - Універсальний формат для програм, що працюють в ОС Windows. Розширення – wmf, emf.

Номер слайду 14

Формати файлів растрових зображень: BMP – зберігання без стиснення, розширення імен файлів – bmp, досить великій розмір файлів. Формат програми Paint. JPEG – стиснення даних з погіршенням якості, розширення імен файлів jpg або jpeg. Для зберігання фотографій. GIF – стиснення без втрати даних. Підтримує анімацію та прозорість. Тільки 256 кольорів. Розширення – gif. Для мальованих та анімованих ілюстрацій. PNG – стиснення без втрати даних. Підтримує прозорість. Більше 16 млн. кольорів. Розширення – png. TIFF – зберігання даних без втрат. Розширення tif або tiff. Збереження зображень для поліграфії або під час сканування.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацюйте § 1 (стор. 6-10)Стор. 12 (розділ «Обговорюємо») – дати відповіді на питання.

pptx
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
1007
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку