Презентація "Конфлікт високих прагнень Дон Кіхота і буденної дійсності. Дон Кіхот і Санчо Панса - парні образи"

Про матеріал
Матеріал розкриває особливості головних образів роману Сервантеса, проілюстрований малюнками відомих художників; допоможе вчителю під час аналізу "Дон Кіхота".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конфлікт високих прагнень Дон Кіхота і буденної дійсності, неможливості реалізації ідеалів героя. Дон Кіхот і Санчо Панса – парні образи, у яких втілено високу мрію і прагматизм.«Донкіхотство»

Номер слайду 2

Іспанське Відродження. Раннє Відродження - з XV до середини XVI ст. Зріле Відродження - до 30-х років XVII ст.

Номер слайду 3

Мігель де Сервантес де Сааведра1547 - 1616

Номер слайду 4

Лицарський роман – епічний жанр, розповсюджений у літературі середніх століть. Виник у період розквіту лицарства, уперше – у Франції в середині XII ст. Для цього жанру характерні властивий авантюристичний сюжет, побудований на мандрах, подвигах, пригодах лицаря, елементи фантастики, гіперболи. В Іспанії лицарський роман поширився значно пізніше, в епоху Відродження. Основний мотив – безмежна сміливість, благородство лицаря, який здійснює подвиги заради власної слави і возвеличення дами серця.

Номер слайду 5

Сервантес зберіг всі формальні основи лицарського роману: високу й шляхетну мету мандрівного лицаря, його пригоди й подвиги, образи зброєносця, Прекрасної Дами. Автор зображує свого героя в конкретних умовах життя Іспанії кінця XVI ст. Це відкриває авторові широкий простір, як для реалістичного зображення життя іспанського суспільства, так і для використання засобів комічного. У романі дуже вдало поєднуються риси авантюрних, побутових, філософських романів.«На рубежі XVI – XVII століть на дорогу виїхав Дон Кіхот, щоб зустріти на ній всю Іспанію: від каторжника, що йде на галери, до герцога». М. Бахтін

Номер слайду 6

Сервантес у «Пролозі» роману«Єдиним моїм бажанням було віддати на загальний глум нерозсудливо брехливі лицарські книжки.»Пародія (гр. parodia – «пісня навиворіт, переробка на смішний лад») – один із жанрів художньої культури, сатиричний чи гумористичний твір, у якому імітується творча манера письменника задля осміяння.

Номер слайду 7

Дивовижним у «Дон Кіхоті» видається те, що в ньому … постійно поєднуються ілюзія та реальність, і це робить книгу такою комічною і водночас поетичною! Якими пігмеями видаються всі інші книги поруч із цією!Гюстав Флобер

Номер слайду 8

-Про які ілюзії йдеться в романі? Кого з героїв мають на увазі?-Чому це сталося? Яким чином?-Якою була мета мандрівного лицаря?-Чи є вона благородною?-Якими є результати активної діяльності лицаря?-Чому результати не відповідають меті?-Чи є випадковим, що прекрасну мету намагається втілювати безумець? Що цим хотів показати Сервантес?

Номер слайду 9

- Чому письменник підкреслює похилий вік героя?- Дон Кіхота називають самотнім гуманістом. Чи погоджуєтесь ви з таким визначенням?- Які позитивні риси характеру героя можна назвати?

Номер слайду 10

Подвиги Дон Кіхота. Битва з велетнями. Подвиг з левами.«Військо» баранів. Пригода з каторжниками.

Номер слайду 11

Риси вдачі Дон Кіхота- Високе прагнення до добра, бажання пізнати самого себе, стати Людиною.- Душевна простота і сердечність.- Має благородну мету: прославити вітчизну, боротися зі злом, захищати слабких та знедолених.- Романтик, відірваний від життя, байдужий до матеріальних благ, нерозважливий. - Має запальну вдачу, енергійний, освічений, мрійник, не терпить несправедливості. - Щирий, відкритий. - Стійко переносить невдачі.

Номер слайду 12

Санчо Панса - Для чого Дон Кіхот умовляє Санчо Пансу їхати з ним?   - Зачитайте портретний опис героя.- Чим займався Санчо Панса?  - Що приваблювало Санчо Пансу в цій подорожі?  - Чому зброєносець їхав на віслюкові?  - Який прийом використовує автор, змальовуючи образ зброєносця, і з якою метою?  - Як Санчо Панса сприймав подвиги свого хазяїна? - Як змінівся Санчо з часом (згадайте його «губернаторство»)?

Номер слайду 13

Поради Дон Кіхота Санчо Пансі«Перш за все, мій сину, тобі належить боятися Бога, бо в страху Господньому полягає мудрість, а будучи мудрим, ти уникнеш помилок. Про своє худородство, Санчо, говори з гордістю і признавайся не червоніючи, що ти із селян, бо нікому не прийде в голову тебе цим соромити. Ні в якому разі не керуйся законом особистого свавілля. Нехай сльози бідняка викличуть у тобі при однаково сильному почутті справедливості більше співчуття, ніж скарги багатія. Всіляко старайся виявити істину, що б тобі не обіцяв і ні підносив багач і як би не ридав і не молив бідняк. Якщо тобі коли-небудь трапиться розбирати тяжбу недруга твого, то жени від себе всяку думку про заподіяну тобі образу і думай лише про те, на чиєму боці правда ». Далі Дон Кіхот дає Санчо Пансі поради про те, як стежити за собою, бути чистим і охайним, дотримувати помірність в їжі і пиття, бути спритним, не лінуватися, щоб досягти благої мети.- Як Санчо Панса правив островом?

Номер слайду 14

Головні риси характеру Санчо Панси- Боягуз.- Жадібний.- Меркантильний.- Слабкий.- Відсутня сила волі. - Корисливий. - Прагне до земних насолод, утіх, багатства.- Має здоровий глузд, природний розум.

Номер слайду 15

Дон Кіхот і Санчо Панса- Що є відмінного в цих образах?(Походження, зовнішність, мета життя, мета вчинків, риси вдачі).- Чи є щось спільне?

Номер слайду 16

Дон Кіхот і Санчо Панса- Чи можна їх назвати антиподами?Антипод (грецьк. antipodes — протилежний) — художній образ, який своїм змістом, поглядами, рисами характеру, моральними якостями тощо контрастний, протилежний іншому.

Номер слайду 17

Цілком можливо, що народ, у якому є частка Дон Кіхота, не завжди буде процвітати. Але настане день, коли доведеться кинути виклик левам, не маючи проти них зброї. І тоді буде необхідний безумець, здатний знехтувати безпекою й подати приклад іншим. Антоніо Мачадо (1875 - 1939)                                                                                                                  

pptx
Додано
17 березня
Переглядів
101
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку