Презентація. Конспект уроку літературного читання (2 клас) . Тема: Українська народна казка " Зайчикова хатинка".

Про матеріал
Презентація. Конспект уроку літературного читання ( 2 клас) з використанням вправ на розвиток емоційного інтелекту. НУШ. Тема: Українська народна казка " Зайчикова хатинка". За підручником О. Вашуленко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: українська народна казка “зайчикова хатка”Конспект уроку літературного читання з використанням вправ емоційного інтелекту2 клас. Підготувала вчитель початкових класів: Бутько Л. А.

Номер слайду 2

Мета: удосконалювати навички виразного читання, вміння інтонувати речення, аналізувати прочитане, давати характеристику головним героям; учити розповідати про враження зі свого досвіду; створити у класі атмосферу ефективної взаємодії, формувати уявлення дитини про базові емоції і почуття та пізнавальні інтереси учнів; виховувати дружелюбність, наполегливість. Обладнання: стікери,кольорові олівці та листочки, ватман, вирізки з журналів, клей, ілюстрації до казки, музичний фон, м’ячик, плакат “ Наші правила”, капелюхи Едварда де Боно.

Номер слайду 3

Вправа «Ритуал привітання»Вчитель пропонує дітям назвати кожному своє ім’я та висловитися про свій нинішній стан (настрій, самопочуття). При цьому, слова учасника має супроводжувати якийсь чудернацький рух із якимсь невеличким предметом (це може бути іграшка, маркер, м’яч – будь-що, що запропонує вчитель). Вчитель передає обраний предмет одному з дітей, який і розпочинає вправу. А далі - всі по колу. Після того, як іграшка пройшла коло, вчитель може подякувати всім за активну участь та винахідливість. Клацаєш 2 рази і вставляєш сюди картинку і регулюєш її мишкою щоб не вилазила за межі

Номер слайду 4

Рефлексія минулого заняття. Обговорення домашнього завдання. Повторення правил поведінки під час заняття (плакат з правилами залишений на стіні в класі, цими правилами діти можуть користуватися і на інших уроках ). Вчитель розподіляє правила між усіма учасниками. Для цього можуть бути утворені і пари, і «трійки», в залежності від кількості напрацьованих правил. Вчитель пропонує учасникам протягом 2 хвилин пригадати улюблену мелодію і за її допомогою проспівати отримані правила. Кожен виступ бажано супроводжувати оплами дітей-глядачів. Які ваші враження від нашої гри? Який у вас настрій? Про що ми говорили на минулому уроці? Який настрій найчастіше був у вас на минулому тижні?

Номер слайду 5

Робота з текстом казки “ Зайчикова хатинка”Словникова робота. Вправа “Передбачення”.3. Комбіноване читання.4. Робота в парах. Використання стратегії “Методиеа взаємних запитань”.5. Вибіркове читання.6. Читання в особах.

Номер слайду 6

Вправа на визначення емоційних станів. Робота з ілюстраціями до тексту. Дітям пропонується розглянути ілюстрацію до казки “Зайчикова хатинка” .( Герої твору зображені на картинці мають різні емоційні стани і знаходяться в різних життєвих ситуаціях). Алгоритм роботи над картиною: -Розглянути ілюстрацію ; -Описати ситуацію в якій знаходяться герої (емоційна ситуація, життєві обставини, загальна обстановка); -Аналіз відчуттів які переживають тварини (Заєць та Собачки) зображена на картині; -Обрати потрібну піктограму емоцію (вибір обґрунтовується).

Номер слайду 7

Візьми і передай! Діти сидять на стільцях, розставлених по колу, і передають один одному який-небудь уявний предмет. (Наприклад який би заспокоїв Зайчика, або за допомогою якого вони б допомогли бідоласі). З боку, дивлячись на руки дітей, повинно скластися враження, що вони діють з реальними предметами. Музичний супровід: українська народна пісня.

Номер слайду 8

Фізкультпауза Психом’язове тренування з фіксацією уваги на диханні Сонечко і хмаринка (на напругу і розслаблення м’язів тулуба). Виконуємо разом Сонце зайшло за хмаринку, стало прохолодно – стиснутися в грудку, щоб зігрітися (затримати дихання). Сонце вийшло з-за хмаринки, жарко – розслабитися – розморило на сонці (на видиху).

Номер слайду 9

Творча робота над казкою. Лялькова вистава1. Підготуйте і розіграйте виставу за казкою.2. Поміркуйте, які рухи,вирази обличчя, маски чи деталі одягу допоможуть вам передати настрій і характер персонажів казки.3. У якій послідовності Зайчик зустрічався з тваринками?Вправа “ Біном фантазій”- Дайте деякі поради Зайцю, аби з ним більше не траплялася така біда.- Які поради ви можете дати, аби бути хоробрими?

Номер слайду 10

Творче завдання. Створення «Колажу дружби і єднання». Для створення колажу необхідно дібрати різні тематичні вирізки з журналів і написи: дружба, єднання, радість спілкування, суспільна робота, допомога, підтримка, взаємодопомога, загальна справа, захист, розуміння, гармонія, співробітництво, згуртованість тощо. Діти добирають і вирізають малюнки, які на їх думку пояснюють перелік запропонованих слів. Всі вирізані матеріали діти приклеюють на ватман. Після виконання цього завдання діти презентують свою роботу (розказують як вони працювали, хто що робив, хто за яку роботу відповідав, як вони разом працювали і який результат їх праці).

Номер слайду 11

Підсумок уроку Рефлексія

Номер слайду 12

рефлексія. Вправа “ Скринька настрою”-Коли ви відчували радість?Коли ви відчували сум?- Яким успіхом ви хочете похвалитися?

pptx
Додав(-ла)
Бутько Людмила
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
580
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку