Презентація "Контрольний переказ тексту з елементами роздуму"

Про матеріал
Перевірити вміння учнів відтворювати розповідний текст, доповнюючи його власними роздумами; використовувати відповідні мовні засоби; формувати вміння грамотно оформляти власне висловлювання; виховувати любов до природи та традицій українського народу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шосте квітня. Контрольній докладний переказ тексту розповідного характеру з елементами роздуму. Могутній патріарх лісів

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Символ -  це знак, умовне позначення якогось предмета, явища, ідеїУ кожного народу є свої символи.    

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Знайомство з текстом. Могутній патріарх лісів У багатьох українських народних піснях дуб постає як символ незламної сили, могутності та непереможного довголіття. Чому? А ось послухайте. Дуби й дійсно живуть надзвичайно довго. Серед них є справжні патріархи, дуби-довгожителі, яким буває понад тисячу років! Ще в силу давнину люди поклонялися дубові, вірячи в його чудодійну силу. Слов’яни вважали дуб священним деревом. Під цими велетнями вони приносили жертви богам, справляли релігійні обряди. Предки наші навіть грізного бога Перуна вирізьблювализ дубових колод. Знайдено незаперечні докази того, що люди ще понад п’ять тисяч років томурозтирали жолуді на борошно і випікали з нього хліб. Обожнювання дуба, очевидно, зумовлено його довговічністю, надзвичайною міцністю деревини. Так, славнозвісний Хортицький дуб прожив майже дві тисячі років, а на Рівненщині нині росте тисячотрьохсотлітній красень. Традиційно на відзнаку народження хлопчика садили молоденький дубок. Шанують дуб і в наші дні. Насаджуються молоді діброви, гаї. Старі дубиохороняються законом як найцінніші пам’ятники природи. (145 сл.) (За С. Івченком)

Номер слайду 6

Словникова робота. Пояснення лексичного значення слів. Діброва, и, ж. Листяний ліс на родючих грунтах, у якому переважає дуб, дубняк і дубник. Довголіття, я, с. Тривале життя. Дуб, а, ч. 1. Багаторічне листяне дерево з міцною деревиною та плодами – жолудями; дубець, дубок, дубище, дубчик, дубчак. Гай, гаю, ч. невеликий, переважно листяний ліс, лісок, лісочок, байрак (у балці), гайок. Патріарх, а, ч. 1. Глава роду за родового ладу; голова. 2. Перен. Найстарша, найбільш поважна людина в якому-небудь колективі. Священний. 3. Який глибоко шанують; дорогий; заповітний. Символ, у, ч. 1. Умовне позначення якогось предмета, поняттят або явища, розпізнавальний знак. 

Номер слайду 7

Словникова робота. Дібрати епітети до слова дуб. Височенний, широченний, розлогий, сильний, міцний, могутній, старезний, довголітній, велетенський. Бесіда за змістом тексту. До якого стилю мовлення належить поданий текст?Доведіть, що текст містить елементи роздуму. Які ви знаєте прислів’я, приказки, побажання, порівняння зі словом дуб?Приказки, прикмети. Дуб у травні в листя одягається, а скотина трави наїдається;Дуб раніше розпустить листя від ясена – на сухе літо;Дуб ламається, а лозина – нахиляється. Прислів'я Який дуб, такий тин, який батько, такий син;Який дуб, така й бочка, яка мати, така й дочка;Жолудь який малий буває, а з нього великий дуб виростає;Гни тоді, як іще дубок, а не тоді, як уже кілком стане. Порівняння. Великий, як дуб;Високий та стрункий, як дуб;Високий, як дуб, а дурний, як пень;Дуб, мов богатир, стоїть, не ворухнеться;Твердий, як дуб;Хлопець слабкий, як дубок;

Номер слайду 8

Орієнтовний план1. Дуб – символ незламності, могутності та довголіття.2. Дуби-довгожителі.3. Священне дерево слов’ян.4. Хліб із жолудів.5. Найстаріші дуби.6. Пошанування дубів.

Номер слайду 9

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Написати переказ, доповнивши його роздумом про необхідність берегти природу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Лідія
    Дуже цікава змістовна презентація для 5 класу. Бажаю Вам здоров'я, миру і творчого натхнення у Вашій роботі. Щиро дякую за матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 квітня 2021
Переглядів
13550
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку