Презентація " Корінь слова.Спільнокореневі слова." 2 клас

Про матеріал
Презентація до уроку української мови для 2 класу "Корінь слова. Спільнокореневі слова", формує навички визначення корення у споріднених словах, розвиває усне зв'язне мовлення, збагачує словниковий запас слів. Зручно використовувати під час онлайн та офлайн навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до уроку з української мови на тему: “Корінь слова. Спільнокореневі слова.” 2 класвчителя початкових класів. Сокальської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 3 Грисюк Тетяни Анатоліївни

Номер слайду 2

Девіз уроку. Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно й плідно працювати.

Номер слайду 3

Віхола – метелиця вийшла за село – Холодно метелиці у селі було. Гув на вулиці вітрище,Що у вербах вітер так і свище. Вранці стихло… Випав сніг…Сонце сяє, вітерець колише віти…Як же вітерцеві і сонцю не радіти?Знайдіть слова родичі

Номер слайду 4

Вітер – спокійний, лагідний. Вітерець – ніжний, грайливий. Вітрище – сильний, сердитий вітер.

Номер слайду 5

“Корінь слова. Спільнокореневі слова.”Тема уроку:

Номер слайду 6

Слова для довідки: кленок, кленовий листок, клен.

Номер слайду 7

кленкленоккленовий листок

Номер слайду 8

Зразок. Сад , садок, садовий. Знайдіть у записаних словах спільну частину і позначте її дужкою за зразком. Клен, кленок, кленовий листок.

Номер слайду 9

Літати. Відліт. Перелітній. Політ. Літак. Переліт. Вилітліт. Подивились люди порівняли паростки і побачили, що в усіх одна спільна частина “літ”. З того часу люди почали спільну частину споріднених слів називати коренем.І правильно вирішили: від неї, як від корення дерева, утворюються нові споріднені слова.

Номер слайду 10

Спільна частина споріднених слів називається коренем. Тому такі слова ще називають спільнокореневими. Наприклад: вода, водичка, водний.

Номер слайду 11

Міркуй так!Щоб визначити в слові корінь, треба дібрати до нього споріднені слова. Наприклад: спорідненими словами до слова лісовий будуть ліс, лісок.

Номер слайду 12

Запишіть слова. Позначте у них спільну частину – корінь. Рід, рідний, рідненька, споріднені, поріднилися.

Номер слайду 13

Скоромовки. На покосі косар косою косить. Ворона проворонила вороненя. Запишіть скоромовки з пам’яті. Знайдіть у кожній скоромовці спільнокореневі слова і позначте в них корінь.

Номер слайду 14

Добрати спільнокореневі слова, позначити корінь. Дуб – Хата – Мороз – Риба – Визначити до яких частин мови належать спільнокореневі слова

Номер слайду 15

Я ходив сьогодні в ліс, З лісу казочку приніс. Розповім про голоси,Що дарують нам ліси. М. Сингаївський. У лікаря грачиха, гракІ граченята встали в ряд;Робити щеплення пора – Для зміцнення пера. Г. Соколов. Споріднені слова. Нові форми. Розмістіть слова по групах

Номер слайду 16

Розрізняй Слова, близькі за значенням Спільнокореневі слова чередникчабанвівчар ПАСТУХ пастушокпасовиськопасти

Номер слайду 17

Гра “ Добери спільнокореневі слова”Безлистий. Лист. Листочок. Безлиста. Безлистому. Листок. Безлистого

Номер слайду 18

І – група Зібрати слова родичі дослова сніг ІІ – група Зібрати слова родичі дослова зима

Номер слайду 19

Тестові завдання Що називається коренем слова? А) спільна частина слів; Б) спільна частина споріднених слів; В) різна частина слів.2. Як визначити в слові корінь? А) дібрати споріднені слова; Б) дібрати різні слова; В) дібрати багато слів.3. Виберіть спільнокореневі слова А) сова, совеня, совок; Б) білий, білочка, білизна; В) син, синок, синівський.

pptx
Додав(-ла)
Грисюк Тетяна
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
27 грудня 2023
Переглядів
504
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку