Презентація "Короткі відомості з історії хімії"

Про матеріал
Презентація містить матеріал з історії хімії. Можна використовувати яксупровід до уроку з даної теми. В презентації розкриті етапи розвитку хімії, пов'язані з розвитком суспільства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Короткі відомості з історії хіміїПрезентація до уроку. Підготувала вчитель хімії Копаниця О.І.

Номер слайду 2

Реміснича хімія. Розвиток хімії тісно пов′язаний з розвитком цивілізації. Використання вогню, приготування їжі, виготовлення посуду, одягу, фарбування тканин. Розвиток найпростіших ремесел

Номер слайду 3

Гончарство. Глиняний посуд можна було обпалити і він ставав набагато міцнішим. Гутництво або виробництво скляного посуду було розвинино на Україні. Про це свідчать назви селищ в Чернігівській та Вінницькій областях, які збереглися й досі. Виготовлення найпростішої цегли.

Номер слайду 4

Гончарство – одне з найдавніших ремесел. Робота з глиною. Давні гончарні вироби

Номер слайду 5

Розвиток металургіїМідний вік, бронзовий вік свідчать про розвиток металургії та виплавку металів. В Україні археологи знайшли дуже давні місця, де виплавляли крицю, тобто метал.

Номер слайду 6

Історія металургіїДавня металургійна піч. Перші металеві вироби

Номер слайду 7

Древній Єгипет. З цією країною ототожнюють виникнення таких ремесел, як виготовлення парфумерії та ліків, фарбування тканин, способи бальзамування, виготовлення ювелірних прикрас, виплавка металів.

Номер слайду 8

Давній Китай. Китаю людство зобов′язане винайденням пороху, паперу, а також виробництвом порцеляни. Технологія виробництва цієї порцеляни втрачена.

Номер слайду 9

Ремесла давнього світу. Металургія Виплавляння міді, бронзи, заліза. Косметика Єгиптянки користувалися милом і кремами, фарбували нігті, губи, брови і волосся. Фарбування тканин. Фарби, які виготовляли в Стародавньому Єгипті, збереглися донині та вражають своєю стійкістю і яскравістю.

Номер слайду 10

Виникнення слова «хімія»Слово «хімія» походить від стародавньої назви Єгипту, отже воно може означати «єгипетське мистецтво». Назва походить від грецького «хімос», що означає «сік рослин». Тоді «хімія» означає «мистецтво виділення соків». Слово «хімія» походить від «Хемес» - імені легендарного мудреця Гермеса Трисмегіста. За легендою він знав рецепт виготовлення філософського каменя – засобу, що перетворює метал на золото.

Номер слайду 11

Хімія в античному світіПерші спроби надати знанням ремісників наукового обґрунтування були здійснені давніми греками. Давньогрецькі філософи першими запропонували теорію будови речовин і ввели поняття «атом».

Номер слайду 12

Алхімічний період. З поширенням християнства хімію почали вважати породженням темних сил. Хімічні знання частково збереглися на Близькому Сході та в Середній Азії і набули назви «алхімія».

Номер слайду 13

Проблеми, над якими працювали алхіміки«Теорія гомункуласа» – походження життя і людини.«Еліксир молодості» – засіб від старості.«Панацея» – ліки від усіх хвороб.«Алкагест» – знайтиуніверсальний розчинник.«Філософський камінь» - перетворення металів на золото.

Номер слайду 14

Досягнення алхіміків. Методи добування і очищення металів. Виготовлення ліків. Винайдення декоративних сортів скла. Винайдення методів аналізу, якими й досі користуються. Майже весь сучасний хімічний посуд був придуманий алхіміками.

Номер слайду 15

Розвиток сучасної хіміїРозвиток сучасної хімії почався в. ХVІІ столітті. Основоположником вважають англійського вченого Роберта Бойля, експерименти якого започаткували хімію як самостійну науку.

Номер слайду 16

Вчені - хіміки. Ломоносов М. В. та А. Лавуазьє – закон збереження маси. Ж. Гей – Люссак – закон об′ємних відношень. Джон Дальтон – атомно-молекулярне вчення. Ян Берцеліус –система хімічних символів. Д.І. Менделєєв – періодичний закон. О. М. Бутлеров – теорія хімічної будови органічних сполук.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Переверзева Инна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 лютого 2020
Переглядів
11804
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку