Короткозо́рість або міопія— дефект зору, коли людина чітко бачить лише близькорозташованірезультатпредмети,підвищеноїзаломлювальної сили оптичних середовищ ока (кришталика, рогівки) або надто великої довжини осі (при нормальній заломлювальній силі) очного яблука. Короткозорістьподіляється на вроджену та. Набута —кривизнинабуту. збільшення кришталика.
Короткозорість можна виправити за допомогою окулярів з лінзами, що розсіюють або спеціальних контактних лінз. До загальнозміцнюючої терапії входять вітаміни, тканинна терапія, раціональний режим праці та відпочинку. Етіологія і патогенез короткозорості ще до кінця не з'ясовані. Тому зараз варто говорити лише про чинники міопізації.
Повільне пересування очима в 4 сторони. Кількість виконаних вправ залежить від самопочуття пацієнта. Воно може варіюватися від 5 до 10. Розташуєтеся приблизно в 2 метрах від настінного годинника і подивіться на них. Постарайтесясфокусуватися на цифрах і направляти погляд також, як рухається стрілка. Зупиняти на кілька секунд очі необхідно на відмітках 12,3,6,9. Рекомендується пройти 3 кола за годинниковою і 3 кола проти годинникової стрілки.
Прикріпіть на скло чорну мітку невеликого розміру 1 * 1 см. Відійдіть від вікна на декілька метрів і сфокусуйте погляд на чорному квадраті. Після цього перекажіть погляд в небо, постарайтеся розслабитися, потім знову подивіться на мітку. Під час такого тренування відбувається напруга і розслаблення м’язів, за рахунок чого зоровий апарат приходить в тонус. Спробуйте «зав’язати» бант очима, здійснюючи всі дії зіницями. Після цього уявіть і прорисуйте такі фігури, як знак нескінченності, трикутник, квадрат, п’ятикутна зірка.
1. Чорниця. Чорниця посідає найперше місце з усіх продуктів для покращення зору. Свої корисні властивості вона зберігає і в замороженому вигляді і при легкій термічній обробці. Чорниця містить вітаміни групи В,вітамін А, С, які покращують гостроту зору і захищають від вільнихрадикалів, оскільки володіють чудовими антиоксидантними властивостями. Лютеїн, який міститься у чорниці допомагає підтримувати в здоровому стані капіляри і знімає втому очей. Рекомендують вживати 2 столові ложки свіжих, сушених абозаморожених чорниць або чорничного варення на день, щоб очі завжди мали свіжий, не втомлений вигляд.
2. Гарбуз. Гарбуз містить велику кількість вітаміну D, який рекомендують вживати разом з аскорбіновою кислотою для профілактики різних застудних захворювань. Він допомагає тримати в тонусі серце і зміцнює нервову систему. Також у гарбузібагато вітамінів групи В, які підвищують функції імунної системи та збільшують кількість енергії. У м’якоті гарбуза також міститься вітамін С, який допомагає позбутися авітамінозу, зміцнити імунітет та слугує чудовим антиоксидантом. Крім того, ці всі вітаміни позитивно впливають на стан зору. Особливо бета-каротин, який міститься у гарбузі в більшій концентрації, ніж у моркві. Він запобігає виникненню цілого ряду офтальмологічних захворювань. Чудовим джереломвітамінів є гарбузова каша або запечений гарбуз в духовці з сухофруктами.
3. Чорний шоколад. Чорний шоколад – це смачні ліки, які позитивно впливають на організм людини, зокрема на покращення зору. Він містить вітаміни A, B (В1, В2, РР), C, D, E, F, багато антиоксидантів, фосфор, кальцій та магній. Шоколад уповільнює процес руйнування колагенових волокон і покращує обмін речовин. Завдяки таким корисним речовинам, як флавоноїди, шоколад допомагає зміцнити рогівку ока та захищає кровоносні судини. Щоб зір був гострим, спеціалісти рекомендують з’їдати декілька шматочків шоколаду, особливо це потрібно водіям, які постійно зосереджені на дорозі.
5. Морква. Морква багата на вітаміни С, К, Е, РР, групи В та містить великукількість каротину. Тим самим є чудовим засобом, який зміцнюєсітківку очей, запобігає виникненню курячої сліпоти та пересихання рогівки ока. Найкраще моркву поєднувати разом із вживанням сметани чи олії – так вітаміни, які потрібні для збереження зору, краще засвоюються.
6. Грейпфрут. Грейпфрут багатий на вітаміни B2, З, Р, D, каротин, калій, кальцій, ефірні масла, органічні кислоти, клітковину. Це все наділяє його лікувальними властивостями. У грейпфруті містяться тонізуючі речовини, які сприяють відновленню бадьорості, підвищенню життєдіяльності всього організму. Корисні елементи, які містяться в грейпфруті, особливо в гіркуватій прозорій плівочці, яка розділяє на частинки фрукт, уповільнюють старіння очних кришталиків.
7. Шпинат. Шпинат містить вітаміни В1, В2, D, С, Р, РР, різноманітнімікроелементи і каротин. Він дуже корисний для організму людини,бо зміцнює імунітет, покращує стан нервової системи та ще йпідвищує гостроту зору. А лютеїн, який міститься у шпинаті, захищаєочі і робить їх менш чутливими до впливу зовнішніх факторів. Зі шпинату можна приготувати чудові салати, запіканки і соуси.
8. Риба. Риба – чи річкова, чи морська – дуже корисна через вміст багатьох корисних вітамінів, мікроелементів, білка і такого цінного елементу як Омега 3. Саме він надзвичайно корисний для зору,оскільки запобігає дегенерації жовтої плями, захворювання, якепогіршує зір. Найбільше корисних елементів міститься в свіжій рибі, а велику кількість Омега 3 можна знайти в скумбрії, палтусі, оселедці, форелі.
9. Горіх. Ядра горіхів зберігають у собі всі концентровані корисні елементи для людського організму. Мають набір вітамінів А, В, Е, С, Р, білки та вуглеводи. У горіхах міститься цинк, селен та Омега-3. Ці елементи підвищують імунітет, допомагають швидше відновитись організмупісля хвороби. Омега-кислоти стимулюють розумову діяльність та успішно протистоять респіраторним захворюванням. А ще ці всі корисні елементи запобігають дегенерації сітківки ока, тому потрібно з’їдати декілька горіхів на день, щоб зберегти свій зір.
10. Капуста. Капуста славиться вмістом вітаміну С, фосфором, калієм, клітковиною і великою кількістю біологічно-активних речовин. Це все допомагає імунітету встояти перед грипом та застудними захворюваннями, а також сприяє регенерації очних клітин та зміцнює кровоносні судини. Якщо у вас постійно червоні очі, необхідно включити в свій раціон капусту – вона зміцнить судини і вони перестануть тріскатись.