презентація "Козацька Україна" 5 клас

Про матеріал
Дана презентація містить цікаві матеріали для вивчення історії козацтва, пробуджують інтерес до історичного минулого нашої Батьківщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА УРОКУ. КОЗАЦЬКА УКРАЇНА

Номер слайду 2

НАШІ ЗАВДАННЯ: - з'ясувати причини виникнення козацтва; - усвідомити та пояснювати поняття та терміни: «козак», «Запорозька Січ», «курінь», «клейноди», «кошовий отаман»; - характеризувати господарську діяльність козаків, їх побут, традиції, звичаї, організацію війська; - працювати з історичними джерелами; - характеризувати діяльність Д.Вишневецького та обґрунтовувати власні судження про нього.

Номер слайду 3

Епіграф до уроку: Так ось вона, Січ! Ось воно те гніздо, звідкіля вилітають усі ті горді, як орли, і дужі, як леви. Ось звідки розливається козацька воля по всій Україні. М.В. Гоголь

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Робота в парах із документом. З опису природних багатств Дикого Поля М. Литвином

Номер слайду 9

Запитання. Що приваблювало українських селян на Дикому Полі?

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Перші письмові згадки про українських козаків: • 1489р. Згадка про козаків на Поділлі у "Хроніці" польського історика М. Бєльського. • 1492р. Татарський хан скаржився в листі великому князю литовському Олександрові, що козаки напали на татарські кораблі.

Номер слайду 12

Слово "козак" — тюркського походження, воно означає вільна людина, вільний воїн, воїн-вершник. Термін "козак" вперше згадано в "Таємній історії моголів" (1240 p.).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Великий Луг — дніпровські плавні з численними островами, озерами й протоками. Козацтво міцно закріпилося в цьому регіоні.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Фізкультхвилинка

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Спорудження першої Січі в пониззі Дніпра пов’язане з ім’ям Дмитра Вишневецького. Портрет Дмитра Вишневецького, який створений у ХVIII ст. невідомим художником.

Номер слайду 22

Національний комплекс “Хортиця” Історія знає вісім січей і всі вони були однаково збудовані: центральна площа, Храм Покрови, криниця, ганебний стовп і 38 куренів. Переважна більшість козацьких січей була розташована на Дніпровському Низі. Курінь – це житло та військова одиниця козаків

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Куліш Суші Тетеря-каша з пшона Карась у сметані

Номер слайду 27

Відгадай предмет в скрині

Номер слайду 28

Номер слайду 29

С. Кішка І. Сірко П. Калнишевський

Номер слайду 30

Номер слайду 31

К

Номер слайду 32

КА

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 18, переглянути відео та розв'язати тестові завдання за QR - кодами Learning Apps.

ppt
Додано
24 березня 2021
Переглядів
1947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку