Презентація "Козацькими шляхами" до виховного заходу з історії рідного краю

Про матеріал
Подорож «Козацькими стежками» розширює знання учнів про козакiв, запорожцiв, Запорiзьку Сiч.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Козацькими стежками

Номер слайду 2

Розкинувся степ широкий. Наліво й направо. Дізнаємось ми сьогодніПро козацьку славу

Номер слайду 3

Фільм“Запорізька Січ”

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Січ- козацька столиця. Проект І загону

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Сiч - це головна фортеця

Номер слайду 10

Запорозька Січ була військово-адміністративним центром запорізького козацтва

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

На о. Мала Хортиця був побудований дерев'яний замок - козацька твердиня

Номер слайду 14

Номер слайду 15

УКРІПЛЕННЯКОЗАЦЬКОЇФОРТЕЦІПроект ІІ загону

Номер слайду 16

Укрiплювали козацькi фортецi за допомогою дерев'яно-земляних споруд. Такi укрiплення легше було побудувати. А гарматному вогню вони протистояли краще вiд кам'яних. Усерединi знаходився майдан iз сiчовою церквою. Навколо сiчового майдану стояли 38 довгих казарм - куренiв, у яких мешкали козаки. Окрiм куренiв, навколо сiчової площi стояли комори, пушкарня. Козацькi ватажки – старшина - iнколи мали тут окремi будинки. Головним у кошовому вiйську був кошовий отаман.

Номер слайду 17

Козаки - вправнi воїни. I ворогам, i друзям вiдома сила козацького табору. Табiр складався з возiв. Возами козаки везли намети, харчi, лопати та сокири, артилерiю та боєприпаси. Але козацькi вози були не простi. Вони робились так, щоб у них можна було запрягати коней з двох бокiв. Це дозволяло змiнювати напрямок руху, не розвертаючи возiв.

Номер слайду 18

На рiвнинi лише козацький табiр мiг протистояти татарськiй кiннотi. Ворог дуже рiдко мiг подолати укрiплення з кiлькох рядiв возiв i наблизитись до оборонцiв табору. А козаки, ховаючись за возами вiд стрiл, влучно стрiляли з вогнепальної зброї. Так вони знищували ворога ще на пiдступах до табору.

Номер слайду 19

Вози зв'язувалися ланцюгами. При тривалiй оборонi у вози насипалася земля, а їх колеса закопувалися. Навколо возiв насипались вали. Копалися окопи, якi з'єднувалися мiж собою ходами. На пiдступах до табору козаки копали «вовчi ями» та iншi пастки. Такий табiр ставав неприступною твердинею. Це ж справжня фортеця на колесах!

Номер слайду 20

Як жили козаки. Проект ІІІ загону

Номер слайду 21

Козаки одягалися просто: в грубу сорочку, в кирею-довгий плащ без рукавів,за широким поясом носили пістолі і люльку, через плече- торбинку з харчами і кулями, а до пояса на ремінь прив’язували ще й порохівницю з порохом.

Номер слайду 22

Голови голили… та ще й таку моду дивну мали: чуприну носили- оселедець.

Номер слайду 23

Їли сушену рибу , печене м'ясо та риб’ячу юшку, бо риби та всякого звіра і птахів у степу було дуже багато. Пекли хліб з пшеничної муки.

Номер слайду 24

Жінок на Січі не було, і ніхто не смів мати на січі жінку, навіть сам отаман. За це призначалася кара- смерть. Коли козак був жонатий, то жінка і діти жили у селі- на «зимівках». Там жив і козак, коли не було війни.

Номер слайду 25

А коли кошовий отаман оголошував військовий похід, то козацькі гінці роз’їжджалися по тих хуторах - зимівниках і закликали козаків на Січ , на війну.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

З ким тільки не билися козаки, захищаючи рідну землю свою! Дні і ночі чатували дозорці на дерев’них спорудах, які називали «хвіругами». Як побачать десь орду ворожу, відразу і підпалять «хвіругу».

Номер слайду 28

З усіх боків йшли на лютого ворога запорожці. Так зустрінуть, що бусурмани й дорогу додому забудуть!

Номер слайду 29

Пісня “ Вишиванка”

Номер слайду 30

Першим кошовим отаманом Запорiзької Сiчi був Дмитро Вишневецький, званий також Байдою. Виступ І загону

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Протягом 1556 р. організував численні походи запорожців у володіння кримського хана і на турецькі фортеці.

Номер слайду 33

Дмитро Вишневецький організував сміливі походи в Крим, громив турецькі фортеці на Чорному морі.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Вшанування пам'яті Поштова марка 1997 року

Номер слайду 36

Срібна монета НБУ присвячена Вишнивецькому (реверс)

Номер слайду 37

31 березня 1999 р. Національним банком України випущено срібну пам'ятну монету, номіналом у 10 грн, присвячену князю і козацькому отаману Дмитру Вишневецькому

Номер слайду 38

13 жовтня 1999 На острові Хортиця відкрито пам'ятний знак Дмитру Вишневецькому (Байді) — засновнику Запорозької Січ

Номер слайду 39

Кошовий отаман. Запорозького козацького військаІВАН СІРКОВиступ ІІ загону

Номер слайду 40

Іван Сiрко народився в селi Мерефi на Харкiвщинi. 3 iменем Івана Сiрка пов'язана найгероiчнiша доба в лiтописi Запорiзькоi Сiчi. Протягом 20 рокiв вiн не залишав зброї, проявляючи вiйськовий хист, завзято вiдстоюючи козацьку волю, стародавнi запорiзькi звичаї. Цього вiрного сина українського народу п'ятнадцять рокiв поспiль обирали кошовим отаманом, чого споконвiку на Запорiжжi не бувало. Свою мiсiю Іван Сiрко вбачав в оборонi кордонiв рідної землi та змiцненнi незалежностi України. Талант Івана Сiрка — полководця яскраво проявився в сутичках iз турецькими ордами.

Номер слайду 41

Вiдомий такий iсторичний випадок. Восени 1674р. султан звелiв татарськiй ордi йти вiйною на Запорiжжя. Щоб застати козакiв зненацька, вороги прийшли на Сiч на Рiздвянi свята. Запорожцi взимку не виставляли додаткових прикордонних загонiв. Це дало змогу пiдiйти до самих стiн Сiчi. Пiд прикриттям ночi татари нишком проникли через таємний хiд в укрiплення та вже хотiли було вчинити криваву рiзанину, та не на тих напали. Запорожцi давно помiтили непроханих «гостей» i за велiнням Івана Сiрка чекали, поки вороги скупчилися у вузькому проходi, вiдкрили нищiвний вогонь з рушниць. А потiм, перекривши таємний хiд, взялися за шаблi... Не вцiлiв жоден ворог. Хан, який стояв за стiнами Сiчi, довiдавшись про те, тiльки люто скрипнув зубами: «Сiрко — шайтан, а не людина!».

Номер слайду 42

Обурений таким зухвалим нападом, Іван Сiрко навеснi, як тiльки скресла на Днiпрi крига, зiбрав 2000 козакiв й виступив у похiд на Крим. Тiльки пiшов не на Перекоп, а лише йому вiдомим шляхом, звiдки його нiхто не чекав. Прихiд запорожцiв для туркiв був, як грiм серед ясного неба. Хан втiк у гори, панiчно залишивши мiсто напризволяще. А Іван Сiрко з побратимами взяли багато добра, визволили полонених iповернулися назад у Сiч.

Номер слайду 43

Розглянемо картину Іллi Юхимовича Репiна «Запорожцi пишуть листа турецькому султану». Лютий ворог українського народу — турецький султан — марив про пiдкорення Запорiзької Сiчi. Гадаючи, що без труднощiв розправиться з козаками, вiн надiслав листа, який викликав у запорожцiв смiх.

Номер слайду 44

У вiдповiдь козаки написали зарозумiлому правителю дотепного й дошкульного листа, який увiйшов в iсторiю. Розповiдають, що листа диктував сам отаман Іван Сiрко. Великий художник Репiн створив на цю тему славетнукартину. Автор хотiв донести дух незалежностi, сили, волелюбностi українського народу.

Номер слайду 45

Виступ ІІІ загону

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Острозька школа

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Хотинська фортеця

Номер слайду 51

Вулиця Петра Сагайдачного в м. Києві

Номер слайду 52

Пам’ятник Петру Сагайдачному на Контрактовій площі у м. Києві

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Пісня«Розпрягайте, хлопці, коней»

Номер слайду 55

Пісня “ Іхали козаки”

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Пісня “Козацькому роду нема переводу”

Номер слайду 60

Підсумки гри. Нагородження

pptx
Додав(-ла)
Акуленко Алла
Додано
19 січня 2020
Переглядів
1407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку