Презентація "Країна емоцій. Засоби боротьби з негативними емоціями"

Про матеріал
Презентація знайомить педагогів, батьків з емоційними станами дитини та засобами боротьби з негативними емоціями. Дає відповідь на запитання: "Як допомогти дитині та самому собі здолати негативні емоції?" Надаються вправи на розвиток вміння розуміти себе, які навчають дитину управляти своїми емоціями та вчать справлятися з гнівом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Країна емоцій. Засоби боротьби з негативними емоціями Вихователь Толстая О. Ю. Дошкільний навчальний заклад Очеретинського НВК

Номер слайду 2

Емоції – це суб'єктивні переживання, що сигналізують про благополучний або неблагополучний стан організму і психіки.

Номер слайду 3

Настрій Афект. Пристрасть. Фрустрація. Стрес. Емоційні стани

Номер слайду 4

Настрій. Настрій має особистісний характер. У одних суб'єктів настрій буває найчастіше хорошим, в інших – поганим. На настрій дуже впливає темперамент.

Номер слайду 5

Афект. Афект може виникнути раптово, але може також готуватися поступово на основі акумуляції накопичених переживань, коли вони починають переповнювати душу людини. 

Номер слайду 6

Стрес. Стрес – емоційний стан, який раптово виникає у людини під впливом екстремальної ситуації, пов'язаної з небезпекою для життя або діяльністю, що вимагає великої напруги. Відмінні риси стресу від афекту: 1. Виникає тільки при наявності екстремальної ситуації. 2. Дезорганізує та мобілізує захисні сили організму для виходу з екстремальної ситуації. Стрес може робити вплив: позитивний негативний

Номер слайду 7

Фрустрація. Фрустрація – глибокий емоційний стан, який виникає під впливом невдач, що мали місце при завищеному рівні запитів особистості. Вона може проявлятися у формі негативних переживань, таких як: озлобленість, досада, апатія і т.п.

Номер слайду 8

Пристрасть. Пристрасть – глибокий, інтенсивний і дуже стійкий емоційний стан, що захоплює людину цілком і повністю і визначає всі її помисли, прагнення і вчинки. Характеризується : Позитивна (піднесена) пристрасть пов'язана з високоморальними мотивами і має не тільки особистий, а й громадський характер. Негативна (низинна) пристрасть має егоїстичну спрямованість і при її задоволенні людина ні з чим не рахується і часто здійснює антигромадські аморальні вчинки.

Номер слайду 9

Засоби боротьби з негативними емоціями

Номер слайду 10

Як допомогти дитині та самому собі здолати негативні емоції? Якщо людина вміє оцінювати свій душевний стан, буде легше і оточуючим, і йому самому.

Номер слайду 11

“Прислухайся до себе” Якщо твій настрій можна було б розфарбувати, то якого б кольору він став? На яку тварину або рослину схожий твій настрій?Вправа на розвиток вміння розуміти себе:

Номер слайду 12

«Прислухайся до себе» А якого кольору радість, смуток, тривога, страх? Можна вести “Екран настрою” (“Щоденник настрою”), в якому дитина кожного дня буде малювати свій настрій. Це можуть бути смайлики, пейзажі, чоловічки…

Номер слайду 13

Обговоріть з дитиною способи вираження гніву. Нехай вона (і Ви самі) спробує дати відповідіна запитання:1. Що тебе може розгнівати?2. Як ти поводишся, коли гніваєся на когось?3. Що відчуваєш у стані гніву?4. Що ти зробиш, щоб уникнути неприємностей у ці хвилини?5. Назви слова, які говорять люди, коли зляться?6. А якщо ти чуєш образливі для тебе слова, що відчуваєш, що робиш?7. Які слова для тебе дуже образливі?

Номер слайду 14

Навчіть дитину управляти своїми емоціями Можна сильно стиснути кулаки, напружити м’язи рук, потім поступово разслабитися, “відпускаючи” негатив.

Номер слайду 15

Вправа: Необхідно натиснути п’ятами на підлогу, все тіло - руки, ноги напружені. «Ти – могутнє дерево, у тебе сильні корені, які занурені глибоко в землю, тоді тобі ніхто не страшний.»Ця поза упевненої людини.

Номер слайду 16

Вправа: Можна уявити себе левом!«Він красивий, спокійний, впевнений в своїх силах, голова горделивопіднята, плечі розправлені. Його звати як тебе (дитина), у нього твої очі, тіло. Ти – лев!»

Номер слайду 17

Емоційна разрядка необхідна для збереження здоров’я, а вміння розповідати про свої проблеми допоможе налагоджувати контакти з оточенням, розуміти самого себе. Заганяти емоції в себе, намагатися їх приховувати шкідливо

Номер слайду 18

Вчимося справлятися з гнівом Спеціальні методики та вправи Імітуйте разом з малюком різноманітні рожиці перед дзеркалом. Зображуйте різні емоціі, особливої уваги приділяйте міміці гнівної людини.

Номер слайду 19

Для приборкування гніву. Намалюйте разом заборонний знак  «Стоп!» і домовтеся, як тільки дитина відчує що починає дуже гніватися, то одразу дістане цю позначку і голосно скаже або про себе«Стоп!»

Номер слайду 20

Щоб навчити дитину спокійно спілкуватися з людьми, пограйте так:візьміть в руки який-небудь привабливий предмет (іграшку). Завдання дитини – умовити Вас віддати цей предмет. Ви повертаєтецю річ, коли  захочете. Потім поміняйтеся місцями – Ви просите у дитини.

Номер слайду 21

Після закінчення гри обговоріть, як легше просити, які прийоми та дії вплинули на ваше рішення віддати іграшку, обговоріть почуття які випробовували гравці.

Номер слайду 22

Навчайте дитину ( і себе) виражати гнів в приэмній формі. Поясніть, що обов’язково треба проговорювати всі негативні ситуації з батьками або з друзями. Навчить дитину словесним формам виразу гніву, роздратування («Я ображений, мене це скривдило»).

Номер слайду 23

Запропонуйте скористатися “чарівними речами» для виплескування негативних емоцій: Чарівна чашка (в неї можна кричати); Листи папіру (їх можна зім’яти, порвати, з силою кидати в мішень на стіні); Чарівні олівці (їми можна намалювати неприємну ситуацію, а потім заштрихувати або зім’яти малюнок); Чарівний пластилін (з нього можна зліпити фігурку кривдника, а потім зім’яти її або переробити); Виділити окрему подушку “для розрядки” (її можна кидати, бити, штовхати).

Номер слайду 24

Засіб «швидкої розрядки»Якщо бачите, що дитина перезбуджена, “на грані”, то попросіть її швидко побігати, пострибати або заспівати пісеньку(дуже голосно).

Номер слайду 25

Щоб виключити з повсякденного спілкування образлеві віслови, обзивайтеся!Кидаючи одне одному м’яч, обзивайтеся необразливими словами. Це можуть бути назви фруктів, квітів, овочей. Наприклад: “Ти – кульбабка!”“А ти тоді – кавун!” Гра «швидкої розрядки»

Номер слайду 26

Арт-терапія. Дитяча арт-терапія - це простий і ефективний спосіб психологічної допомоги, що базується на творчості та грі. Основна мета арт-терапії полягає в гармонізації розвитку особистості через розвиток здатності самовира-ження і самопізнання.

Номер слайду 27

Малювання піною для гоління Нестандартні підходи до організації зображу-вальної діяльності ди-вують і захоплюють ді-тей, тим самим, викли-кають прагнення займа-тись такою цікавою справою. Оригінальне малювання розкриває креативні можливості дитини, дозволяє відчу-ти фарби, їх характер і настрій.

Номер слайду 28

Арт-терапія. Ліплення з крохмалю та пінки для гоління Рецепт Для приготування маси для ліплення знадобляться крохмаль, піна для голін-ня, спритні руки і 5 хвилин часу. Висипаємо пачку крохмалю в тару. Потім порціями додаємо піну для го-ління і все добре перемішуємо руками. На 400 грамів крохмалю необхідно приблизно 100-200 грамів піни. Додаємо піну, поки не почнуть виходити грудочки. Для кольору харчовий барвник або гуаш.

Номер слайду 29

Дякую за увагу!

pptx
Додано
19 травня 2020
Переглядів
1774
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку