Презентація "Краєзнавчими стежками Сумщини"

Про матеріал
Метою роботи є масове залучення молоді до спортивного туризму, краєзнавчої роботи, відродження і розвиток традицій українського туризму, виховання патріотів на подвигах наших предків, збагачення знань про рідний край.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Краєзнавчими стежками Сумщини. Підготувала: керівник туристсько-краєзнавчого гуртка Сумського районного. Будинку дітей та юнацтва. Котькало Євгенія Сергіївна. Сумський районний. Будинок дітей та юнацтва Сумської районної ради

Номер слайду 2

Трьох-Анастасіївський кафедральний собор, м. Глухів Старовинний храм святих трьох Анастасій у Глухові засновано в XVIII в. гетьманом І. Скоропадським як домова церква на території гетьманської садиби. Названий на честь його дружини Анастасії. Шедевральні розписи за ескізами В. Васнецова виконали знамениті художники Свєдомські, Пимоненко, Верещагін, Журавльов, які також оформляли Володимирський собор. Зберігся розкішний іконостас з білого мармуру. У 2003 р, після візиту в місто одного з нащадків Терещенко, в підвалі Трьох-Анастасіївського собору був виявлений фамільний склеп

Номер слайду 3

Молчанський монастир-фортеця, м. Путивль. Оборонний монастир на березі Сейму споруджений на рубежі XVI-XVII ст. на основі фортеці литовських часів, яку називали Кремлем. Обитель заснували в 1570 р монахи, які переселилися до фортеці з розташованої в 20 км від міста Молчанської пустелі.

Номер слайду 4

Палац Лещинських, с. Кияниця, Сумський р-н. Неоренесансний палац в Кияниці вважається однією з перлин садибного будівництва Слобожанщини. Побудований в 1890 р купецькою сім’єю Лещинських, які отримали Кияницю в спадок від багатого цукрозаводчика І. Харитоненка. Двоповерховий Кияницький палац з витонченою башточкою, оточений віковим парком, особливо романтично виглядає з протилежного берега ставка. У Кияницького парку (56 га) ростуть більше 70 видів дерев і чагарників, серед яких можна зустріти платани, гінкго, сріблясті ялини, сосни, липи, клени і, звичайно, головну паркову деревину – дуб.

Номер слайду 5

Пам’ятник мамонту,села Кулішівка (Недригайлівський район)Пам’ятник можна відшукати на околиці села Кулішівка (Недригайлівський район) поруч з річкою Хусь (притока річки Сули). У народі його прозвали «пам’ятником мамонтові», але в дійсності за своїм історичним і науковим значенням цей монумент є комплексною пам’яткою.

Номер слайду 6

Круглий двір, м. Тростянець«Круглий двір», який є одним з унікальних споруд Тростянця, був побудований в 1749 році. Спочатку «Круглий двір» планувався як оборонна споруда для захисту від татар. Велике за розміром (понад 60 метрів в довжину і 40 метрів в ширину), майже овальне в плані, воно являє собою маленьку фортецю з глухими високими стінами і чотирма круглими вежами по периметру. Зараз «Круглий двір» відреставрований, тут проводяться різні культурні акції.

Номер слайду 7

Гора Золотуха, м. Ромни. Гора Золотуха розташована в районі міста Ромни. У товщі гори можна відшукати цілий набір корисних копалин. Але головне – тут знайшли першу українську нафту!Гора Золотуха відома ще й сумною подією. У вересні 1918 року більшовицький каральний загін розстріляв в цьому місці єпископа Варсонофія – настоятеля Кирило-Білозерського монастиря, ігуменю Ферапонтова монастиря Серафима і чотирьох жителів. У роки радянської влади гора Золотуха була перетворена в смітник кісток забитої худоби, там же був побудований свинарник, потім влаштований кар’єр. Влітку 2000 року на золотусі почалися пошуки останків мучеників із залученням фахівців з відділу криміналістики Генеральної прокуратури. Наступного року роботи продовжила експедиція, очолювана ігуменом Дамаскіним. Останки так і не були знайдені. Всі розстріляні зараховані до лику святих Новомучеників Кирилівських. У 1998 році на горі Золотуха встановлений Поклінний Хрест, а в даний час закінчено будівництво каплиці. 

Номер слайду 8

Яблуня-колонія, м. Кролевець. Цій унікальній  яблуні вже понад 200 років. Знаходиться вона в селі Андріївка біля Кролевця Сумської області (вулиця Андріївська, 51). Місцеві жителі називають яблуню «колонією», а ще «княжою», «крученою» і «Лозівкою». Дерево приваблює сюди туристів тим, що росте у вигляді куща – колонії з 15 пов’язаних між собою родинних дерев. Площа яблуні – один квадратний кілометр!У тіні гілок яблуні знаходиться могильна плита князя, який помер в 1848 році. Цвіте яблуня в період цвітіння звичайного саду. Оскільки яблуня-колонія – це цілий сад, то плодоносить щороку тільки половина дерева, а друга половина відпочиває. Яблука середнього розміру, солодкі і терпкі на смак. У грудні 1998 році указом президента України диво-яблуня отримала статус заказника загальнодержавного значення.

Номер слайду 9

Сосни 200-літні, с. Соснівка. У поселенні Соснівка Глухівського району утворився однойменний парк – ботанічна пам’ятка природи регіонального значення. Його площа сягає 6,5 гектарів. Вік дерев, які тут ростуть, коливається від 50 до 200 років. Зокрема, на його території живуть славнозвісні 200-річні Сосни.

Номер слайду 10

7 джерел, с. Шалигине, Глухівщина «Сім джерел» у селищі Шалигине на Сумщині – важлива гідрологічна пам’ятка місцевого значення. Історична та природна цінність цього місця полягає в якості води: вона тут надзвичайно чиста і має приємний смак. Джерела в Шалигиному мають природне походження: ґрунтові води самі пробиваються назовні, без людської допомоги. Територія, на якій розкинулися «Сім джерел», займає 0,5 гектара. Температура води кожного джерела навіть улітку не перевищує 4 градусів. Кришталеву чистоту та солодкуватий смак води оцінять і ті, хто просто хоче втамувати спрагу, й охочі оздоровитися. Для того, щоб джерела не пересихали, територію довкола них спеціально очистили від заростей американського клена, коріння якого сильно висушує ґрунт.

pptx
Додано
1 червня 2020
Переглядів
1028
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку