Презентація "Краса і багатство української мови"

Про матеріал
Презентація для використання і допомоги як на очному так і на дистанційному уроці
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ. Краса та багатство української мови. Українська мова – милозвучна, мелодійна, співуча, дзвінка, барвиста. Багатство української мови. Підготувала вчитель української мови та літератури Одеського ліцею №5 Нетребенко Жанна Ігорівна

Номер слайду 2

Мета уроку: розширити наші відомості про рідну мову; сформувати поняття про багатство і красу української мови; визначати засоби, що збагачують нашу мову, доречно використовувати їх у власному мовленні; за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу осмислювати красу й багатство рідної української мови.

Номер слайду 3

Краса й багатство української мови Мови нашої слова — Наче музика жива, Наче житні зерна чисті В хлібороба на руці, Наче роси росянисті, Наче хвильки по росі. С. Пархоменко

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Завдання 1

Номер слайду 6

Завдання 2 Прочитайте висловлення про мову. Яке з них вам сподобалося найбільше? *** О мово рідна!Здаєшся ЗВУКОМ сопілки в полі, шептанням збіжжя на різних нивах, ШЕЛЕСТОМ верб, калини, тополі…. (І.Кращук). *** Слова – це КОЛЬОРОВІ камінці. Мало їх назбирати – треба ще навчитися з них УЗОРИ викладати (Ірина Вільде). *** Наша мова як ЧАРІВНА пісня, що вміщає в собі й палку любов до Вітчизни, і ярий гнів до ворогів, і волелюбні думи народнії, і НІЖНІ запахи рідної землі (П.Тичина).

Номер слайду 7

Навіть така сувора НАУКА, як кібернетика, і та знайшла в українській мові свою першодомівку, адже маємофакт унікальний – ЕНЦИКЛОПЕДІЯ кібернетики вперше у світі вийшла українською мовою в Києві (Олесь Гончар). ІІ. Поміркуй над запитаннями. Чому звучання української мови порівнюють із музикою, звуком сопілки, шелестом дерев? Чому, на вашу думку, Ірина Вільде порівнює слова з кольоровими камінцями? У якому висловленні наведено доказ того, що українська мова – це мова науки та одна з найрозвиненіших у світі?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

говорити – розмовляти, щебетати, лепетати, балакати, казати; фантастичний – казковий, дивовижний, чудесний, неймовірний, феєричний.

Номер слайду 11

Завдання 5 Вимовте спокійно слова і спробуйте відчути їхню мелодійність, красу. Які зорові та слухові образи викликають у вашій уяві виділені слова? Журавка, веселка, перлина, черемшина, серпанок, смерічка, світлиця, височінь, довкілля, водограй, розмай, чорнобривці, щедрувати, ясночолий.

Номер слайду 12

Завдання 7

Номер слайду 13

Завдання 9

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Запам’ятай!!!

Номер слайду 16

Запам’ятай!!!

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Запишіть всі речення. Кінцівку додайте самостійно. 1.Я вважаю, що українська мова …. 2. Кожна держава дбає про чистоту й розвиток мови, бо … 3. У кожного народу… 4. Моя рідна мова …., бо …. 5. Кожен українець має знати державну мову, тому що … 6. Без мови … А без державної мови … 7. Наша мова милозвучна, бо …. 8. Українська мова багата, тому що …

Номер слайду 19

ДО ПОБАЧЕННЯ!!!! ГАРНОГО ДНЯ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гончарова Світлана Петрівна
    Щиро дякую. Чудова робота.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Котенко Світлана Олександрівна
    Дякую, прекрасна робота гарного фахівця.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
6 квітня 2023
Переглядів
8385
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку