Презентація "Краса математики в поезії та музиці"

Про матеріал
Сьогодні ми запрошуємо вас в нашу математичну вітальню. У ній зберуться ті, хто любить математику, хто зумів відкрити для себе її красу як в математиці так і поезії та музиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготували вчитель математики Новікова Н.В. та учні 10-11 класів У математиці є своя краса, як в поезії та музиці

Номер слайду 2

« Математика і поезія – це вираз тієї самої сили уяви, тільки в першому разі уява звернена до голови, а в другому – до серця» Т.Хілл

Номер слайду 3

ЛІТЕРАТУРА І МАТЕМАТИКА…

Номер слайду 4

* Гіпатія Олександрійська Ні! Я не вмру! Я буду вічно жити, Я маю в серці те, Що не вмирає! Гіпатія. Вона жила в Єгипті у першій половині VIст. нашої ери, в час жахливого мракобісся й невігластва. Оскільки вона була жінкою, то мала перейматися виключно сімейними турботами. Гіпатія ж займалася наукою, та ще й якою – математикою!

Номер слайду 5

Коли тебе бачу й слова твої чую, Молюся на тебе, немов на святую, І зір мій у зоряне небо пливе, Де панна у зорянім небі живе. Усе, що ти чинеш, Гіпатіє-зоре, Нам вказує небо твої розмови — Освіти широкої ясні моря Та мудрості незамутима зоря. До Гіпатії

Номер слайду 6

Гіпатія Александрійська Світу усього гордість і мрія, В числах відчула музику, Розум блискучий Александрії, Світла й науки Муза! Вогнем спопелили Гіпатію – Бога правдиву симпатію, Та славу її не спалити: Буде вона вічно жити!

Номер слайду 7

* Омар Хайям 1048-1131 Що Небо виграло, вдихнувши в мене душу? Коли піду я геть, що в світі я порушу? Кого я не питав, ніхто не пояснив, Чому я в світ прийшов, чому я зникнуть мушу. Омар Хайям поет, філософ, математик, фізик, астроном, а також творець поетичної форми – рубаї

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Я тільки й знаю, що знання шукаю, В найглибші таємниці проникаю. Я думаю вже сімдесят два роки — І бачу, що нічого я не знаю. Хай кожна мить, що в вічність промайне, Тебе вщасливлює, бо головне, Що нам дається тут, — життя: пильнуй же! Як ти захочеш, так воно й мине. Ти до зла не хились, а роби лиш добро! Бо не зло тобі друг, а добро, лиш добро. Якщо зло і добро тобі в друзі прибились, Вибирай однозначно - добро, лиш добро!

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Михайло Остроградський ( 1801 – 1861 )

Номер слайду 12

Така її доля Така її доля…О боже мій милий! За що ж ти караєш її, молоду? За те, що так щиро вона полюбила Козацькії очі?.. Прости сироту! Кого ж їй любити? Ні батька, ні неньки; Одна, як та пташка в далекім краю. Пошли ж ти їй долю – вона молоденька, Бо люди чужії її засміють. Чи винна ж голубка, що голуба любить? Чи винен той голуб, що сокіл убив? Сумує, воркує, білим світом нудить, Літає, шукає, дума – заблудив.

Номер слайду 13

М.В.Остроградський Т.Г.Шевченко

Номер слайду 14

* Вважаю, що серед усіх наук, що відкривали людству шлях до пізнання законів світу, сама могутня і найважливіша наука, на мій погляд, - математика. С.В.Ковалевська (1850 – 1891) Чи не приходилось вам часом Серед юрби де-небудь бути І пісню пристрасну, прекрасну Там несподівано почути?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

* Чи не приходилось вам часом Серед юрби де-небудь бути І пісню пристрасну, прекрасну Там несподівано почути? Неждано хвиля з літ минулих До серця вашого прилине, Розбудить пам'ять призаснулу Про все, що рідне вам і миле…

Номер слайду 17

Номер слайду 18

* Послухай: музика навкруг...

Номер слайду 19

* Послухай: музика навкруг, Вона невидима в природі, Та для незлічених мелодій Народжує найкращий звук, Їй служать вітер, сплеск ріки І гуркіт грому, голос зливи, В зеленій тиші хор щасливий — Весну оспівують пташки, Ось вітер зашумів в гаях, І у танок ялинки встали — І все це арфи наспівали, Гобой, і скрипка, і рояль. (М. Івенсен)

Номер слайду 20

* Математика і музика… “У математиці є своя краса, як поезії так і в музиці“ М.Жуковський Музика немислима без нот, кожна з яких має свою тривалість. Рахуючи тривалість нот «раз-і-два-і-три-і-…», називаємо початок натурального ряду.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

* Без музики немає фантазії і злету

Номер слайду 23

*

Номер слайду 24

*

Номер слайду 25

Всесвіт

Номер слайду 26

Вагомий зв'язок музики і чисел виявили ще піфагорійці. Піфагор створив власну школу мудрості, поклавши в її основу два мистецтва – математику і музику. Він вважав що гармонія чисел схожа на гармонію звуків.

Номер слайду 27

Золоті правила Піфагора Роби лиш то, що в майбутньому не засмутить тебе. Не роби ніколи того, що не знаєш. Але вчись усьому, що потрібно знати, і тоді будеш вести спокійне життя. Не зневажай здоров’ям свого тіла. Давай йому вчасно їжу і пиття, і вправи яких воно потребує. -Привчайся жити просто. -Не зачиняй очей, коли хочеш спати, не розглянувши усіх своїх вчинків у минулий день.

Номер слайду 28

* Вагомий зв'язок музики і чисел виявили, як відомо, ще піфагорійці, які відкривши числові співвідношення, покладені в основу музичних інтервалів, стали родоначальниками музичної теорії. Піфагор створив власну школу мудрості, поклавши в її основу два мистецтва – математику і музику. Він вважав що гармонія чисел схожа на гармонію звуків.

Номер слайду 29

Числа керують світом Вагомий зв'язок музики і чисел виявили, як відомо, ще піфагорійці, які відкривши числові співвідношення, покладені в основу музичних інтервалів, стали родоначальниками музичної теорії. Піфагор створив власну школу мудрості, поклавши в її основу два мистецтва – математику і музику. Він вважав що гармонія чисел схожа на гармонію звуків.

Номер слайду 30

* Анатолій Солов’яненко Анатолій Борисович стажувався у міланському театрі „Ла Скала” і був першим з наших тенорів, який співав на уславленій сцені „Метрополітен-Опера” в Нью-Йорку. Він мав математичну освіту: закінчив фізико-математичний факультет Донецького політехнічного інституту, отримав диплом гірничого інженера і залишився в ньому викладати нарисну геометрію.

Номер слайду 31

Борис Миколайович Делоне

Номер слайду 32

* Вольфганг Амадей Моцарт

Номер слайду 33

* Музичні звуки відтворюються музичними інструментами. Струни лежать в основі великої кількості інструментів.

Номер слайду 34

* …поезія і математика, мистецтво і математика та музика — це два могутніх знаряддя пізнання світу, частиною якого є й сама людина. Не протистояння, а поєднання мистецтва і науки вносить гармонію і красу у світ! Будьте різнобічно освіченими!

ppt
Додано
6 березня 2021
Переглядів
885
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку