Презентація " Креолізовані тексти на уроках зарубіжної літератури"

Про матеріал
Креолізовані тексти цікаво й по- новому допомагають подати матеріал учителю, щоб зацікавити й мотивувати учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувалаучитель української мови та літератури. Ситало О. О НВК « Гімназія – ЗОШ І-ІІІ ст. №1» Креолізований текст на уроках української мови та літературияк фактор активізації читацької діяльності

Номер слайду 2

Представник «медійного покоління» – сучасний школяр живе у стрімкому прагматичному світі, у якому сьогодні немає браку інформації. Для нього, зазвичай, характерні дві крайнощі: гіперактивність чи пасивність, пригніченість і навіть байдужість. Йому, як і всім нам, сьогодні не вистачає часу. Прагнучи все встигнути, підключаючи всі канали сприйняття інформації, в решті решт людина сьогодні знає багато чого, але поверхово, почасти не здатна до самостійного аналізу і нерідко втрачає бажання пізнавати щось нове.

Номер слайду 3

Зважаючи на це, сьогодні, на мій погляд, слід звернути увагу на креолізований текст як засіб активізації читацької діяльності учнів. Що ж таке креолізований текст? Це складне текстове утворення, у якому поєднуються вербальні (тобто словесні) та невербальні (що належать до інших знакових систем) елементи. Вони створюють певну візуальну смислову єдність, що комплексно впливає на реципієнта.

Номер слайду 4

Серед видів креолізованих текстів, що можна запропонувати учням під час вивчення УЛ, звернімо увагу на такі: - комікси (як відомо, цей жанр, що об’єднує літературу та образотворче мистецтво, представляє собою історії в малюнках. Комікси користуються інтересом у школярів різного віку. За допомогою такого креолізованого тексту, що є синтезом як образотворчого мистецтва, так і літературного явища, представлено різноманітні твори художньої літератури (пригоди і романтика, фантастика і твори на історичну тематику)Можливі завдання : перевірка тексту ( відтворити розмову головних героїв)

Номер слайду 5

- буктрейлер (відеоролик рекламного характеру про книгу, метою якого є популяризація певного твору);- мотиватор на літературну тему – зображення позитивного змісту, спрямоване на створення мотивації у прочитанні певного художнього твору.

Номер слайду 6

Кроссенс- асоціативна головоломка нового покоління . Означає « перетин значень» . Кожна картинка має зв‘язок із попередньою та наступною, а центральна поєднує за змістом решту картинок.

Номер слайду 7

- постер на літературну тему – художньо оформлений плакат, що рекламує певний твір чи письменника;- буклет або брошура, що містить текстову та графічну інформацію про певну книгу або творчість письменника; - скрапбукінг (від англ. scraps – дрібні папірчики, записочки, білетики та book – книжка) - це оформлення фотографій, різноманітних вирізок у сторінки та альбоми. Як відомо, укладання таких альбомів на різноманітні теми притаманне багатьом сучасним дівчатам-підліткам. А отже, це може використати і учитель літератури, запропонувавши школярам створити скрапбукінг, присвячений якомусь літературному твору або творчості письменн

Номер слайду 8

- фотоколаж на літературну тему з метою популяризації конкретного художнього твору або творчості певного письменника; - логотип (оригінальне графічне зображення, що пов’язується з конкретною темою або явищем) на літературну тему;- «дуддл» (заставка для ГУГЛа), присвячена художньому твору або письменнику;

Номер слайду 9

- кардмейкінг (від англ. card – листівка та making – робити) - це створення листівок ручної роботи. Останнім часом цей вид творчої діяльності дизайнерського характеру став хобі достатньо великої кількості молодих людей (переважно дівчат). Тематика таких листівок може бути різноманітною, зокрема і літературною.

Номер слайду 10

Отже, сучасне життя посилає вчителю літератури різні виклики, і він має реагувати на них, бути конкурентноздатним у сучасному інформаційному просторі. Для цього вчителю не треба цуратися тих нових видів діяльності, які здатні шляхом переносу інтересу з одного предмету на інший, враховуючи індивідуальні уподобання школярів, залучити сьогоднішнє інтернет-покоління учнів- візуалів до читання.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Список використаних джерел. Анисимова Е. Е. Лингвистика текста и межкультурная коммуникация (на материале креолизованных текстов): учеб. пособие для студ. фак. иностр. яз. вузов. - М.: Academia, 2003. - 128 с. Ворошилова М. Б. Креолизованный текст: аспекты изучения// Политическая лингвистика. - Вып. 20. - Екатеринбург, 2006. - С. 180-189. Дуров П. 7 элементов системы образования ХХІ века [Электронный ресурс] – Режим доступа: http://slon.ru/ipad/7_elementov_sistemy_obrazovaniya_xxi_veka-786760.xhtml

pptx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
1712
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку