презентація " Кримінальна відповідальність неповнолітніх"

Про матеріал
Систематизовані матеріали, щодо особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОСОБЛИВОСТІ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ

Номер слайду 2

КРИМІНАЛЬНІЙ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років

Номер слайду 3

Але за деякі злочини, зазначені в ст. 22 Кримінального кодексу України, кримінальна відповідальність може настати з 14 років.  

Номер слайду 4

Відповідальність осіб у віці від 14 до 16 років настає за вчинення таких злочинів:

Номер слайду 5

Номер слайду 6

-диверсія; -бандитизм; -терористичний акт; -захоплення заручників, та інші злочини (ст. 22 ККУ).

Номер слайду 7

ПОКАРАННЯ, що можуть бути застосовані до неповнолітніх:

Номер слайду 8

штраф встановлюється в межах до 500 НМДГ і застосовується лише до неповнолітніх, що мають самостійний дохід, власні кошти або майно, на яке може бути звернене стягнення; громадські роботи встановлюються на строк від 30 до 120 годин, полягають у виконанні робіт у вільний від навчання чи основної роботи час тривалістю не більше 2 годин на день;

Номер слайду 9

виправні роботи встановлюються на строк від 2 місяців до 1 року з відрахуванням у дохід держави в межах від 5 до 10 % заробітку; арешт тримання в умовах ізоляції на строк від 15 до 45 діб; позбавлення волі на певний строк призначається на строк не більше 10 років, а за особливо тяжкий злочин - на строк до 15 років. До неповнолітніх не застосовується: конфіскація майна, обмеження волі та довічне ув’язнення.

Номер слайду 10

До 11 років дитина не має права бути засудженою, за її вчинки відповідають батьки або особи, котрі їх заміняють: вони можуть бути оштрафовані або змушені відшкодувати заподіяні дитиною збитки.

Номер слайду 11

До неповнолітніх у віці з 11 до 14 років, які скоїли злочин застосовуються примусові заходи виховного характеру або заходи громадського впливу.

Номер слайду 12

Примусовими заходами виховного характеру є: Застереження; Обмеження дозвілля. Передання неповнолітнього під нагляд батькам чи особам що їх замінюють, або під нагляд педагогічного чи трудового колективу з його згоди, а також окремим громадянам на їх особисте прохання; Покладання на неповнолітнього, який досяг 15 років і має майно чи заробіток, обов’язку відшкодувати заподіяний збиток; Направлення неповнолітнього у спеціальну навчально-виховну установу для дітей і підлітків до його виправлення, але щонайбільше на 3 роки.

Номер слайду 13

До навчально-виховних установ належать: загальноосвітні школи спеціального призначення (для правопорушників віком 11-14 років) - професійні училища соціальної реабілітації (віком від 14-18 р.).

Номер слайду 14

Неповнолітні віком від 14 до 18 років, що засуджені до позбавлення волі, відбувають його у спеціальних виховних колоніях. В Україні є 10 виправних колоній для неповнолітніх (9-для хлопців, 1-для дівчат).

Номер слайду 15

Жахлива статистика: Дослідження в галузі кримінології свідчать, що злочинність неповнолітніх в Україні активно збільшується. Значно підвищилася кримінальна активність 14–15-річних підлітків. За статистикою, 16–17-річні зловмисники вчиняють до 62 % усіх злочинів. Варто зауважити, що сьогодні кожний п᾽ятий підліток, який порушив закон, вчиняє це заради прибутку, збуваючи крадене. Неповнолітніми злочинцями стають як діти з неблагополучних родин, так і вихідці з абсолютно нормальних, повних сімей.

Номер слайду 16

Незнання законів не звільняє від кримінальної відповідальності Стаття 68 Конституції України

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каюда Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
15 жовтня 2021
Переглядів
9264
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку