Презентація на тему "Сімейне право у Стародавньому Римі"

Про матеріал
Презентація на тему "Сімейне право у Стародавньому Римі" надає можливість залучити здобувачів освіти в освітній процес, перетворивши його в цікавий спосіб засвоєння програмного матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Сімейне право. План 1. Поняття та види сім'ї.2. Поняття та види шлюбу.3. Правові відносини подружжя. 4. Правові відносини батьків та дітей С. О.

Номер слайду 2

 1. Поняття та види сім'ї. Сім'я – це засноване на шлюбі чи кровному спорідненні об'єднання осіб, пов'язаних спільним побутом, взаємною допомогою та моральною відповідальністю.

Номер слайду 3

В Стародавньому Римі існувало два види сім’ї (споріднення): Агнатське споріднення Суть такої сім'ї полягала в тому, що всі члени сім'ї підпорядковувалися владі єдиного домовладики, який називався особою свого права. Всі підпорядковані йому родичі називалися агнатами. Кровний зв'язок не мав тоді ніякого значення. Когнатська сім'я базувалася на кровному спорідненні.

Номер слайду 4

2. Поняття та види шлюбу. Римське право знало два види шлюбу:1. Законний римський шлюб .2. Шлюб укладений між вільними особами, що не мали права вступати в законний римський шлюб. Римський законний шлюб поділявся також на два види: 1.шлюб з чоловічою владою. 2.шлюб без чоловічої влади.

Номер слайду 5

Для вступу в шлюб ставилися певні умови: вільне волевиявлення подружжя;досягнення шлюбного віку - 14 для нареченого і 12 для нареченої;наявність права вступати в законний римський шлюб;відсутність нерозірваного шлюбу, відсутність близького споріднення.

Номер слайду 6

3. Правові відносини подружжя. Правові відносини між подружжям носили особистий та майновий характер, причому вони істотно відрізнялись в залежності від виду шлюбу.

Номер слайду 7

Відносини в шлюбі з чоловічою владою. Чоловік мав повну владу над жінкою. Він міг піддавати її будь-яким покаранням, витребувати її як річ назад, якщо вона самовільно залишала дім, мав право продати її в рабство. Жінка і діти в такій сім'ї були повністю позбавлені правоздатності. Відносини подружжя в шлюбі без чоловічої влади. Дружина була незалежною в шлюбі і зберігала статус, який вона мала до вступу до шлюбу. Але все ж таки не дивлячись на самостійність дружини, главенство в сім'ї у вирішенні внутрішніх сімейних питань зберігалося за чоловіком. Майно належало подружжю на принципі роздільності на майно чоловіка та майно дружини.

Номер слайду 8

Характерною особливістю майнових відносин сім'ї без чоловічої влади була заборона дарування майна між подружжям, щоб не допустити матеріальної залежності дружини від чоловіка і забезпечити їй цілковиту матеріальну свободу. Характерним для цього шлюбу було отримання чоловіком приданого, яке передавав батько нареченої.

pptx
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
3138
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку