Презентація " Кримське ханство"

Про матеріал
Презентація . Історія України. 5 клас. " Кримське ханство" .Для очного та дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кримське ханство5 клас

Номер слайду 2

План 1. Утворення Кримського ханства2. Устрій та господарське життя, релігія, відносини із сусідніми народами3. Які пам'ятки зберігають історію кримських татар

Номер слайду 3

Запам”ятайте Етнос — історично сформована на певній території спільність людей (плем'я, народність, нація), що мають спільні риси, усталені особливості культури, а також усвідомлюють свою єдність і відмінність від інших подібних утворень (самосвідомість).

Номер слайду 4

Утворення Кримського ханства. Монгольська навала 1237—1241 рр. змінила хід розвитку Русі й позначилася на долі Криму. Як і землі Русі, півострів потрапив до складу Золотої Орди. Це була утворена монголами в причорноморських і приволзьких степах держава, яка, у свою чергу, входила до великої Монгольської імперії. У Криму утворився улус (область) Золотої Орди із центром у місті Солхат (сучасний Старий Крим). Початок XV ст. був важким часом міжусобних війн у Золотій Орді, що призвело до її розпаду. Місцева впливова знать на чолі із Хаджі-Гераєм скористалася нагодою для утворення в Криму незалежної держави. Цьому сприяли литовські князі. У 1449 р. постало Кримське ханство.

Номер слайду 5

Мавзолей (усипальниця) Хаджі-Герая. Сучасний вигляд.

Номер слайду 6

Крим у XII—XV ст.

Номер слайду 7

Крим у XV—XVI ст.

Номер слайду 8

У 1475 р. турецький султан Мехмед II розпочав загарбницькі походи на Кримський півострів. Він здобув головні торгові міста генуезців, а князівство Феодоро знищив. Хан Менглі-Герай у 1578 р. визнав зверхність Османської імперії.

Номер слайду 9

Устрій та господарське життя, релігія, відносини із сусідніми народами. Столицею ханства спочатку було місто Кирк-Ор, а з 1532 р. — Бахчисарай. Владі хана, крім кримських татар, підкорялися також ногайські та єдисанські орди, які часто конфліктували з ханом. У господарській діяльності півострова провідна роль належала скотарству. Землеробство було добре розвинене лише в гірській частині Криму. Тут вирощували злакові та городні культури, були поширені садівництво та виноградарство. Важливим промислом був видобуток солі. Розвивалися ремесла, серед яких найпоширенішими були ковальство, зброярство, ткацтво, гончарство, а також ювелірна справа. Кримські татари були особисто вільними, однак сплачували податки мурзам. Тут також проживало залежне християнське населення, яке колись було захоплене в полон. Вони мали обробляти ці землі й сплачувати податки.

Номер слайду 10

Невільничий ринок у місті Кафа.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Хан — голова держави,представник роду Гереїв Диван (устар. Диван, дуван) – державна рада Кримського ханства, вищий орган влади, який об'єднував функції виконавчої, законодавчої та судової гілок влади.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

У 1783 р. Кримське ханство було підкорене Російською імперією. У травні 1944 р. кримські татари пережили геноцид. За наказом радянського диктатора Й. Сталіна їх було виселено з Криму. До кінця існування СРСР тим, хто вижив, було заборонено повертатися на батьківщину. Лише за часів розпаду СРСР і незалежності України кримські татари отримали змогу знову жити на рідних землях. Геноцид — термін, який позначає цілеспрямовані дії з метою повного або часткового знищення окремих груп населення або цілих народів через національні, етнічні, расові або релігійні причини.

Номер слайду 17

РелігіяІслам — одна в найпоширеніших світових релігій, що сформувалася в VII ст. в Аравії. Прибічників ісламу називають мусульманами. Засновником ісламу є пророк Мухаммед (Магомет) (570—632). Він стверджував, що його відвідав ангел Гавриїл, який нібито відкрив йому слова Бога (мусульмани називають свого Бога Аллах). Із цих одкровень склали Коран — священну книгу всіх мусульман. Слово «мусульманин» означає «той, хто підкоряється Аллаху».

Номер слайду 18

Місце для молитви й богослужіння, молитовний дім у мусульман називається мечеть. Поряд зазвичай зводять високі башти — мінарети, що закликають до молитви

Номер слайду 19

До нашого часу в Криму збереглися пам’ятки часів існування. Кримського ханства

Номер слайду 20

Найбільшою пам’яткою кримськотатарського народу, що збереглася, є Ханський палац у Бахчисараї. Він складається з комплексу споруд, які становлять єдиний архітектурний ансамбль.

Номер слайду 21

Усипальня Хаджи-Герея в поселенні Салачик в межах сучасного Бахчисараю.

Номер слайду 22

Ханський палац.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Дайте відповіді на запитання1. Коли і як було утворене Кримське ханство?2. Яке місто було столицею ханства?3. Які види господарювання були характерні для кримських татар?4. Що таке ясир?5. Коли кримськотатарський народ пережив геноцид?

pptx
Додано
26 січня 2022
Переглядів
3714
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку