Презентація "Криниця"

Про матеріал
Ознайомити з тяжкою працею людей, які копали криниці. Цікава розповідь про дерево-криницю. Продемонструвати Тарасову криницю , розповідь про те, як Т.Г. Шевченку вдалося викопати криницю далеко від Батьківщини. Дати відомості про повір'я про воду, ознайомити з приказками та прислів'ями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пий водицю із криниці, буде тобі здоровиться!

Номер слайду 2

«До води, як і до хліба, завжди пошана велика.»

Номер слайду 3

« Яка криниця-такий і господар, який поріг – така й господиня»

Номер слайду 4

«КРИНИЦЯ»- глибоко викопана й захищена цямринами від обвалів яма для добування води з водоносних шарів землі; колодязь.

Номер слайду 5

Криниця-журавель

Номер слайду 6

«КОЛОВОРОТ» або КОЛОДЯЗЬ

Номер слайду 7

Немалу відвагу ті, зокрема, являють,Що глибокі криниці для людей копають. Сажнів, іноді бува, двадцять доведеться. В іншому – усі тридцять набереться. Де вже там, о, Господи, страху не зазнати. Коли трапиться таку глибоку копати! В такій безодні тьма починає жити,А спускаєшся туди – пекло навістити. Хто з тієї глибини з’являється, буває, –Ніби мертвий, із землі – з гробу воскресає. Писав поет Климентій Зіновіїв у XVIIIст.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Господар пригощаючи гостя чиподорожного водою,приповідав: « Пийте на здоров’я, хай Бог дасть вам сили» “ Де вода – там життя!”

Номер слайду 12

Номер слайду 13

.

Номер слайду 14

. ДЕРЕВО – КРИНИЦЯНаукова назва «РАВЕНАЛА» походить з малагасійської мови з  і означає «лісове листя». Відома далеко за межами батьківщини як «дерево мандрівників». Цю назву рослина отримала через здатність накопичувати воду у стовбурі. За легендою, подорожні тамували нею спрагу. Проте вода всередині стовбура темна, смердюча і не придатна до вживання. Інше пояснення — віяло листків рослини росте зі сходу на захід, слугуючи компасом для мандрівників.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Тарасова криниця

Номер слайду 18

Обряди очищення води Освячення криниць 3 – 4 рази на рік. Водохреща (19січня) призначена для людей. Юрія (6 травня) – для тварин. Купайла ( 7липня) – для врожаю. Спаса ( 19 серпня) – для людей, відбувалися походи до живих джерел.

Номер слайду 19

ПРИСЛІВ’Я ПРО КРИНИЦЮДо доброї криниці стежка утоптана. У сусідній криниці завжди солодша вода. Силою копати колодязь – води з неї не пити. Не брудни криниці, бо схочеш водиціНе знаємо ціни воді, поки не висохла криниця. 

Номер слайду 20

ПОВІР’Я ПРО ВОДУВода здавна була обожувана, як сонцева сестра. Люди кажуть : «Будь багатий , як земля, а здоровий , як вода!»Хто нап’ється правдивої живої води, той набував собі великої сили ,а коли недужий, зцілювався. Вода особливо цілюща, коли вона чиста, або з місця, де сходяться три річки.

Номер слайду 21

Умитися молодим обом разом –це символ одруження. Коли молода входить до нового двору ,її кроплять водою. Старші люди завжди п’ють воду з непокритою головою,а перед питтям перехрестяться.

Номер слайду 22

Умитися молодим обом разом –це символ одруження. Коли молода входить до нового двору ,її кроплять водою. Старші люди завжди п’ють воду з непокритою головою,а перед питтям перехрестяться.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Криниця невмируща, поки оточена людською турботою і любов’ю.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

СКІЛЬКИ КРИНИЦЬ НА ЗЕМЛІ, СТІЛЬКИ ЗІРОК НА ЗЕМЛІ. Щоб не згасали зірки, оберігайте живі батьківські криниці!

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

pptx
Додано
1 грудня 2021
Переглядів
2236
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку