Презентація "Критичне мислення"

Про матеріал
Критично мисляча особистість здатна перевіряти достовірність знань та змінювати спосіб мислення, шукаючи дієвих рішень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Критичне мислення…КМ – це педагогічна технологія, що стимулює інтелектуальний розвиток учнів. КМ сприяє вирішенню проблем, ухваленню продуктивних рішень, самовдосконаленню. Критично мисляча особистість здатна перевіряти достовірність знань та змінювати спосіб мислення, шукаючи дієвих рішень.

Номер слайду 2

уміння урівноважувати у своїй свідомості різні точки зору;уміння піддавати ідею м'якому скепсису;об'єднання активного й інтерактивного процесу;перевірка окремих ідей на можливість їх використання;моделювання систем доказів, на основі яких базуються різні точки зору в разі;переоцінка та переосмислення понять та інформації;здатність знайти необхідну інформацію та використовувати її самостійно під час прийняття рішення. Критичне мислення - це

Номер слайду 3

Критично мислити це:проявляти допитливість;використовувати дослідницькі методи;ставити перед собою питання;здійснювати планомірний пошук відповідей;розкривати причини і наслідки фактів;сумніватися в загальноприйнятих істинах;формулювати власну точку зору і відстоювати її логічними доказами;дослухатися до аргументів опонента та логічно їх осмислювати.

Номер слайду 4

Необхідні вміння для критичного мислення:застосовувати у суперечках аргументи;дивитися на старі ідеї з нової точки зору;відрізняти факти від припущень;розрізняти обґрунтовані і необґрунтовані оцінки;виділяти причинно-наслідкові зв'язки;бачити невідповідності і помилки в матеріалі, що вивчається.

Номер слайду 5

Ознаки людини з критичним мисленням:відкрита до пошуку, сумнівів та усвідомлення суперечностей;самокритичність;допитливість;незалежність мислення (шукає істину, її докази та обґрунтування);компетентність;вміння дискутувати. Така людина націлена на розвиток, вдосконалення, творчість. Ознаки людини з догматичним мисленням:впевнена, що все робить правильно;консерватизм;не сприймає критику;не сприймає інформацію, що суперечить її світогляду, догмам;не потребує пошуку істини, бо має сліпу віру в авторитети. Така людина націлена на пристосування заради самозбереження.

Номер слайду 6

Дослідницькі навички, що їх використовують у критичному мисленні.

Номер слайду 7

Етапи критичного мислення.{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}Усвідомлення проблеми. Саме критичне мислення дозволяє людині помітити та усвідомити ті суперечності, яких більшість непомічає. Спроба розв’язати проблемуспроба розв'язати проблему тими відомими знаннями та способами дій, що нам доступні. В процесі приходить також усвідомлення того, що нам їх не вистачає, ми не можемо розв'язати завдання на тому рівні мислення, на якому воно виникло. Переструктурування. Саме тому на третьому етапі відбувається перестукування наших знань, способів дій та установок, наших цінностей, нашого способу мислення. На цьому етапі відбувається прорив. Обгрунтування. Знайдене рішення обгрунтовується, з використанням логіки, фактів та ціннісного обґрунтування.

Номер слайду 8

Основні прийоми розвитку технології критичного мисленняабо методи візуалізації графи навчальної інформації, продукційні моделі, асоціативні опорні сигнали, граф-схеми, конспекти-схеми, карти пам’яті, метаплани, логіко-смислові моделі, кластерні карти, концептуальні таблиці

pptx
Додано
1 квітня 2023
Переглядів
2741
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку