Виховний захід "День кота в Україні"

Про матеріал
Мета: у цікавій формі розширити знання про котів, їх різноманітність, характер, звички, ознайомити з повір’ями, пов’язаними з котами, збагатити словник учнів новими словами, пріслів”ями; вчити проводити діалог у вигляді інтерв’ю, складати свої казочки про котика, забавлянки, віршики; вчити розповідати про свої тварин, виконувати цікаві завдання, вміти визначати факти і здогадки за малюнками; розвивати усне мовлення; робити узагальнення; виховувати бережливе ставлення до тварин, відповідальність за них, морально-етичні цінності: милосердя, доброзичливість; розвивати пізнавальний інтерес, увагу, спостережливість.
Перегляд файлу

Криворізька загальноосвітня школа I-III ступенів №90

Криворізкої міської ради Дніпропетровської області

 

 

 

 

 

 

Розробка виховного заходу у групі продовженого дня

“День кота в Україні”

 

 

 

Підготувала: вихователь ГПД

  Запорожченко Олена Анатоліївна

 

 

 

 

Кривий Ріг - 2021-2022 н.р.

 

Мета: у цікавій формі розширити знання про котів, їх різноманітність, характер, звички, ознайомити з повір’ями, пов’язаними з котами, збагатити словник учнів новими словами, пріслів”ями; вчити проводити діалог у вигляді інтерв’ю, складати свої казочки про котика, забавлянки, віршики; вчити розповідати про свої тварин, виконувати цікаві завдання, вміти визначати факти і здогадки за малюнками; розвивати усне мовлення; робити узагальнення; виховувати бережливе ставлення до тварин, відповідальність за них, морально-етичні цінності: милосердя, доброзичливість; розвивати пізнавальний інтерес, увагу, спостережливість.

Обладання: технічні засоби: ноутбук, відео; презентація, дитячі малюнки із зображенням котів, маски котів, цеглинки LEGO, мікрофон, картки з цифрами.

Перебіг заходу

I. Організація групи до заходу

  1. Вітання

- Добрий день вам, котики!

 

 

 

 

 

 

 

- Няв, няв, няв!

- Добрий день, кицюні!

- Мур! Мур, мур!

- Добрий день вам, кошенята!

- Мяу, мяу, мяу!

- Добрий день вам, діти й гості!

- Добрий день!

А ви не здогадалися, чому ми так віталися?

- Так, тому що сьогодні у нас заняття, присвячене котам, кицюням і кошенятам.

  1. Створення позитивного настрою

Вправа “Добра тваринка”

 

 

 

 

 

І для того, щоб наш настрій був гарним і ви успішно попрацювали, виконаємо вправу:

Уявімо, що ми - одна велика добра тваринка. Давайте прислухаємося, як вона дихає... А тепер дихаємо разом... вдих раз, два... , видих раз, два... Так не тільки дихає тваринка, так чітко б’ється її велике й добре серце. Ми всі беремо дихання і стук серця тваринки собі. Ми - єдине ціле.

- Чи могла б рухатися наша велика добра тваринка, якби наші дії не були злагодженими?

- Отже працювати разом гарно!

- А що ви очікуєте від сьогоднішнього заняття? Що б хотіли побачити, почути?

II. Актуалізація опорних знань

Відгадайте загадку і побачите, яка тваринка завітала до нас у гості.

Ходить сторож по кімнаті

У пухнастому халаті

По всіх куточках зирка

Чи немає мишки в нірках?

(Кіт)

Наше сьогоднішє заняття з котиком дуже цікаве, на якому, я впевнена, ви відкриєте для себе щось нове!

Асоціатівний кущ:

- А що ви знаєте про кішку?

- Як вона виглядає?

- Чим живиться?

- Що любить робити?

- То виявляється ми вже все знаємо про котячий рід?

Звичайно, що ні!

1. Повідомлення теми і мети заходу

Уявіть собі, що люди настільки люблять котів, що, навіть, придумали свято - День кота. У Європі, зокрема в Італії і Польщі, його святкують 17 лютого, а в Україні - 1 березня.

Цікаво, що перші представники котячих виникли задовго до появи людини. В дикій природі залишилися могутні родичі кішки. Серед них велетні: лев, тигр, леопард, ягуар, рись, пантера, пума.

Ці хижаки, які вміють гарно полювати. У них міцні зуби, гарний слух і нюх, добрий зір, швидкий біг. Це все допомагає їм відстежувати і наздоганяти здобич і на світанку, і в сутінках.

Пізніше, люди навчилися приручати диких тварин для своїх потреб. Першою твариною була собака, яка охороняла житло і допомагала полювати. А кішка з усіх домашніх тварин була приручена останньою. Зараз, кіт - це свійська тварина. Це символ тепла і затишку.

 

 

 

 

2. Розповідь з елементами бесіди

Але прийнято вважати, що перші домашні кішки з’вилися у Давньому Єгипті.

Спочатку єгиптяни прийняли їх у свої будинки, бо вони знищували гризунів. Через деякий час кішка стала вважатися священною твариною. У Єгипті для них будували храми, на їхню честь влаштовували свята! Ображати котів було суворо заборонено. Якщо траплялась пожежа, то кішку виносили першою. Існувала богиня радості, яка втілювала здоров’я і вона зображалась у вигляді жінки з головою кішки.

Зараз кіт - це теж надійний захисник наших осель, особливо сільських будинків, від мишей та щурів. Хорошими мисливцями котики стали завдяки гострим кігтям, чутливому слуху. Коли вони біжать, то ховають кігті і стають лише на товсті та м’які подушечки пальців, тому й рухаються бесшумно. Людина приручила кота, бо помітила його унікальні здібності, які у нього розвинені краще, ніж у людей. Потім люди полюбили котика ще й за добро, ласку й красу.

Ці малі й пухнасті створіння стали символом тепла і затишку. Люди вважають котика своїм другом. Тому коли приїжджають до новобудованої хати впускають його першим як оберіг. Кішка спостережлива, сильна характером, але й загадкова, вона обожнює знаходитися у центрі уваги і робити те, що хоче саме зараз.

 

 

 

 

III. Основна частина

1.Цікаві факти

Існує близько 60 різних порід котів.

За своє життя кішка може мати близько 100 кошенят.

Коти видають близько 100 різних звуків.

 

 

 

 

 

Малюнок поверхні носа кішки такий же унікальний, як і відбиток пальця людини.

У кішки пітніють кінчики лап.

Кішка одна з декількох тварин, що починає йти з лівої лапи. Така ходьба гарантує швидкість, хитрість та тишу.

Котики дуже чують різні звуки. В цей час у них трохи рухаються вуха. Якщо доторокнутися у цей момент до нього, то вдарить лапою або зашипить.

 

 

 

 

Зір кішки кращий за зір людини, бо вона бачить у темряві, а гірший в тому, що коти не розрізняють кольори так, як люди. Зелена трава, наприклад, здається червоною. Кішка добре бачить вдалину. Але в повній темряві вона не бачить, орієнтується за допомогою слуху і дотику.

 

 

 

 

 

Коти відчувають запахи сильніше, ніж людина.

Вуса дпомогають котикам отримувати інформацію про все, що оточує. Якщо вуса дивляться вперед - вона зацікавлена, назад - налякана. Вусами кішка розрізняє предмети”на дотик”, як людина в цій ситуації обмацує їх руками.

 

 

 

 

 

Дуже люблять киці умиватися. Вони проводять за цим заняттям півжиття. Очищаючи свою шерсть, кіт регулює температуру свого тіла і спілкується. Якщо кіт вилизує іншого кота, або свого господаря, то цим каже: “Ти мені подобаєшся, я твій друг”. Якщо кіт розгублений чи засмучений, також починає вмиватися.

Другу більшу половину життя після умивання коти сплять, особливо багато сплять кошенята. Отже, як і діти, ростуть під час сну. Взагалі, коти - чемпіони світу зі сну, тому що сплять удвічі більше, ніж інші тварини. Всі коти уві сні мурчать, показуючи задоволення життям.

 

 

 

 

 

Чи може кішка впливати на здоров’я людини? Не дивуйтесь, але вчені вважають, що люди, які мають кішку чи кота, проживуть більше. Від їх присутності покращується самопочуття, перестає боліти голова, краще засинаєш. Звертаючись до людей, коти нявчать, показуючи свою любов. Тому й ви бережіть і любіть наших вірних друзів.

В середньому коти живуть біля 20 років.

 

 

 

 

 

2. Гра “Так” чи “Ні”

А тепер перевіримо, чи гарно ви запам’ятали цікавинки про котів, граючи в “Так” чи “Ні”. Домовимося, що істинне твердження, на яке відповідаємо “Так” - зелена цеглинка LEGO, а хибне, на яке відповідь “Ні” - червона. Якщо у вас вдома, дітки, немає цеглинок, то використайте паперові сигналики чи іграшки зеленого або червоного кольору. Отже, починаємо. Відповідаємо швидко, показуючи цеглинку чи сигналик. Мікрофон виключений під час гри.

Снимок экрана 2022-02-19 в 22.09.44

- Ви молодці і добре попрацювали, то потанцюємо разом з котиками.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Фізкультхвилинка з котиками

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Робота в групах

 

 

 

 

 

 

А тепер попрацюємо у групах. В українській дитячій культурі кіт є одним з улюблених персонажів: про нього співають в піснях, йому присвячують віршики, він є героєм багатьох казачок. Особливо люблять котиків діти. Тому в українському фольклорі багато дитячих творів про котів. Це лічилки, скоромовки, забавлянки.

Зараз продемонструємо, що діти приготували.

ПІШЛА КИЦЯ ПО ВОДИЦЮ

Ой, піди ж ти, кицю,

Піди по водицю,

Та не впади в криницю.

Пішла киця по водицю

 Та й упала у криницю.

Біжить котик рятувати,

За вушечко витягати.

Витяг кицю за вухо Та й посадив, де сухо:

 - Лежи, кицю, тута,

А я знайду прута!

- Іще прута не знайшов,

А вже киці не знайшов.

2 група - Казочка

Жив на світі сміливий кіт Мурко. Вабило його життя кота-мандрівника. Любив надзвичайно ходити на рибалку, ловити рибу. Кататися на човнику, звичайно полюбляв мишей поганяти. А сміливість була в тому, що він врятував життя маленькому горобчику, який випав з гнізда. Злий кіт Васько хотів його з'їсти. А Мурко підбіг. І ростягнув свої кігті і став голосно нявчати, поки не прилетіла його мама. За це поважають його всі горобці.

3 група - Декламація віршика

ЗОВСІМ ЦЕ НЕ СМІХОТА

Зовсім це не сміхота

Справ багато у кота

Потягнутись на світанку,

Покачатися на ганку

Повилизувати спинку,

Подрімати ще годинку.

Потім смачно попоїсти,

Потім позручніше сісти,

Потягнутись солоденько,

I поспати ще гарненько

Зовсім це не сміхота,

Справ багато у кота.

5. Гра “Вгадай кота”

Перевіримо як ви добре знаєте котів - героїв мультфільмів.

Снимок экрана 2022-02-19 в 22.10.06

 

Яке відоме висловлювання кота Леопольда? (Малята, давайте жити дружно!)

 

 

 

 

 

 

 

6. Збери прислів’я

Народна мудрість про котів зібрана у прислів’ях, частини яких - ми спробуємо зібрати.

Снимок экрана 2022-02-19 в 22.10.29

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

7. Незвичайні коти

Кожна кішка оосблива своїм харктером та вдачею від природи. Є ласкаві котики, а є незалежні пантери. Коти не люблять воду і часте купання. Але є незвичайна кішка “Турецький Ван”, плаваюча кішка, яка любить купатися. У неї очі різного забарвлення: одне - блакитне, інше - жовте.

Незвичайна порода - сфінкс- кішки без хутра, на дотик з гладкою, теплою шкірою.

Є кішки з невичайним забравленням.

Є кішка Мейн - кун, вага якої до 15 кг, зріст - 41 см

Є Савана, вага 20 кг, зріст - 60 см

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Повір’я про котів

Є багато повір’їв про котів. Люди вірять, що триколірна кішка приносить щастя. Багато хто вірить, що чорний кіт приносить нещастя. Щоб уникнути неприємностей при зустрічі з чорним котом, плюють через ліве плече, тримаються за ґудзик. А насправді чорні коти добрі і їх треба берегти.

  1. Інтерв’ю кореспондента журналу “Паросток” з 2 кішками

А тепер інтерв’ю, яке взяв кореспондент у 2 кішок.

Кореспондент: Добрий день, я кореспондент журналу “Паросток”. Дозвольте взяти у вас інтерв'ю.

2 кішки: Будь ласка.

Кореспондент : Як вас звуть, шановні пані?

1 кішка: Моя господарка зве мене Біляночкою, а ще кицюнею.

2 кішка: Мене кличуть Муркою і кішкою.

Кореспондент : В яких умовах ви живете?

1 кішка : Я живу в просторій квартирі і сплю на м' якенькій перині.

2 кішка: У мене немає постійного дому. Ночую, де прийдеться.

Кореспондент : Скажіть, будь ласка, чим ви харчуєтесь?

1 кішка :Хозяйка годує мене "Віскасом", м' ясцем, рибкою.

2 кішка: Я їм, що знайду на вулиці. Іноді мене жаліють дітки, і щось виносять.

Кореспондент : Що вам не подобається?

1 кішка: Я не люблю, коли мене беруть за хвіст, коли я відпочиваю. І ще боюся злих собак.

2 кішка: Я теж уникаю зустрічей зі злими собаками. Також боюся дітей, які ображають.

Кореспондент : Це страшно. Сподіваюсь, що не буде таких зустрічей. А про що ви мрієте?

1 кішка: Я мрію про нагороду за 1 місце на виставці.

2 кішка: А я мрію, щоб мене взяла добра людина, яка буде піклуватися, а я буду їй вірним другом.

Обговорення інтерв’ю з елементами бесіди “Безпритульні коти”

Люди часто виявляються не вдячними за те, що тваринки роблять для них, викидаючи свої вихованців на вулицю. Бувають випадки, коли котик загубився, и господарі не можуть його знайти, а бувають і безповідальні господарі, які й не шукають. Ось так і з’являються безпритульні тварини. Запам’ятайте, що життя на вулиці позначається на поведінці тварин. Інколи безпритульні кошки можуть становити небезпеку для людей, а саме: переносити небезпечні захворювання, бути агресивними. Тому треба бути обачними. Забороняється відбирати у котів те, що вони їдять, гладити незнайомого кота. Але добре, що є волонтери тварин - люди, що допомогають тваринам, які у біді. Вони збирають їх на вулиці та шукають для них нові сім’ї. Навіть, домашні котики можуть переносити інфекційні хвороби людям. Щоб цього не трапилося, треба: 1) мити руки перед їжею і після гри з тваринами; 2) не можна довзволяти тваринам вилизувати твою тарілку; 3) домашній тварині треба зробити всі необхідні щеплення.

- Я побачила, що ви дуже любите котів. Отже, ви зрозуміли як треба піклуватися про домашніх улюбленців?

- А як ви вчините, коли зустрінете безпритульну тваринку?

Запам’ятайте: перед тим як брати її додому, треба подумати, чи зможете ви доглядати її. Не забувайте, що ми відповідальні за тих, кого приручили! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа “Долоньки добра” - А зараз кожний із вас нехай уявить у своїх долоньках беззахисну маленьку тваринку. Витягніть руки вперед, долоньками догори і спокійним подихом зігрійте її. Повільно по одному пальчику складіть долоньку, заховайте у ній тваринку, прикладіть руки до грудей, віддайте їй доброту свого серця. Розтуліть долоні і...   

-Як ви вважаєте,що ви побачите?

Вашим тваринкам, діти, пощастило, бо вони мають дбайливих господарів.

10. Крісло автора:

Розкажіть, будь ласка, деякі діти про своїх котів і покажіть їх малюнок або справжнього домашнього улюбленця.

IV. Підсумок заходу

Оберіть собі котика, якого б ви взяли після нашого заняття.

Снимок экрана 2022-02-19 в 22.11.01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отже, наше заняття завершується.

- Що вам сподобалося найбільше на нашому занятті?

- Чи справдилися ваші очікування?

- Що б ви хотіли почути наступного разу?

Ви чудово працювали і всім медаль за наше цікаве заняття.

Снимок экрана 2022-02-19 в 22.11.17

Дякуємо! До нових зустрічей!

docx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
875
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку