Презентація "Масниця(Колодій) в Україні. Традиції,обряди,історія свята."

Про матеріал
Презентація містить розповідь для дітей про українські традиції й обряди під час святкування Масниці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Масниця, Масляна, Сиропуст або Колодій — свято, яке в Україні символізує прихід весни.

Номер слайду 3

Хто такий Колодій?Назва Колодій — має язичницький підтекст. Це маленький Сонце-Божич, який вже достатньо підріс для того, щоб стати Коло-дієм — тим, хто розкручує Сонячне Коло. Він запускає цей природний процес, коли Сонце піднімається все вище, відганяючи зиму і морози, запускаючи новий етап оновлення природи. Колодій - бог любові, шлюбу і злагоди. Головними усі сім днів були жінки. Чоловіки мали їх у всьому слухатись та без образ сприймати жарти та різні підколювання, збиткування.

Номер слайду 4

Походження Колодію. До XVII століття Колодій відмічали аж декілька тижнів. Ще в язичницькі часи слов’яни вважали, що на Масницю зима вмирає, а весна воскресає. З приходом християнства в Київській Русі свято змінилося та стало частиною релігійного циклу свят, хоч традиції лишилися без змін.

Номер слайду 5

Традиції МасниціНа Масницю неодруженим дівчатам і хлопцям в’язали на ногу дерев’яну колодку як знак осуду, що не побралися. Старші жінки прикрашали колодку стрічками, квітами й в’язали парубкам до ноги. Ті мали так ходити з колодкою весь тиждень або пригостити жінок солодощами для відкупу.

Номер слайду 6

Прощена неділя. В останній день Масниці «Прощену неділю» просили взаємного прощення за образи, завдані мимоволі чи навмисно. При зустрічі люди тричі низько кланялися одне одному й промовляли: “Прости мене!” У відповідь казали: “Бог простить”.

Номер слайду 7

Що готувати на Колодій?Найпоширенішою стравою були вареники з сиром та маслом. Звідси і приказка «Чекайте, вареники, прийде і на вас Масниця». А ще поширеними були налисники, каші та локшина з молоком, пампухи, вергуни, гречаники, кисіль, сирники.

Номер слайду 8

З ким варто святкувати Колодій?Святкувати Колодій варто з родиною чи в колі друзів. Це чудова можливість примиритися, попросити вибачення до Великого посту. Та й смачні вареники з рідними наліпити — гарне заняття на вечір!

Номер слайду 9

Завершення свята. Традиційним завершенням гулянь на Масницю є спалення величезного опудала Масляної (Зими), що символізує проводи холодів і народження Весни та нового життя.

Номер слайду 10

«Колодій» Іванна Осос. Колодій – примирень час,То ж нехай частує нас. В кожнім серці та душі,Щоб співали солов’ї…Зимонько, не злись, не вій –Припини вже заметіль,Бо наш рідний Колодій Для Весни варить кисіль. Не «блєни с ікрой і маслом»,А вареники прекрасні –З сиром, вишнею в сметані,Хлопці щоб були ласкаві….

Номер слайду 11

Зберігаймо старовинні традиції, бо без них можна й взагалі забути про свій рід. З Колодієм вас! Бо Коло (Сонце) вже діє! З Масницею! З наближенням Весни!Матеріали взяті з Інтернет ресурсів

pptx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
1326
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку