Критичне мислення як засіб розвитку творчих здібностей молодших школярів

Про матеріал

Час вимагає змін у всіх сферах життя людини. І освіта, а в першу чергу школа – одна з найпопулярніших сфер, якої ці зміни стосуються. І саме школі доручається важлива роль – формувати особистість здатну жити і працювати в реаліях сьогодення. Вважаю,що призначення вчителя початкових класів у тому, щоб перетворити навчання на радісне для дитини заняття і при цьому сформувати такі життєві компетентності, які допоможуть учню ефективно діяти за межами навчальних ситуацій, розв'язувати в повсякденному житті реальні проблеми.

Однією з технологій, що допомагає учню не тільки засвоїти певний обсяг знань, а й сприяє його розвитку особистісних якостей, є технологія формування та розвитку критичного мислення. К

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навряд чи є що-небудь більш важливе для знання,для спокійного життя і для успіху будь-якої справи, ніж уміння людини мислити. Джон Локк. Мета роботи вчителя: освоєння технології розвитку критичного мислення. Відповідно до неї працюю над проблемою « Критичне мислення як засіб розвитку творчих здібностей молодших школярів» ( з досвіду роботи вчителя початкових класів Станіславського ліцею ім. К. Й. Голобородька. Новохацької Л. М.)

Номер слайду 2

Ознаки критичного мислення

Номер слайду 3

Для організації формування критичного мислення на своїх уроках вчитель використовує різноманітні прийоми та методи навчання«Мозковий штурм». Це відома інтерактивна технологія колективного обговорення для вирішення певного завдання. Необхідно, щоб група, яка його вирішує, запропонувала якомога більше ідей, можливо, несподіваних.

Номер слайду 4

Дуже дієвою є методика "Асоціативний кущ"Діти мають можливість пригадати все, що їм відомо з теми чи поняття. Результат роботи за цією методикою: розвиток спостережливості, пам'яті, мислення, уважності. Найкраще цей метод застосовувати на етапі актуалізації опорних знань або ж на уроках закріплення вивченого. Асоціативний кущ спонукає учнів думати вільно та відкрито стосовно певної теми.

Номер слайду 5

Під час вивчення теми «Пряме та переносне значення слова» дієвою є командна гра «Ми –дослідники»учні виконують, як творчі завдання, так і завдання щодо вміння порівнювати та знаходити інформацію.

Номер слайду 6

На уроці Я досліджую світ 2 клас, вивчаючи тему « Комахи», діти з допомогою Карти дослідника, аналізують, порівнюють та роблять висновки про будову тіла комахи, порівнюючи її з іншими тваринами. Це задання спрямоване не просто, щоб учні запам’ятовували навчальний матеріал, а й досліджували.

Номер слайду 7

Уміння спостерігати – важливе для кожного дослідника. Спостерігати – це уважно розглядати предмети та зміни, які відбуваються довкола. І тому інтегрований курс предмету Я досліджую світ спонукає учнів саме до розвитку критично мислити, перебувати у постійному пошуку. Так, під час вивчення розділу «Людина пізнає свої можливості», опрацьовуючи з вихованцями елементи механіки, можна спостерігати народження дитячих умовиводів Вивчення розділу «Людина пізнає свої можливості», Дитина – це скринька з фантазією, талантом, її просто потрібно вчасно відкрити.

Номер слайду 8

Дуже цікаво проходить урок з використанням стратегії «Коло ідей»Метою «Кола ідей» є вирішення гострих суперечливих питань, створення списку ідей та залучення всіх учнів до обговорення даного питання. Наприклад, в 2 класі під час вивчення теми «Афіша» (інтегрований урок Я досліджую світ), учням слід створити афішу, враховуючи всі ознаки афіши та оформлення.

Номер слайду 9

Під час уроку математики на етапі закріплення знань учням подобаються завдання на вміння співставляти, порівнювати, знаходити рішення проблеми.

Номер слайду 10

Висновки. Застосування педагогічних технологій з розвитку критичного мислення сприяє:розвитку навичок критичного мислення, як компонента майбутньої професійності;формує позитивні цінності, навички і вміння під час прийняття рішення піклуватись не лише про себе;формує вміння організовувати самостійну роботу, вчить самостійно шукати потрібну інформацію, критично її «обробляти» і застосовувати в певних ситуаціях та за певних умов; формує мотивацію до навчання, створює атмосферу співпраці;вчить робити власний вибір, приймати відповідальні рішення, бути позитивним лідером колективу.

Номер слайду 11

Посилання розробок уроків та вправ https://naurok.com.ua/karta-doslidnika-tema-pryame-ta-perenosne-znachennya-slova---ukra-nska-mova-257437.htmlhttps://naurok.com.ua/didaktichniy-material-karta-doslidnika-tema-yadoslidzhuyu-komah-233661.htmlhttps://naurok.com.ua/urok-gra-z-matematiki-dobro-vidchinyae-svo-vikoncya-274148.html

pptx
Додано
10 січня
Переглядів
122
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку