Приготування смачного і здорового харчування;Закупівля продуктів і всього необхідного для приготування їжі;Знання дієтології та облік індивідуальних особливостей харчування кожного члена колективу;Сервіровка столу; Прибирання кухні і тримання кухонного інвентарю у чистоті;Завантаження/розвантаження ПММ; Калькуляція і складання спеціального меню (за домовленістю); Додаткові обов'язки (за домовленістю). Обов'язки кухаря:
Вимоги до індивідуальних особливостей фахівця Кухар повинен бути фізично витривалим, мати хорошу довготривалу пам'ять, об'ємний і лінійний окомір, рухливі пальці рук, уміння концентрувати увагу. Йому потрібні тонке відчуття часу, висока чутливість до відтінків запаху і смаку, відтворююча уява (здатність дивлячись на рецепт, уявити зовнішній вигляд і смак страви), відповідальність, чесність, організованість, дисциплінованість, акуратність.
Шеф-кухар Вища ланка в професії. Він складає заявки на необхідні продукти, забезпечує їх своєчасне отримання зі складу, контролює терміни, асортимент, кількість і якість їх надходження і реалізації. Вивчаючи попит покупців, формує асортимент страв і кулінарних виробів, складає щоденне меню. Контролює технологію приготування їжі та дотримання працівниками санітарних вимог і правил гігієни. Організовує облік та складання звітності про діяльність підприємства.
Кухар-технолог Організовує процес приготування продуктів. Визначає якість сировини, розраховує його кількість для отримання порцій готових продуктів, калорійність добового раціону. Розробляє рецепти нових фірмових страв і становить на них технологічні карти. Оформляє необхідну документацію, інструктує кухарів.
Кухар-кулінар Проводить розрахунок сировини і виходу готової продукції, здійснює приготування страв, виконує проціджування, замішування, подрібнення, формовку, фарширування, начинку виробів, регулює температурний режим, визначає готовність страв, виробів з контрольно-вимірювальних приладів, а також за зовнішнім виглядом, запахом, кольором, смаком, виробляє художнє оформлення страв і кондитерських виробів, ділить їх на порції.
Незвичними для нашого слуху, але необхідними в ресторанному справі є такі спеціальності: соус’є (фахівець з приготування соусів); грільє (спеціаліст з грилевой обсмажуванням); ентреметьє (цей кухар відповідає за овочеві страви і гарніри); патисьє (строго кажучи, пекар, відповідає за власну выпечную продукцію ресторану); пассоньє (готує рибу); роттисьє (спеціаліст з м'ясних страв і соусів до них), а також ряд інших. Структура кулінарної бригади складна, і кожен кухар працює на користь загальній справі під керівництвом шефа, використовуючи власний вузькоспеціальне інструментарій навичок.
Місця роботи У школах, лікарнях, дитячих садках, їдальнях при заводах і фабриках, сучасних офісах, шикарних ресторанах, в армії і флоті. У хороших готелях професія кухаря вважається ключовою у готельному бізнесі. Кухар також може відкрити власний ресторан або кафе. Заможні люди наймають кухарів для дому.