Презентація "КУЛЬТУРА ДАВНЬОЇ ГРЕЦІЇ"

Про матеріал

Презентація "Культура Давньої Греції" створена для учнів 6 класу, які вивчають курс історії за підручником І. Щупака.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

КУЛЬТУРА ДАВНЬОЇ ГРЕЦІЇ

Номер слайду 2

ПЛАН УРОКУВНЕСОК ГРЕКІВ У ПІЗНАННЯ СВІТУЛІТЕРАТУРА І ТЕАТРКЛАСИЧНЕ ГРЕЦЬКЕ МИСТЕЦТВО

Номер слайду 3

ВНЕСОК ГРЕКІВ У ПІЗНАННЯ СВІТУ

Номер слайду 4

І. ВНЕСОК ГРЕКІВ У ПІЗНАННЯ СВІТУ

Номер слайду 5

Давня Греція започаткувала багато традицій розвитку суспільства, зразки яких наслідувала європейська спільнота в пізніші часи. Одним з таких зразків була високорозвинена антична культура. Афінська школа фреска Рафаеля, що зображує найвидатніших мислителів Давньої Греції.

Номер слайду 6

ПІФАГОРНайосвіченішою людиною свого часу був Піфагор. Початком усього сущого є число — вважав учений.

Номер слайду 7

ГІППОКРАТ«батько медицини»Стверджував, що під час лікування хвороби треба йти за природою, і тільки за умови, якщо сама природа не дає зцілення, вдаватися до рішучіших методів.

Номер слайду 8

ГЕРОДОТбатько історіїГеродот став автором багатьох крилатих виразів. «У дні миру сини ховають батьків, а в дні війни батьки поховають синів, тому нікому не слід бути настільки божевільним, щоб хотіти війни». «Удача приходить до тих, хто діє рішуче і не любить тих, хто занадто багато зважує і вагається». «Наклеп огидна і жахлива ще й з тієї причини, що жертвою її стає одна людина, а бере участь в ній двоє, той, хто її поширює і той, хто в неї повірив». «Обставини правлять людьми, а не люди обставинами». «Смерть чудовий засіб позбавлення для виснажених людей». «Нехай краще тобі заздрять, ніж співчувають». «Нікого не слід вважати щасливим, поки він не завершив свій життєвий шлях, тому що щастя може ще відвернуться».

Номер слайду 9

Філософія (в перекладі означає «любов до мудрості») виникла в Елладі. Філософи — це мислителі, що спостерігали, міркували й пояснювали закони розвитку природи та людського суспільства. Найвідомішими філософами, що жили в Афінах, були Сократ, Платон й Аристотель.

Номер слайду 10

Платон відкрив в Афінах школу під назвою Академія, де безкоштовно навчали філософії. Серед учнів Платона найвизначнішим філософом був Аристотель.

Номер слайду 11

СОКРАТДо Сократа прибіг якийсь чоловік і схвильовано почав:- Послухай, Сократе, я мушу тобі сказати, що твій приятель...- Стривай, - урвав його філософ. - Спершу дізнаємося, чи те, що ти мені скажеш, просіюється крізь три сита.- Три сита? - здивувався чоловік.- Так, любий приятелю, крізь три сита! Перше сито - це правда. Ти переконаний, що все в твоїй розповіді правда?- Я чув про це від... - ніяковіючи почав той.- Так, так. Спробуймо друге сито. Це сито добра. Те, що ти мені хочеш сказати, напевно, добре?- Мабуть, навпаки...- Тоді випробуймо третє сито. Скажи, чи мені конче потрібно знати те, що тебе так схвилювало?- Та ні...- Тоді, - усміхнувся мудрець, - коли те, що ти хотів мені сказати, ні правдиве, ні добре, ані необхідне, то поховай його в собі і не переобтяжуй ні себе, ні інших...

Номер слайду 12

ІІ. ЛІТЕРАТУРА І ТЕАТР

Номер слайду 13

Історія грецької літератури розпочинається з творчості Гомера й Гесіода. Поети з острова Лесбос Алкей і Сапфо у своїх віршах оспівували кохання, природу та друзів. Вовк побачив, що Ягня п’є воду з річки, і хотів знайти якийсь слушний привід, щоб його з’їсти. Отже, хоч він стояв і вище по течії, але почав обвинувачувати Ягня, що воно каламутить йому воду й не дає пити. Ягня відповідало, що воно п’є, торкаючись води тільки краєчком губ, і що, зрештою, воно, стоячи внизу, не може йому каламутити воду. Тоді Вовк зауважив:— Минулого року ти зневажило мого батька.— Мене тоді й на світі не було, — відповіло Ягня. Але Вовк сказав йому:— Хоч би як ти виправдовувалось, я все одно тебе з’їм. Так навіть справедливий захист не має сили для тих, хто заповзявся чинити кривду.

Номер слайду 14

Яскрава сторінка життя грецьких міст — театр. Цей вид мистецтва виник з пишних свят — Діонісій, які греки влаштовували на честь Діоніса — бога виноградарства та виноробства. Під час Діонісій виступали хори одягнених у козячі шкури співців, які виконували урочисті пісні - дифірамби. Ці обряди започаткували театральні вистави - трагедії, у перекладі з грецької — «пісня цапів». Діонісії закінчувалися святковими обрядами з піснями, танцями та бенкетами, які називали «комос». Від цього слова походить назва інших вистав — комедій.

Номер слайду 15

Спочатку не було спеціальних приміщень для вистав, і глядачі розміщалися на схилах пагорбів. Згодом дійства почали відбуватися в спеціально збудованих спорудах - театрах. Місця для глядачів розташовувалися півколами, розділеними проходами. Їх називали «театрон», від грецької — дивлюся. Грецькі театри вміщали кілька десятків тисяч глядачів. Артисти почали вбиратися в гарні костюми, на обличчя одягали маски — веселу чи сумну — залежно від ролі. Актори носили взуття на високих підборах — котурни, щоб їх можна було побачити здалеку. Акторами були лише чоловіки, які виконували й жіночі ролі.

Номер слайду 16

КЛАСИЧНЕ ГРЕЦЬКЕ МИСТЕЦТВО

Номер слайду 17

Парфенон — головний храм Афінського акрополя, присвячений богині Афіні Парфенос, покровительці міста та всієї Аттики; визначна пам'ятка давньогрецького мистецтва. Був зведений до 438 року до н. е. за 10 років. Зазнав руйнування 1687 року

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Ніка Самофракійська — мармурова скульптура богині перемоги Ніки (знайдена на о. Самотракі в 1863р., експонується в Луврі, Париж)Ні́ка Самофракі́йська, або Самотракі́йська — одна з найвідоміших статуй античної епохи, присвячена богині перемоги на ім'я Ніка. Створена із мармуру у родоській школі скульптури. Статую спорудили жителі острова Родос на згадку про перемогу, здобуту ними над флотом сирійського царя. Вона стояла на стрімкій скелі над морем, її п'єдестал зображував ніс бойового корабля. Могутня й поважна Ніка в одязі, що розвивається від вітру, представлена в нестримному русі вперед. Крізь тонкий прозорий хітон просвічується прекрасна фігура, яка вражає глядача пластикою пружного і сильного тіла. Впевнений крок богині і гордий помах орлиних крил народжують почуття радісної та урочистої перемоги.

Номер слайду 20

Оздоблення колон в Давній Греції

Номер слайду 21

Статуя Аніни в Парфеноні12 метрів висоти. Статую створив Фідій. Оздоблення із золота й слонової кіски. Оригінал загублений але в. США можна побачити повномасштабну копію Афіни. Паллади в сучасному баченні.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Den Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шевченко Богдан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Іванова Альона Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Глушко Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. ПАЦУРКІВСЬКА ЛЮДМИЛА ДРАГОШІВНА
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
15 лютого 2021
Переглядів
22523
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку