Презентація "Культура Месопотамії.Міфологія"

Про матеріал
Презентація "Культура Месопотамії. Міфологія" створена для уроків худож ньої культури і містить ілюстрований інформативний матеріал. Можна використати і на уроках зарубіжної літератури при вивченні теми " Міфи давніх народів", на уроках позакласного читання, історії Стародавнього світу .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура. Месопотамії. Міфологія

Номер слайду 2

Месопотамія

Номер слайду 3

Стародавня Месопотамія — одна з великих цивілізацій Стародавнього світу, що існувала на Близькому Сході, в долині річок Тигр і Євфрат ( територія сучасної країни – Ірак). Умовні хронологічні рамки — з середини IV тис до н. е. (епоха Урук) по 12 жовтня 539 р. до н. е. («Падіння Вавилона»). У різний час тут існували царства-Шумер, Аккад, Вавилонія та Ассирія.

Номер слайду 4

Найдавніша культура Межиріччя — шумеро-аккадська

Номер слайду 5

Коли первісний океан породив гору, що складалася з землі та неба, з неї виникли бог Ан (небо) і богиня Кі (земля). Набувши людської подоби, вони породили бога повітря Енліля. Ан підняв небо, а Енліль опустив землю, розділивши первісну гору. Відтак Енліль зійшовся зі своє матір'ю і вони взялися за створення всього в світі: людей, рослин, тварин і цивілізації. Міфологія. На початку світу…

Номер слайду 6

Ан (Ану) — в шумеро-аккадській міфології — верховний бог неба, який очолював сонм богів. Поряд з Енлілем та Енкі входив до числа найстаріших і наймогутніших богів пантеону Межиріччя. Кі або Нінхурсаг, Нінхарсаг— богиня землі в шумеро-аккадській міфології, богиня-мати. Міфологія

Номер слайду 7

Енлі́ль— в шумеро-аккадській міфології — один з трьох великих богів. Син Ана (неба) і богині Кі (землі). Бог повітря і, можливо, бог родючості. Бог-покровитель міста Ніппура. Енліль мав владу над духами землі й демонами, визначав долю людей за їхнього життя і після смерті.

Номер слайду 8

Енкі (аккад. Хайя, Еа)— володар підземних прісних вод та світового океану, котрий також вважався творцем і суддею богів та людей, богом родючості, а пізніше і богом мудрості.

Номер слайду 9

Великі боги. Ша́маш або Уту — бог сонця. Нанна , або Сін— у шумеро-аккадській міфології бог Місяця. Ерешкігаль (дослівно «володарка потойбіччя») — в шумеро-аккадській міфології богиня, володарка підземного царства, відомого під назвою Іркалла

Номер слайду 10

Іштар – богиня кохання. Великі боги. Марду́к — головний вавилонський бог. Спершу місцевий бог Вавилону, пізніше поглинув функції інших богів і зайняв місце верховного бога.

Номер слайду 11

Стародавні шумери винайшли першу писемну систему у світі, розвинувши шумерський клинопис із ранніх протописемних систем 30 ст. до н.е. Перші літературні тексти з'явилися близько 27 ст. до н.е. Шумерська мова залишалася в офіційному та літературному використанні в Аккадській та Вавилонській імперіях Шумерський текст. 26 ст. до н. е. Писемність

Номер слайду 12

Писемність. Клинописом писали на глині, що була в достатку в Межиріччя. Обпалені таблички з глини краще зберігаються, ніж папірус. Завдяки цьому з Месопотамії дійшло безліч писемних пам'яток. Виявлено цілі бібліотеки клинописних табличок. Світову популярність здобуло зібрання ассірійського царя Ашшурбаніпала в Ніневії VII століття до н.е. У 19 столітті була знайдена частина цієї бібліотеки - понад 25 тисяч табличок.

Номер слайду 13

Визначною пам'яткою правової думки були закони царя Хаммурапі, записи яких збереглися на двометровому кам'яному стовпі. Закони налічували 282 статті, які відображали всі сторони життя суспільства. Правові норми захищали інтереси панівного класу рабовласників.

pptx
Додав(-ла)
Бабій Олена
Додано
1 січня
Переглядів
233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку