Презентація до уроку на тему "Культура споживання їжі. Етикет за столом" 5 клас
Мета: забезпечити засвоєння учнями знань із культури споживання їжі та традиціями різних народів світу, етикету за столом; формувати вміння сервірування святкового столу та користування столовими приборами; навчити складати паперові серетки; розвивати інтерес до побутової праці, естетичний смак; виховувати культуру поведінки за столом, повагу до народних традицій.
* Група «Кухарі» готує і презентує повідомлення про кухонний посуд (підручник с. 196). Група «Офіціанти» готує і презентує повідомлення про столовий посуд (підручник с.196-197). Група «Бармени» готує і презентує повідомлення про кухонний інвентар (підручник с. 198-199). Група «Відвідувачі» готує і презентує повідомлення про столові, основні, допоміжні прибори (підручник с. 199-200). Самостійна робота учнів
1. Як називають приміщення для приготування та споживання їжі? 2. Яке обладнання використовують на кухні? 3. До кухонного посуду належать: а) тарілки; б) терки; в) виделки; г) каструлі. 4. До столового посуду належать: а) каструлі; б) салатниці; в) друшляк. 5. До яких видів посуду належать наступні предмети? • Має чотири зуба. Щодня з’являється за столом, а нічого не їсть. Що це? • Старий кашовар усіх годував; як упав, то пропав, ніхто кісток не позбирав. • Всередині горить, а по боках вода кипить. Виделка Горщик Самовар Мозковий штурм
1.За стіл сідати в охайному одязі, вимивши руки. 2.Сидіти потрібно прямо, не класти лікті на стіл. 3. Не можна плямкати, розмовляти з повним ротом, крутитись за столом. 4. Серветка з тканини повинна лежати на колінах, паперовою серветкою промокають губи та пальці. 5. Їжу слід споживати невеликими порціями. 6. Не можна користуватись за столом зубочисткою. Правила поведінки за столом
1.Поставити вази з квітами. 2. Розкласти столові прибори. 3. Накрити стіл скатертиною. 4. Розкласти серветки. 5. Поставити прибори зі спеціями 6. Поставити посуд для напоїв. 7.Роставити тарілки. 1.Накрити стіл скатертиною. 2. Роставити тарілки. 3. Розкласти столові прибори. 4. Поставити посуд для напоїв. 5. Розкласти серветки. 6. Поставити прибори зі спеціями 7. Поставити вази з квітами. Вкажіть правильну послідовність сервірування столу
* Виправити речення: Перед тим, як сісти за стіл, слід вимити ноги. Під час вживання їжі можна плямкати, сьорбати, голосно жувати. За столом наспівують, насвистують, під час їжі читають, граються столовими приборами, серветкою. Виделку тримають у правій руці, а ніж - у лівій. Розмішувати цукор ложками у чайних чашках треба, щоб усі чули.