Презентація "Культура споживання їжі. Етикет за столом"

Про матеріал

Презентація до уроку на тему "Культура споживання їжі. Етикет за столом" 5 клас

Мета: забезпечити засвоєння учнями знань із культури споживання їжі та традиціями різних народів світу, етикету за столом; формувати вміння сервірування святкового столу та користування столовими приборами; навчити складати паперові серетки; розвивати інтерес до побутової праці, естетичний смак; виховувати культуру поведінки за столом, повагу до народних традицій.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стали всі рівненько, підтягнулись один одному так щиро посміхнулись, на урок старанність не забули взяти?Отже, починаймо працювати

Номер слайду 2

ЕТИКЕТ Гра “Дешифратор” КЕТИЕТ

Номер слайду 3

* Тема уроку: Культура споживання їжі. Етикет за столом Ви дізнаєтесь про: культуру споживання їжі; правила користування столовими приборами; правила сервірування столу; навчитеся складати паперові серветки.

Номер слайду 4

* Вислів “Знати про їжу людина повинна не менше, ніж про математику або про свою рідну мову”

Номер слайду 5

* З історії культури споживання їжі

Номер слайду 6

* Посуд, столовий інвентар, столові прибори та їх призначення

Номер слайду 7

* Група «Кухарі» готує і презентує повідомлення про кухонний посуд (підручник с. 196). Група «Офіціанти» готує і презентує повідомлення про столовий посуд (підручник с.196-197). Група «Бармени» готує і презентує повідомлення про кухонний інвентар (підручник с. 198-199). Група «Відвідувачі» готує і презентує повідомлення про столові, основні, допоміжні прибори (підручник с. 199-200). Самостійна робота учнів

Номер слайду 8

* Кухонний посуд

Номер слайду 9

Столовий посуд

Номер слайду 10

Кухонний інвентар

Номер слайду 11

Столові (основні, допоміжні) прибори

Номер слайду 12

* Цікава скринька Коли з’явилася перша каструля?

Номер слайду 13

* Цікава скринька Перший чайник

Номер слайду 14

* Цікава скринька Перша тарілка

Номер слайду 15

Цікава скринька Скільки років ножу?

Номер слайду 16

* Цікава скринька Символ миру і дружби

Номер слайду 17

* Цікава скринька Молодша сестра ложки

Номер слайду 18

* Який серед зображених видів посуду є зайвим? Вправа “Знайди зайвий предмет” Укажи, які предмети належать до столового посуду?

Номер слайду 19

1. Як називають приміщення для приготування та споживання їжі? 2. Яке обладнання використовують на кухні? 3. До кухонного посуду належать: а) тарілки; б) терки; в) виделки; г) каструлі. 4. До столового посуду належать: а) каструлі; б) салатниці; в) друшляк. 5. До яких видів посуду належать наступні предмети? •     Має чотири зуба. Щодня з’являється за столом, а нічого не їсть. Що це? •     Старий кашовар усіх годував; як упав, то пропав, ніхто кісток не позбирав. •     Всередині горить, а по боках вода кипить. Виделка Горщик Самовар Мозковий штурм

Номер слайду 20

* Столовий етикет. це його правильне й повне оформлення. На столі мають бути розставленні всі необхідні прибори й посуд (як особистого, так і загального користування) у певному порядку – так, щоб ними було зручно користуватися. Сервірування столу

Номер слайду 21

* Послідовність сервірування столу 1. Накрити стіл скатертиною. 2. Розставити тарілки. 3. Розкласти столові прибори. 4. Розставити скляний посуд. 5. Розкласти серветки. 6. Розставити прибори зі спеціями 7. Розставити вази з квітами.

Номер слайду 22

* Послідовність сервірування столу

Номер слайду 23

* Послідовність сервірування столу Під час сервірування ложку і ніж кладуть справа від тарілки. Виделку - зліва

Номер слайду 24

* Порядок подавання страв Холодні закуски Гарячі закуски Перші страви Другі страви Десерт

Номер слайду 25

* Фізкультхвилинка Щось не хочеться сидіти, треба трохи відпочити: Руки вгору, руки вниз, на сусіда подивись, Руки вгору, руки в боки, і зроби чотири кроки Вище руки підніміть і спокійно опустіть,

Номер слайду 26

* Практична робота. Складання паперових серветок для святкового столу Інструменти та матеріали: - Паперові серветки, інструкційні картки

Номер слайду 27

* Практична робота. Складання паперових серветок для святкового столу Артишок» «Джонка» «Лілія» «Сумочка» «Еверест» «Морський їжак»

Номер слайду 28

Практична робота. Складання паперових серветок для святкового столу Віяло

Номер слайду 29

Послідовність складання серветки

Номер слайду 30

1.За стіл сідати в охайному одязі, вимивши руки. 2.Сидіти потрібно прямо, не класти лікті на стіл. 3. Не можна плямкати, розмовляти з повним ротом, крутитись за столом. 4. Серветка з тканини повинна лежати на колінах, паперовою серветкою промокають губи та пальці. 5. Їжу слід споживати невеликими порціями. 6. Не можна користуватись за столом зубочисткою. Правила поведінки за столом

Номер слайду 31

- Спробуйте правильно сервірувати стіл 1 2 3 4 5 6 7

Номер слайду 32

Правильне сервірування

Номер слайду 33

1.Поставити вази з квітами. 2. Розкласти столові прибори. 3. Накрити стіл скатертиною. 4. Розкласти серветки. 5. Поставити прибори зі спеціями 6. Поставити посуд для напоїв. 7.Роставити тарілки. 1.Накрити стіл скатертиною. 2. Роставити тарілки. 3. Розкласти столові прибори. 4. Поставити посуд для напоїв. 5. Розкласти серветки. 6. Поставити прибори зі спеціями 7. Поставити вази з квітами. Вкажіть правильну послідовність сервірування столу

Номер слайду 34

* Виправити речення: Перед тим, як сісти за стіл, слід вимити ноги. Під час вживання їжі можна плямкати, сьорбати, голосно жувати. За столом наспівують, насвистують, під час їжі читають, граються столовими приборами, серветкою. Виделку тримають у правій руці, а ніж - у лівій. Розмішувати цукор ложками у чайних чашках треба, щоб усі чули.

Номер слайду 35

Перші страви Гарячі закуски Другі страви Холодні закуски Десерт Холодні закуски Гарячі закуски Перші страви Другі страви Десерт Вкажіть правильний порядок подавання страв

Номер слайду 36

* •      Опрацювати с. 190-207 підручника. Скласти паперову серветку для сервірування столу за власною схемою. Домашнє завдання

Номер слайду 37

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Питомец Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ковальчук Ірина Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
16 вересня 2018
Переглядів
1438
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку