Презентація Культура та духовне життя УСРР у період НЕПу

Про матеріал
Урок-презентація по темі містить матеріали із питань:розвиток української освіти,науки, мистецтва в період українізації (коренізації).Рекомендований для проведення уроку історії України в 10класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура України в період НЕПу

Номер слайду 2

Ключові терміни:українізація(коренізація);ВАПЛІТЕУАПЦкультурно-просвітницька політика

Номер слайду 3

Прблемне питання-Період у розвитку культури 20-поч.30-х рр.називається «українським відродженням»Чому?

Номер слайду 4

Наслідки українізації: Найбільші зрушення відбулися у видавничій справі. Якщо 1 лютого 1923 р. в Україні з 65 газет українською мовою виходило 13, то на 1 жовтня 1924 р. — уже 23. У книговидавничій справі тираж друкованої продукції українською мовою досяг 70 % загального тиражу книг, виданих у республіці. У 1924 р. з 5 млн. підручників українською мовою було видано 4 млн., що дозволило перевести 12 тис. шкіл на навчання українською мовою. У 1927 р. шкіл з рідною мовою навчання стало 78 %, технікумів — 39 % . Майже 75 % місцевих державних установ і організацій, у тому числі від 30 до 60% республіканських наркоматів і відомств розпочали діловодство українською мовою.

Номер слайду 5

1921 року РНК УСРР ухвалив декрет про ліквідацію неписьменності населення віком від 8 до 50 років. 1923 року засновано товариство «Геть неписьменність!»На 1927 рік удалося навчити читати й писати понад 2 млн. осіб, проте неписьменними залишилися мільйони до­рослих та понад 40% дітей шкільного віку. Уряд УСРР став створювати розгалужену сис­тему освітніх закладів. Здійснювалося безкош­товне навчання дітей у загальних семирічних школах та професійно-технічних і середніх на­вчальних закладах. Комуністична партія поста­вила систему освіти під невсипний контроль для того, щоб:• поєднати навчання з комуністичним вихованням;• порвати з буржуазним минулим і прищепити ма­сам комуністичні цінності, ідеологію та мораль;• поєднати навчання з виробничою працею;• широко залучити до навчання дітей робітни­ків і селян. Освіта

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Наука. Центром наукового життя УСРР стала Академія наук України (до 1936 року — Всеукраїнська академія наук). Вона розгорнула науково-дослідну роботу в трьох напрямках:• історико-філологічному,• фізико-математичному,• соціально-економічному

Номер слайду 9

1928 року в Харкові розпочав свою діяльність Фізико-технічний інститут, у якому розгорнули­ся дослідження з ядерної фізики та радіофізики. З Академією наук у період її становлення пов'язана діяльність природознавця В. Вернадського, історика Д. Багалія, математиків Д. Гра­ве, М. Крилова, Г. Пфейфера, філолога А. Крим­ського, видатних медиків О. Богомольця й М. Стражеска та ін. Під впливом змін, викликаних новою еконо­мічною політикою, в Україну поверталися чима­ло видатних науковців, серед них і Михайло Грушевський. 1928 року серед молодих україн­ських науковців стало відоме ім'я економіста Михайла Волобуєва. У своїх дослідженнях він довів, що політика радянської влади в Україні й далі залишається імпер­ською в економічній сфері.

Номер слайду 10

Література• відмова від загальної буржуазної культури;• створення культурної спадщини трудящих;• залучення до створення пролетарської куль­тури широких народних мас.

Номер слайду 11

Літературні обєднання :1922-Плуг(С. Пилипенко)1923-Гарт(В. Еллан)1925-ВАПЛІТЕ (М. Хвильовий)-Літературна дискусія«Геть від Москви! Дайош Європу!»

Номер слайду 12

Театр та образотворче мистецтво. В Україні в середині 20-х pp. нарахову­валося 45 професійних театрів. 1922р  «Березіль», назва­ному так за першим місяцем весни,цей театр очолив актор і режисер Лесь Курбас

Номер слайду 13

У 20-ті pp. утворилася Асоціація художників Червоної України. Члени Асоціації С. Їжакевич, К. Трохименко, Ф. Кричевський та інші зро­били вагомий внесок в українське образотвор­че мистецтво. Плідно працював засновник оригінальної художньої школи Михайло Бой­чук

Номер слайду 14

У 20-ті pp. випустили у світ перші фільми Одеська та Київська кіностудії. Свій творчий шлях розпочав видатний митець українського та світового кінематографа Олександр Довженко (фільми «Звенигора»1928, «Арсенал»1929, « Земля » 1930)

Номер слайду 15

Українське музичне мистецтво збагатила твор­чість композиторів Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Григорія Верьовки, Лева Ревуцького та ін. Так, видатний український композитор, диригент і педагог Кирило Стеценко віддавав перевагу хоровим, вокально-інструментальним, оперним жанрам, музиці до театральних вистав і обробкам народних пісень. Він організував Перший київський народний хор, дві мандрів­ні капели, на основі яких згодом виникла капела«Думка»

Номер слайду 16

Релігійне життя. Жовтень 1921р.-І Всеукраїнський православний собор-проголошено УАПЦ,митрополит Василь Липківський(1921-1927)Радянське керівництво постійно здійснювало тиск на УАПЦ, хоч формально й виявляло ло­яльне ставлення до неї. Воно намагалося внести розкол між різними конфесіями, а особливо ослабити антирадянськи налаштовану Російську православну церкву на чолі з патріархом Тихоном. Уряд відверто сприяв діяльності різноманітних сектантських груп і орга­нізацій, намагаючись використати у своїх інтересах міжрелігійні конфлікти.

Номер слайду 17

Із першою доповіддю на Соборі виступив протоієрей Василь Липківський. Він сформулював такі тези на розгляд православних: «1. Усі вірні, які прибули на Собор, є не приватні особи, а обранці-представники своїх церковних громад, і тому на Соборі лунає голос усієї Української церкви. 2. Усі члени Собору зібрались для вирішення справ Христової церкви в Україні, отже, з нами перебуває сам Христос. 3. Усі члени Собору вірують, що Українською церквою керує Дух Святий і що їх зібрала на Собор благодать Св. Духа. 4. Це все означає, що Собор має всі умови для того, аби бути цілком канонічним.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Богдан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 січня 2020
Переглядів
7106
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку